A spanyolok óriási fölényben játszottak, de csak egy góllal verték meg Olaszországot

2024. június 20. 21:04

Ezzel a teljesítménnyel Luís de la Fuente együttese az Európa-bajnokság egyik fő esélyesévé lépett elő.

2024. június 20. 21:04
WILLIAMS, Nico; DI LORENZO, Giovanni
Vámos Tamás

Nyitókép: Nico Williams volt a spanyolok egyik legaktívabb játékosa Fotó: Olivier Matthys

***

Az Európa-bajnokság legnagyobb múltú párharcát a szlovén Slavko Vincic vezeti (ő dirigálta nemcsak az idei Bajnokok Ligája-döntő, hanem a Svájc – Magyarország Eb-találkozót is...), a két együttes a következő összeállításban lép pályára:

Spanyolország: Unai Simón − Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella − Pedri, Rodri, Fabián Ruiz − Yamal, Morata, N. Williams

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco – Jorginho, Barella – Frattesi, Lo. Pellegrini, Chiesa – Scamacca.

Az olaszok kezdték a mérkőzést, de már a 2. percben a spanyolok veszélyeztettek: Williams beadása után Pedri fejesét óriási bravúrral ütötte szögletre Donnarumma!

A spanyolok kicsit keménykednek: előbb Pellegrini, majd Frattesi marad lenn a földön. 

A 10. percben a rendkívül agilis Pedri Moratához passzol, akinek pontos beadását Williams alig fejeli mellé!

A 15. percben az olaszok csapatkapitánya, Gianluigi Donnarumma kap sárga lapot – reklamálásért...

A 25. percben Fabian Ruiz 26 méteres bombája töri meg a csendet, az olaszok kapusa óriási bravúrral üti szögletre párizsi klubtársa kísérletét!

MORATA, Alvaro; BASTONI, Alessandro
Az első félidőben nem tudtak egymás fölé kerekedni a csapatok Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A 27. percben Pedri remek visszagurítását Rodri kapura bombázza – az olasz védelem hárít...

Az eddigi eseménydús perceket látva nehezen elképzelhető, hogy e csoportrangadó 0-0-ra végződjön!

Egy kis statisztika a 37. percben: a spanyolok labdabirtoklása 63%, míg az olaszoké 37%...

A 41. percben egy Pedri-Morata összjáték után Fabian Ruíz tüzel, ám éppen oda, ahol Donnarumma áll.

Az első félidő zárásaként kiszabadul a spanyol nyomás alól az olasz válogatott, ám Chiesa fölé bombáz – majd Rodri kap sárga lapot, miután reklamál egy elmaradt sárga lapot. A Manchester City játékosa Horvátország ellen is kapott figyelmeztetést, így biztos, hogy kihagyja az Albánia elleni találkozót.

SZÜNET UTÁN

A második félidőre csereként beálló Cristante szépen kezdi a meccset: Rodrinak pakol oda – egy sárga lapért cserébe. Szokták mondani: ezért kár volt bejönni! (Cseppet sem mellékesen: 19 másodperccel Eb-rekordot állított fel a Roma játékosa!)

Az 52. percben villanak meg először a spanyolok: Nico Williams – Cucurella összjáték után Pedri hatalmas helyzetben alig lő mellé, míg rá egy percre Pedri lövését hárítja a Paris Saint-Germain olasz kapusa.

Az 55. percig bírják a nyomást az olaszok: Nico Williams beadásába Morata csúsztat bele, Donnarumma éppen Calafiori térdére üti a labdát, ahonnan az a hálóba vágódik – öngól. Spanyolország – Olaszország 1-0!

Érdekesség: ez volt Európa-bajnokságok történelmében az első olasz öngól...

Rögtön ezután Rodri, majd Morata próbálkozását hárítja Donnarumma – eddig egyértelműen a kapus az olaszok legjobbja! 

