A világfutball milliárdos Harry Pottere, akinek saját bor- és cipőmárkája van! 8 érdekesség a visszavonuló Andrés Iniestáról

2024. október 13. 12:16

Bejelentette a búcsúját az aktív játéktól a spanyol futball és a Barcelona legendás 8-asa, akinek káprázatos pályafutása előtt tisztelegve színes epizódokat, kevésbé ismert történeteket elevenítünk fel.

2024. október 13. 12:16
INIESTA, Andrés
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

***

1. Andrés Iniesta 1984-ben született az Albacete tartományban található kis faluban, Fuentealbillában, amelynek még futballcsapata sincs, egy 2023-as adat szerint is csupán 1827 lakosa van. 10 évesen kezdett focizni a szülőhelyéhez legközelebbi FC Albacetében, amely jelenleg a spanyol másodosztályban szerepel. Gyermekkori példaképe (a francia Zinedine Zidane mellett) az FC Barcelona két ikonja, Pep Guardiola és a dán Michael Laudrup volt, utóbbi kettőnek a dedikált fotója és aláírt meze a mai napig a szülői ház falát díszíti. S hogy hősünk mennyire nem felejtette el, honnan indult, bizonyítja: az elmúlt években közel 700 ezer euróval (mintegy 280 millió forinttal) támogatta nevelőegyesületét, amelynek ma már a többségi tulajdonosa. 

2. Az FC Barcelona illetékesei 1996-ban, egy gyermektornán figyeltek fel a 12 éves Andrésre, és egyből jelezték a szülőknek: szerződést kötnek a családdal, és a kisfiú a szülői háztól 500 kilométerre található utánpótlásközpontba, a legendás La Masiára költözik. A kis Andrés eleinte igen nehezen viselte az egyedüllétet és a hatalmas távolságot. Amikor a szülei kéthetente meglátogatták, mindig velük egy ágyban szeretett volna aludni... 

16 évesen vett részt először az első csapat edzésén, és az akkori csapatkapitány, Pep Guardiola így mutatta be őt a többieknek: „Örökre emlékezzetek erre a napra, amikor először játszottatok Andréssel!”

3. Az idő egyértelműen a döntés helyességét igazolta, hiszen Andrés Iniesta az FC Barcelona legsikeresebb, legtöbb trófeát megnyerő futballistája lett: a 2002-es debütálást követően (Louis van Gaal cserélte be őt egy FC Bruges elleni BL-találkozón; egy későbbi interjúban a középpályás ezt karrierje legfontosabb pillanatának nevezte...) további 668 tétmérkőzésen viselte a gránátvörös-kék mezt, 22 év alatt négyszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját, kilencszer a spanyol bajnokságot, hatszor a Spanyol Kupát, hétszer a Spanyol Szuperkupát, háromszor az európai Szuperkupát és háromszor a klubvilágbajnokságot.

Andrés INIESTA; FC BARCELONA
Akár jelképes is lehetne: Andrés Iniesta az FC Barcelona csúcsán! 
Fotó: Getty Images/Anadolu

4. Iniesta a spanyol válogatott legendájává is vált: a debütálásra egy 2006. májusában megrendezett, Oroszország elleni barátságos mérkőzésen került sor, ezt követően pedig kirobbanthatatlanná vált a La Furia Rojából. 131-szer viselte a címeres mezt – 13-szor volt eredményes –, és az aranykorszak egyértelmű kulcsfigurájává vált, hiszen 15 év alatt kétszer nyert Európa-bajnoki címet (2008, 2012) és az ő találatának köszönhetően lett – történelme során először – világbajnok (2010) a nemzeti csapat.   

Andrés Iniesta legemlékezetesebb pillanata a spanyol válogatottban: győztes gól a Hollandia elleni világbajnoki döntőben!

5. Feleségével, Anna Ortizzal 2008-ban ismerkedett meg, 2012 júliusában (a spanyol válogatott Eb-győzelmét követően) egy Tamarit nevű tengerparti kisvárosban került sor az esküvőre, és még ebben az évben megszületett első gyermekük, Valeria.  Fiuk, Paolo Andrea 2015 májusában látta meg a napvilágot, míg az újabb kislány, Siena 2017 májusában, Romeo pedig 2019 júniusában született.

