„Kiváló futballista, csibész gyerek, de becsületes ember!” – 30 éves lett Kleinheisler „Lacika”, az oslói hős

2024. április 12. 05:28

A 49-szeres válogatott, csupaszív középpályásról egykori nevelőedzője, a Honvéd ötszörös bajnok válogatott labdarúgója, Dajka László mesélt a Mandinernek.

2024. április 12. 05:28
Budapest, 2016. június 1.
Kleinheisler László (Werder Bremen), a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra utazó magyar labdarúgó-válogatott középpályása 2015. november 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

30 éves lett Kleinheisler László, akinek nevét meglátva, meghallva a magyar futballrajongóknak valószínűleg ugyanaz a jelenet ugrik be elsőként: 2015 november 12-e, Norvégiában negyed tíz előtt pár perccel 

egy 21 éves vörös hajú szeplős gyerek első válogatott mérkőzésén, a norvégok elleni pótselejtezőn ballal gyönyörű gólt (mint később kiderült, győztes gólt) lő az ellenfél hálójába.

 Ennél szebb debütálást kevés labdarúgó kívánhat, azt hiszem. 

A Kazincbarcikán született és Csobánkán nevelkedett Kleinheisler László ekkor a Videoton (ma Fehérvár FC) játékosa volt, és a 2015-2016-os idényben még pályára sem lépett, kikerült a keretből. Nem csoda, hogy szinte senki nem ismerte a nevét. A Puskás Akadémián nevelkedett labdarúgó tagja volt a 2012-2013-as idényben az NB I-be feljutó csapatnak, de azon a nyáron, 19 évesen szerződött a székesfehérvári klubhoz, ahol első évében jól szerepelt, de a következő idényben kölcsönben visszakerült Felcsútra. 

„Az ő munkájuk elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy válogatott labdarúgó válhasson belőlem. 

Már akkor ott voltam Felcsúton, amikor az akadémiát kezdték építeni, sosem fogom elfelejteni, hogy onnan indult a pályafutásom. Mindig is nagy csibész voltam. De bízom benne, hogy a csínytevéseim mellett jószívű gyerekként gondolnak majd vissza rám, amilyen mindig is voltam.” – emlékezett vissza később nevelőegyesületére. 

Andorra La Vella, 2021. március 31.
Kleinheisler László a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõjében játszott Andorra-Magyarország mérkõzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én.
MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Kleinheisler László mindkét lábával kiválóan bánik a labdával
Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

2015-ben jelezte a Videotonnak, hogy távozni akar, ezért a klub harmadosztályban szereplő utánpótlás-csapathoz száműzte, ahol egyetlen percet sem játszott. Szerencsére az akkori szövetségi kapitány, Berndt Storck emlékezett a mindenki által csak „Lacikaként” emlegetett játékosra, hiszen 

többek közt az ő góljának köszönhette a magyar labdarúgó válogatott, hogy 30 év szünetet követően ismét nemzetközi tornán szerepelhetett. 

Kleinheisler pedig a franciaországi Eb-n is kiválóan játszott, jó példa erre, hogy ő készítette elő az Ausztria elleni győztes mérkőzés első gólját, amikor egy gyönyörű (dupla) kényszerítővel hozta helyzetbe a gólszerző Szalai Ádámot. 

A hajszíne és posztja miatt is „a magyar Scholes” – ként is emlegetett labdarúgó karrierje azonban nem futott zátonyra azzal, hogy a Videoton parkolópályára tette, hiszen 2016 januárjában szerződtette a Werder Bremen. A német klubban azonban nem tudott alapemberré válni, mindössze 7 meccsen lépett pályára. A klubvezetők szerint a fő problémát az okozta, hogy Kleinheisler nem beszélt sem németül, sem angolul, így nehézkes volt a kommunikáció. 

Az Eb után a Darmstadthoz került kölcsönbe, majd télen hazatért és a Ferencvárosban szerepelt szintén kölcsönjátékosként, de itt sem tudott gyökeret verni. Két idényt játszott Kazahsztánban, az FK Asztana csapatában, majd 2019-ben az eszéki NK Osijekhez került, ahol 2023-ig szerepelt. 

A válogatottban Marco Rossi szövetségi kapitány a sérüléseket és egy személyes okokból történt szünetet leszámítva rendszerint számolt vele,

 így 2021-ben másodszorra is szerepelhetett Európa-bajnokságon, és ott is jól teljesített. 

Tavaly nyáron a Panathinaikosz szerződtette. A görög klubnál azonban alig kapott játéklehetőséget, fél év alatt öt meccsen lépett pályára jobbára pár percre, csereként. A válogatott keretbe kerülés és az esetleges újabb Eb-szereplés érdekében váltania kellett, ezért télen saját kérésére a Hajduk Splithez igazolt. A horvát egyesületben pedig egyelőre jól megy neki a játék, és a magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésein Marco Rossi is számolt vele. A törökök ellen még csak 10 percet, a koszovóiak ellen viszont már egy félidőt játszhatott. 

Andorra La Vella, 2021. március 31.
Kleinheisler László ünnepel gólja után a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõjében játszott Andorra-Magyarország mérkõzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én.
MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Kleinheisler László nem véletlenül örül, hiszen ismét a válogatottban szerepelhet - meglesz a harmadik Eb?

Ezt is ajánljuk a témában

„Lacika egy kiváló futballista, csibész gyerek, de becsületes ember!”