DONNARUMMA, Gianluigi; MORATA, Alvaro
Gianluigi Donnarumma minden próbálkozást hárított, a spanyolok csupán egy öngóllal nyertek Fotó: MTI/EPA/ANSA Daniel Dal Zennaro

A 60. percben Lamine Yamal is megvillan: az Eb legfiatalabb játékosa (az első csoportmérkőzésen, Horvátország ellen 16 évesen és 338 naposan lépett pályára), alig tekeri kapu fölé a labdát.

A 69. percben Le Normand kap sárga lapot Zaccagni felvágásáért.

A 71. percben a mezőny legjobbja, Nico Williams addig, addig tolja befelé a labdát, amíg lövőhelyzetbe kerül: az óriási löket a felső kapufán csattan!

A 74. percben egy olasz „lehetőségecskét” láthatunk: Pellegrini szabadrúgása azonban fölé száll...

SPANYOL VÁLOGATOTT
A végén a spanyol válogatott örülhetett Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Elcsendesedett a mérkőzés: a spanyoloknak tökéletesen megfelel az eredmény, Luciano Spaletti együttese pedig képtelen újítani...

A 85. percben egy olasz szögletet hosszú ideig nem lehet elvégezni, mert a szembenálló felek kakaskodnak kicsit egymással, Vincic spori csak nagy nehezen tud rendet teremteni. A sarokrúgás végül Unai Simón zsákmánya lesz. 

A négyperces hosszabbításban a csereként beállt Perez kétszer is hatalmas helyzetbe kerül, de Donnarumma újra és újra a helyén van!

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2024. június 21. 08:17
Kiemelnék valami mellékest. Kitűnő hosszú átadásra iramodik meg az olasz csatár. Egyedül Cucurella fut vele versenyt, más spanyol már nincs közöttük és a kapus között. Ha az olasz eléri, szabadon viheti a kapura. A spanyol épp csak egy picivel gyorsabb, így felébe - harmadába be tud sorolni a labda elé, hogy a testével fedezze. De az olasz még nincs megverve, épp csak egy fél testhossz hátránya van. Oldalról hátulról leütközi a spanyolt. Semmi odarúgás vagy kézimunka, csak testtel taszítja. Cucurella bukdácsolni kezd, elesik. Az olasz szabadon törhetne kapura. Felharsan a sípszó azonnal. Épp egy kicsit mindenki átkozódik, de utána az olaszok is elfogadják, jóvanna, hát kicsit keményebb volt ez na, kicsit hátulról volt az a vállal-testtel leütközés. Még volt 2-3 hasonló szitu a meccsen, nem mind ekkora helyzetben persze. A bíró rögvest be is fújta. Rátok bízom, mi jár a fejemben. Más: Elképesztő nagy focit mutattak a csapatok. Az olaszok abban, hogy csak egy öngóllal kaptak ki így is.
2024. június 21. 07:49 Szerkesztve
Hát nem tudom mit nézett a szerzö. Én csak egy félidöt láttam, de abba nem fert bele olasz részröl egyetlen jo passz sem, egyetlen ötlet sem hogyan kell focizni. A spanyolok ugyan hajtottak, de mint nem elöször, az ellenfél rugta a goljaikat. Nem szégyen egy méregdrága játékosokkal kitömött csapatra egy ilyen ocska performansz? Ehhez a meccshez képes a török - gruz meccs sokkal érdekesebb volt, sokkal gyorsabb még a szakado esö ellenere is. És a szerbek is képesek voltak az utolso percig hajtani nem ugy, mint a két déleuropai gazdag focit szinlelö gittegylet.
Ekrü
2024. június 21. 07:18
A spanyolok nem csak lelkesen , de szép focit is játszottak. Jó volt nézni a labdakezelésüket. Az olaszok a kapusuknak köszönhetik, hogy nem alázták meg őket. (Pedig őket is szeretem)
pandalala
2024. június 21. 06:14
;-) a jó öreg olasz betonvédelem ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!