Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ágyő, Párizs! Az elnyűhetetlen Tomori Zsuzsanna a Mandinernek elárulta, mit gondol a válogatottbeli mellőzéséről

2024. május 25. 00:30

Interjú a Ferencváros immár kilencszeres magyar bajnok kézilabdázójával, aki 36 évesen is erőssége lehetne a párizsi olimpiai csapatnak. Kényes kérdések és válaszok a kaotikus szezonról, edzőváltásról, BL-kiesésről, arról, hogy a Fradihoz vagy a Győrhöz húz-e jobban a szíve, és kimegy-e a Final Fourra.

2024. május 25. 00:30
TOMORI Zsuzsanna; Guiterrez Bermejo, Jennifer Maria;
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Számon tartja a bajnoki címeit?

Nem.

Mondja ezt nevetve a 10. – 9 magyar és 1 norvég – elsőség megszerzése után. Ez a mostani mekkora fegyvertény, főképp, hogy a Magyar Kupát is megnyerték a Győrrel szemben?

Pont most beszéltük meccs előtt, hogy huszonhét éve nem nyert a Fradi így, hogy kupa és a bajnokság egyszerre. Úgyhogy szerintem ez egy tök nagy dolog a klubnak is, nekünk is, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Főleg amilyen szezonon vagyunk túl. Az elején, azt hiszem, alá is írtam volna. Nagyon-nagyon hullámvölgyes volt, olyan, mint az elsőséget bebiztosító Vasas elleni meccsünk. Az első félidőben nagyon mélyen voltunk, a másodikban szépen építkeztünk, és el tudtunk húzni. Az egész szezonunk ilyen volt, hogy lent, fönt, lent, fönt, de valahogy mindig amikor kellett, tudtunk nyerni. Csapatként működtünk, és mindig a legrosszabb helyzetben tudtunk húzni egyet és azon átlendülni. Kaotikus volt, ilyen szezonom még nem volt, de nagyon örülök, hogy van benne két arany.

Október elején Martin Albertsennel szerződést bontott a klub, miután négy NB I-es, papírforma győzelem közepette hatalmas pofonokat kapott a legutóbbi szezonban Bajnokok-Ligája ezüstérmes együttes. Nem tudták elengedni az előtte 15 évig dolgozó sikeredzőt, Elek Gábort vagy egyszerűen nem működött az új, dán vonal?

Szerintem Gabicát utcát úgymond nehéz is volt elengedni, de hogy mondjam, 

aki helyette jött, nehéz volt úgymond megszokni. Nem is nagyon tudtuk, úgyhogy hamar csere is volt.

Két hónappal a felkészülés után rögtön edzőt váltani nem egyszerű, ellenben Allan (Allan Heine Pedersen, megbízott vezetőedző – a szerk.)  nagyon jól megoldotta a feladatot. Kellett egy kis idő, de azért december-januárban már kezdtünk magukhoz térni, úgy játszani, ahogy mi akarunk, és ez a tavaszi szezon úgy gondolom, hogy jól is sikerült. Azért a fájó pont, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében pont azt a dán Esbjerget kaptuk, amely nagy esélyese a sorozatnak. Nagyon nagy bravúr lett volna szerintem, ha bejutunk, de a jövőt nézve meg nagyon jó csapatunk lesz. Akkor már viszont nem az, hogy kötelező, de nagy lesz a nyomás, hogy ott legyünk a végjátékban az MVM Dome-ban! 

Ezt is ajánljuk a témában

Tehát tervezi a jövőt, így harmicon túl rutinos játékosként. Ha jól tudom, akkor meg is hosszabbította a szerződését. Miért nem emlékszem arra, hogy ez publicitást kapott volna?

Igen, hosszabbítottunk, de elég sokan, majdnem mindenki. Úgy gondolom, hogy nem kell sok mindent bejelenteni, főleg nálam. Én nagyon örülök, hogy most ennek újra részese lehetek, és a Fradival még nyerhetek sok aranyat vagy a Dome-ban tudok játszani. Ez tavaly egy nagyon nagy élmény volt, teljesen más volt, mint a norvég csapattal. Úgyhogy nagyon bízom benne, hogy jövőre talán sikerül a triplázás, és akkor a szurkolók még boldogabbak lesznek.