A 30 éves Kleinheisler Lászlóról a Honvéd ötszörös bajnok válogatott labdarúgóját, Dajka Lászlót kérdeztük, aki szinte gyerekkora óta ismeri a születésnapos labdarúgót, hiszen a Puskás Akadémiánál és az U21-es válogatottnál is nevelőedzője volt egy ideig.

Mi az első dolog, ami eszébe jut Kleinheisler Lászlóról?

Az, hogy már 17-18 évesen is kitűnő labdarúgó volt. Meg az, hogy egyszer a Puskás Akadémia kollégiumában pingpongozott, valamiért ideges lett, és összetörte a pingpongasztalt, ezért „elköszöntek tőle” a kollégium vezetői (nevet). 

Hogyan jellemezné, mint embert?

Lacika mindig is Lacika volt. Egy csibész gyerek, de becsületes és tisztességes ember. bármit is csinált – pingpongasztalos sztorit is – vállalta, ami büntetést kapott, azt elfogadta, és indult egy másik úton. 

És mint játékost? 

Egy rendkívül jó képességű futballista, aki mindkét lábát egyformán jól használja. 

Ösztönös játékos, a szó jó értelmében. Sosem szerette, hogy a csapat taktikája korlátozza. 

Ma már biztosan érettebb, de volt olyan időszak, amikor az edző elmondta neki, hogy mi a feladat, majd pályára lépett és a saját elképzelései szerint kezdett el játszani. De általában még a saját elképzelései is több pozitívumot hoztak az aktuális csapatainak, mintha maradéktalanul betartotta volna a taktikai utasításokat.  

Marco Rossi szövetségi kapitány egy kisebb szünetet leszámítva rendszeresen számolt vele a válogatott keretben, és idén tavasszal ismét meghívót kapott a nemzeti együttesbe, ahol a posztján jelenleg nagyon erős a konkurencia. Kleinheisler László tud annyit hozzátenni a válogatott játékához, hogy a harmadik Európa-bajnokságán szerepelhessen?

Az elmúlt években felépült egy nagyon egységes magyar válogatott, és az eredményesség még jobban összekovácsolta a játékosokat. Ebben az eredményességben Lacinak is szerepe volt, és szerintem amikor lehetőséget kapott, sosem okozott csalódást. A válogatottban ott van Szoboszlai Dominik és Sallai Roland, akik előrébb vannak a sorban, de ettől még ő is biztosan tudná segíteni a csapatot. Egy olyan szituációban például, amikor nem állunk jól, el tudom képzelni, hogy Marco Rossi pályára küldi, és Laci képes – a jó értelemben – váratlant húzni, ami a mi javunkra billentheti a meccs mérlegét. Természetesen örülnék neki, ha ott lenne az Eb-keretben, de a válogatott összeállításába senki nem szólhat bele, ez a szövetségi kapitány dolga. 

30 éves korára egy labdarúgó általában eléri pályafutása zenitjét, ebben a korban már van értelme egyfajta mérleget vonni. Végignézve Kleinheisler karrierjén, mit gondol? 

Szerintem nem kis dolog, amit eddig elért. Ismerve őt, azt gondolom, hogy ennél tovább azért nem jutott, mert ő az a Kleinheisler Lacika maradt, akinek bármit mond az edző, ha eszébe jut valami más, azt fogja csinálni. Egy kicsit „öntörvényű” – de ezt inkább pozitívumként említem. Az ösztönössége segítette, hogy elérjen eredményeket, de akadályozta is az előrelépésben. Ettől függetlenül szerintem ő elérte, amit szeretett volna, és ez egy nagyon szép eredmény.  Laci pályafutásának azonban még nincs vége, úgyhogy kívánom, hogy legyenek még sikerei a pályán!

Melyik nagy magyar labdarúgóhoz tudná hasonlítani?

Lehet, hogy egy kicsit meredek hasonlat, de Kocsis Lajos jut eszembe. Ő is olyan labdarúgó volt, aki a váratlan húzásaival képes volt eldönteni mérkőzéseket. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­­­á­n­y­­­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­­k­­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
proctor
2024. április 12. 07:35
😂😂😂🤣🤣🤣 "Kleinheisler nem tanult meg németül, nem kell a Werdernek" "A Werder Bremen sportigazgatója Frank Baumann elmondta „Nem láttunk rá esélyt, hogy a csapatba kerüljön. Ezért úgy döntöttünk, hogy ismét kölcsönadjuk". "Nem beszél németül, de még angolul sem. Ez nem segített." Csak probléma a pályán , na jó futkározik észnélkül . összehoz jó pár sárgalapot, bunkoskodik, és bizony a piros is összejön.
Búvár Kund
2024. április 12. 06:57
Lesz még Oslo Hajdúszoboszló! Nem kérdés, hogy ott a helye a keretben! Jó kis kiegészítő játékos! A középpályán sokféle játékot meg tud oldani. Tud rombolni, de építeni is. Nagy Ádám, vagy Styles játékát bármikor képes helyettesíteni. Nem beszélve arról, hogy képes megszakadni a pályán. Nem lenne jó, ha a válogatottunk Kleinheislerekből állna, de kétségtelen, hogy egy-két Kleinheisler tipusú játékos kell a keretbe!
szintetikus
2024. április 12. 05:58
Viktor is nagy csibész. Amit tud, azt viszi. 😄
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!