Sima ügy vagy sem? Bemutatjuk a koszovói válogatottat

2024. március 25. 14:51

Napoli, Burnley, Köln, Freiburg... Világranglista 102. helyezett, de szinte minden játékosa légiós. Először találkozunk az ellenféllel.

2024. március 25. 14:51
null

Nyitókép: SEBASTIEN BOZON / AFP

***

A törökök legyőzését követően újabb felkészülési mérkőzést vív a nyári Európa-bajnokságra hangolódó magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi csapata egy komoly játékerőt képviselő ellenfél után ezúttal alacsonyabban jegyzet, de nem lebecsülendő együttessel méri össze az erejét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem pofozógépek

Ha sok minden nem jut eszükbe a koszovói foci kapcsán, nem az Önök hibája. Egyrészt mindössze szűk nyolc éve, 2016 őszén játszotta első tétmérkőzését. Másrészt különösen meghökkentő eredményeket nem produkált a kevesebb mint kétmillió lakosú, vitatott jogállású balkáni mini állam válogatottja. Kezdésként a horvátok rájuk mérték eddigi történetük legnagyobb verését (6-0), ám szép fokozatosan lépkednek előre, a Nemzetek Ligájában a C divízióba is feljutottak, és egyáltalán nem verik bucira őket. Az Európa-bajnoki selejtezőkön ugyan csak az ötödikek lettek Andorra előtt, Fehéroroszország, Izrael, Svájc és Románia mögött, de 

leendő csoportellenfelünk, Svájc egyszer sem tudta őket legyőzni (2-2, 1-1), Izraelt oda-vissza legyőzték (2-0, 1-0) és a románoktól is csentek pontot (0-0).

 Ugyanakkor Andorrával hazai pályán meggyűlt a bajuk (1-1). A koszovóiak –Szoboszlaiékhoz hasonlóan – 1-0-s győzelemmel indították az esztendőt, Örményországban nyertek Milot Rashica góljával.

Kelendő játékosok

A koszovói csapat keretének 80 százaléka külföldön keresi a kenyerét. Lirim Kastrati nemrég még az Újpestet erősítette, győztes gólt is szerzett a 2021-es kupadöntőben. 

Törökország, Lengyelország és Ausztria is kedvelt célpontjuk, de topligákban is szerepelnek labdarúgóik Angliában, Németországban és Franciaországban. 

Az egyik legismertebb az olasz Napoli belső védője, Amir Rrahmani. A 30 éves játékos játékjogának értékét 20 millió euróra (8 milliárd forintra) becsüli a Transfermarkt. Őt követi a francia Lille szélsője, Edon Zhegrova 15 millióval. A török Besiktast erősítő Milot Rashica ára 7,5 millió, az angol Burnley 25 esztendős kapusa, Arijanet Muric 7 millió eurós értéke sem alacsony. Csak hozzávetőleg: Gulácsi Pétert 3,5, Dibusz Dénest 2,5 millióra becsülik, igaz ők már 33 évesek...

Új seprű

A koszovói-svéd Albert Bunjaki 3000 napos regnálása (2009-2017) óta már a hetedik szövetségi kapitány irányítja a balkáni együttest. Svájci, szlovén és Alain Giresse személyében francia szakember is irányított, idén pedig a német Franco Foda kezébe került a karmesteri pálca. Az Ausztria válogatottját – Szabics Imre segítségével – korábban sikeresen vezető egykori remek Bundesliga-játékos jól mutatkozott be, neki és csapatának is nagy lehetőség Magyarország ellen bizonyítani. Az 57 éves edző nem kisebb feladatot vállalt Koszovóban: cél a kijutás a 2026-os világbajnokságra!

Football: Friendly game: Austria v Scotland
Ausztriától Koszovóig – Franco Foda nagy fába vágta a fejszéjét
Fotó: JOE KLAMAR / AFP

A Magyarország – Koszovó felkészülési labdarúgó mérkőzés kedden, 19 órakor kezdődik a Puskás Arénában. A Mandineren élő szöveges közvetítéssel jelentkezünk.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. március 25. 21:32
Nem ők az esélyesek, jelenleg 1,7x kürül van a magyar győzelem, a döntetlen 3,7x a vendégsiker 6x. Szóval nyerhető a meccs, de láttuk, hogy Montenegró sem fekszik le magától. De mind1 Előre Magyarország küzdjetek (...) a szarházi, balkáni csapatok.
billysparks
2024. március 25. 20:01
Nem rossz Koszovó válogatottja. Azért ez nem lesz sima meccs és ezért is találom őket jó választásnak. Kemények, mennek mint a mérgezett egér, de azért annyira nem jók, hogy elvegyék az önbizalmunkat.
zakar zoltán béla
2024. március 25. 17:39
Semmi sem sima!
mitfizetsky-2
2024. március 25. 17:37
Domingó egyedül elintézi ôket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!