Úgy lenne kerek a pályafutása, ha nyerne egy BL-t a Fradival is. A norvég Vipers Kristiansanddal egyszer, a Győrrel háromszor ért a klubkézilabda csúcsára. Tesz különbséget, hogy Győr vagy Fradi, mert mind a kettőhöz erősen kötődik?

Úgy gondolom, hogy teljesen más korszak volt a győri, mint most van. Azért az ETO akkor nagyon-nagyon a toppon volt, nagy esélye volt arra, hogy megnyerje az összes sorozatot. 

Most az a jó, hogy a Fradi közeledett a Győrhöz, és remélem, hogy a következő idényben már majdnem balanszban is leszünk, hogy ugyanolyan jó csapatunk lesz.

Úgy érzem, hogy most megfordult ez a kis mérleg, és a Ferencváros kezd fölfele lendülni. De nem akarok semmit elkiabálni, ezen dolgozunk, hogy jövőre ez tényleg billenjen fölfele.

Ha már itt beszélgetünk a Vasas otthonában, a Sterbinszky Amália Kézilabdacsarnokban, és azt mondom, hogy 2004...

Itt kezdtem a profi pályafutásomat. Pont a csajoknak meséltem, hogy Vili bácsival (Köstner Vilmos – a szerk.) és utána Mocsai Úr, Lajos bácsival itt töltöttem el ugye két évet. Nagyon jó emlékeim vannak, hiszen itt nem mentem Győrbe Kálmánhoz (Róth Kálmán – a szerk.), és onnan így megindult a karrierem. Jó látni felújítva ezt a csarnokot, mert amikor még én itt játszottam, akkor még a régi retró volt, és örülök, hogy  újra NB I-es a Vasas, és bent tudott maradni.

Tele van fiatal tehetségekkel az angyalföldi csapat, a Ferencvárosban is bontogatják a szárnyaikat a tehetségek, elég csak Simon Petrára gondolni. Hogy férnek meg egymással a rutinos világsztárok és az ifjú üdvöskék? 

Talán idén ez volt az erősségünk, hogy volt rutin, volt köztes rész, fiatal, kevésbé rutinos, és ezt valahogy egyensúlyba tudtuk hozni a tavaszi szezonra. Az volt a jó, hogy meghallgattuk egymást, és Allan próbált minél több embert bevonni, megkérdezni a véleményét, és az valahogy így remekül összeállt mind támadásban, mind védekezésben amikor kellett. Amit mondtunk, abban hittünk. Tehát amit megbeszéltünk mondjuk egy Győr-meccs előtt, vagy nagyobb mérkőzés előtt, azt meg is tudtuk valósítani. Nem csak üres szavak, hogy mi csapat vagyunk, hanem az volt a jó, hogy amikor kellett, meg is tudtuk mutatni. Ennek örülök a legjobban, talán ez volt a kulcs.

Szombaton még a Debrecent fogadja a Népligetben, de Angyalföldön már megünnepelte a bajnoki címét a Ferencváros női kézilabdacsapata
Fotó: Facebook/Ferencvárosi Torna Club

Nem akarok ünneprontó lenni, de Önnel kapcsolatban aktuális, kényes téma: ott lenne a helye a válogatottban, amelynek 2021-ben a tokiói olimpián vezére volt, azóta azonban az új szövetségi kapitány Golovin Vlagyimir „elfelejtette”, holott időközben többek között Bajnokok Ligáját nyert és ezüstérmes is volt. Lemondott már a címeres mezről?

Abszolút, és úgy gondolom, hogy most már ez nem is reális!

A csajok küzdötték ki maguknak az olimpiai szereplés jogát, ők is azért komoly hullámvasúton vannak túl ebben a két és fél évben. Szerintem a csoportunk egész jó is, úgyhogy bármi lehet. Ezt ők harcolták ki, nekik is kell meglépni azt, hogy minél tovább meneteljenek. Most már azért úgy gondolom, hogy az ő részük, és nagyon jó szerintem a női és a férfi válogatott is kvótát szerzett. Abban bízom, hogy egy jó szereplés is lehet belőle, hiszen a csoportban nagyon hasonló játékerőt képvisel akár egy spanyol egy brazil együttes. Ha komolyan oda tudjuk magunkat tenni, akkor még tök jó helyen is végezhetünk, ami előny a negyeddöntőre nézve.