Andrés INIESTA
Az Iniesta név már nem csak a futballban, a borászatban is világhírűvé vált! 
Fotó: Andrés Iniesta Bodega/Facebook

6. Andrés Iniesta 18 éves profi pályafutása alatt megérdemelten vált milliárdossá, de már pályafutása alatt remekül fektette be a pénzét. Legfontosabb biznisze a családi borászat, amelyet még édesapja, José Antonio alapított (egy tízhektáros földet vásárolt, hol máshol, mint Fuentealbillában) a kilencvenes években, de egy interjúban elmesélte: már apai nagyszülei is szőlőműveléssel foglalkoztak, az anyai nagyszülők pedig kocsmát üzemeltettek. Sokáig más helyi gazdákhoz hordták az általuk megtermelt szőlőt, ám Iniesta 2010-ben adott a vállalkozásnak egy komolyabb tőkeinjekciót, és azóta már maguk dolgozzák fel a földeiken termő szőlőt, a Bodega Iniesta által forgalmazott borok mindegyike a saját gyümölcsükből készül, ráadásul a vörös- fehér- és habzóborok mellett termesztenek olívaolajat is. A borok között akad olyan, amely a futballista kisfiának, Paolo Andreának, valamint kislányának, Valeriának a nevét viseli, egyet pedig 116-nak kereszteltek el, ez a 2010-es vb-győzelmet jelentő gólnak állít emléket, amelyet történetesen főhősünk szerzett  a Hollandia elleni finálé 116. percében. A Bodega Iniesta termékei Mexikótól Japánon át a világ több mint 30 országban kaphatóak, köztük Magyarországon is, évente több mint 1,2 millió üveggel értékesítenek belőlük.

7. Iniesta azonban nem csak a borbiznisznek köszönhetően vált a világ egyik leggazdagabb futballistájává (összvagyonát 120 milliárd dollárra, mintegy 43,5 milliárd forintra becsülik), hiszen a divatiparban is igen aktív, résztulajdonosa a Mikakus nevű cipőmárkának, 2022-ben pedig japán gyártókkal együttműködve (ne feledjük: 2018-2023 között a helyi Vissel Kobe csapatában játszott) elindította a saját futballcipőmárkáját (Capitten) néven. Mindemellett az egykori NBA-kosaras, Serge Ibaka mellett ő a fő befektetője a First Vision nevet viselő startupnak, amely a játékosokra szerelt speciális kamerák által próbálja forradalmasítani a sportközvetítéseket. 

Lionel MESSI; Andrés INIESTA
Lionel Messi nemes egyszerűséggel fenoménnak titulálta Andrés Iniestát 
Forrás: Instagram/Leo Messi

8. Róla mondták! David Silva az ugyancsak kétszeres Európa- és egyszeres világbajnok csapattárs: „A sajtóban gyakran téma, hogy Messi vagy Ronaldo-e a legjobb, de számomra nagyon egyértelmű a válasz: Andrés Iniesta az első számú futballista! Varázsló a labdával, így elképesztő hatása van a játékra!”  A Barcelona korábbi vezetőedzőjének, Luis Enriquének is a mágia jut először eszébe Andrés kapcsán: „Iniesta a spanyol futball jelenének legtalálékonyabb játékosa. Olyan ő, mint Harry Potter. Egy, kettő, három – és huss, mert el is tűnt az embere mellől. Olyan, mintha varázspálcája lenne!”  Állandó barcelonai és válogatottbeli poszttársa, Xavi nemes egyszerűséggel csak annyit állít róla: „Ő Spanyolország legkomplettebb játékosa, akiben minden megvan, és aki mellett borzasztó könnyű játszani”. Lionel Messi a közösségi oldalán búcsúzott meghatódva: „Az egyik legvarázslatosabb csapattárs vagy, és az egyik, akivel a legjobban szerettem együtt játszani. Iniesta, hiányozni fogsz a labdának, és persze nekünk is! Mindig a legjobbakat kívánom neked, egy fenomén vagy.”

Andrés Iniesta búcsúvideója:

 

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Náthás hal
2024. október 13. 17:37
De jó lett a forint!
ptrfarkas43
2024. október 13. 15:15
Tessék mondani most hasra kell esni?
Jancsipapa
2024. október 13. 14:10
120 milliárd dollár ,hogy is lehetne 43.5 milliárd forint ? Talán úgy,hogy aki gyenge képességű kukáslegénynek , utcasöprőnek, segédmunkásnak ,stb . még megfelel " újságírónak "...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!