Párizsban tehát nem fog játszani az olimpián, s idén nem jutott be aktuális csapatával a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjébe. Ki viszi a szíve vagy ki sem fog menni?

Nem megyek, mert ilyenkor nem szeretek sajnos. Pedig lesz egy-két ismerősöm, aki játszani fog, nagyon szorítok majd értük, de inkább majd jövőre mennék ki zöld fehérben, és megnyerném az aranyérmet.

Nehéz döntés is vezetett Tomoriék aranyaihoz

 

Kedden a Ferencváros férfi vízilabdacsapata, szerdán a női kézilabdázói biztosították be a magyar bajnoki címüket. A csapatokat ezúttal is közelről figyelte Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke. A sportvezető is értékelte a lányok sikerét lapunknak.

„Huszonhét éve nem történt ilyen Ferencvárosban, hogy a női kézilabdacsapat kupát és bajnokságot nyerjen. Azt gondolom, hogy ez fantasztikus dolog, és hogy ez a csapat a nehéz évkezdet után egymásra talált, megtalálta a céljait, megtalálta azt, hogy hogyan lehet eredményesen játszani, hogyan tudnak ők együtt jól játszani. Onnantól kezdve a bajnokságban nagyon magabiztosan, a Magyar Kupában egy fantasztikus döntőt nyertek meg. A Bajnokok Ligájában most nem sikerült, de ez azért jó idézőjelben, mert így legalább jövőre van még van még egy cél, hogy bajnokság, kupa és Final Four! A klub 126. évére is kell hagyni egy-egy sikert!”

Komoly döntést kellett meghozniuk a vezetőknek, akik a tragikus BL-kezdés után menesztették Martin Albertsent. Utólag mondhatni, bevált, ám akkor kockázatosnak tűnt a váltás.

„Olyan régen volt már, és igazából nem szeretnék erről mélyebben beszélni. Nem azért, mert titkolózni vagy mellébeszélni szeretnék. Egyszerűen azt gondolom, hogy ott született egy bölcs döntés Kubatov Gábor elnök úr részéről. Ugyan nem szeret hirtelen váltani, nem szereti rángatni a kormányt, ahogy ő szokta mondani, de ott hozni kell egy döntést, és azt a fölvállalta. Nagy bátorság volt azért a szezon elején fölvállalni, megtette, és szerintem meg is alapozta a sikereknek az alapkövét” – foglalt állást Nyíri Zoltán, aki a célokról is beszélt. Köztudott, hogy klub szerződést hosszabbított alapembereivel, és már decemberben bejelentette, hogy olyan világsztárok erősítik a Ferencvárost a 2024/2025-ös szezontól, mint az olimpiai bajnok irányító, Darja Dmitrijeva, a világbajnok kapus, Laura Glauser és balátlövő, Orlane Kanor, valamint a jobbátlövő, Valerija Maszlova. 

„Lesznek változások, de a játékoskeret nagy része marad. A sportban nagyon nehéz azt mondani valamire, hogy elvárás, mert azt a legnehezebb utána teljesíteni. De igenis, a Ferencvárosban mondjuk ki, a jövő évben az a célunk, hogy a megszerzett címeket megtartsuk, és az idén nem sikerült célokat valóra váltsuk" –mondta a Mandinernek Nyíri Zoltán.

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:06
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­k­­e­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­x­i­ ­p­u­n­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
pollip
2024. május 25. 07:23
Én nagyon szerettem a támadó játékát is. Védekezésben világszínvonalú:-) Rengeteg belemenést tud kiharcolni. Labdaszerzésben is remek!
royce3
2024. május 25. 07:16
Miért nem tudnak az újságírók ÍRNI??? Péfülöp, egy nokedli vagy, takarodj vissza a bőcsészkarra, gecc!
Búvár Kund
2024. május 25. 06:57
Hű, de rühelltem mindig is ezt a Tomori Zsoltit. Nem csak, mint játékost, hanem emberileg is. Egy nagyarcú faszi, oda-vissza vándorol...Játékostársként sincs jó híre... Vérten Orsi még a csaja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!