Öttusa, vízilabda, ökölvívás? Sportágak olimpiai sorsáról dönt a magyar vezető

2024. március 21. 08:04

Az októberben a NOB-ba bekerült szakember szerint bátraké a szerencse, Magyarország úttörő a fiatalos, új sportágak felkarolásában.

2024. március 21. 08:04
DEUTSCH Tamás; FÜRJES Balázs; GYULAY Zsolt; WLADÁR Sándor

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mint megírtuk: Fürjes Balázs bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Olimpiai Program Bizottságába. Most nyilatkozott is arról, mi a feladata, hogy lehet megmenteni a „magyaros” sportágakat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Olimpiai Program Bizottság a NOB talán legfontosabb bizottsága. Ott dől el, milyen irányban változik az olimpiák tartalma, programja,  milyen reformokat hajtanak végre. A testület javaslatokat tesz a végső határozatokat meghozó végrehajtó bizottságnak, tehát döntés-előkészítő szerepe van. Az 52 éves magyar sportvezető váratlanul gyorsan került komoly pozícióba.

„Nincs még fél éve, hogy a NOB a tagjai közé választott, és az Olimpiai Program Bizottság munkájában 

leginkább »fekete öves« NOB-tagok vesznek részt, nem szoktak olyan hamar bekerülni a sportdiplomaták, mint most én. 

Amikor meg kellett jelölni, milyen bizottságba szeretnék bekerülni, bátraké a szerencse alapon többek közt az Olimpiai Program Bizottságot is megjelöltem, amely a NOB egyik legfontosabb testülete. Hogy máris a tagja lehetek, nagy megtiszteltetés a magyar sportnak is. A bizottság dönt arról, hogyan rendezzük meg az olimpiát, milyen sportágak szerepeljenek rajta, mi legyen a lebonyolítás rendje. Reformokkal próbálja elérni, hogy továbbra is az olimpia legyen a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemény” – nyilatkozta Fürjes Balázs az nso.hu-nak. 

A nagy kérdés: merre tart az olimpiai mozgalom? A tradicionális sportágak közül az ökölvívás egyelőre nem is szerepel a 2028-as játékok programján, a legutóbb bemutatkozó karate nem lesz a nyári verseny része, miközben jönnek az újabb és újabb szakágak, mint a breaktánc, a gördeszka és a hullámlovaglás.

„Fontos, hogy közvetítsem az öttusában vagy vízilabdában erős többi nemzetnek és a nemzetközi szakszövetségeknek, mit kell tenniük ahhoz, hogy stabilizálják az adott sportág részvételét az ötkarikás műsorban, törekedjenek az univerzalitásra és így ne kérdőjeleződjön meg a létük. Az olimpiának emellett meg kell tartania a vonzerejét, a motivációs erejét, ami 130 éven keresztül meghatározó volt az emberek életében, gondolkodásában, a béketeremtés területén, illetve akár a diplomáciában, az államközi kapcsolatokban. Jelentős és folyamatos kihívás, hogy a digitális generáció is érdekesnek tartsa nézőként a játékokat, akár a helyszínen is szurkoljon a kedvenceinek, miközben a szabadidős lehetőségek sokasága harcol intenzíven és agresszívan, képekkel és hangokkal is a figyelmükért” – tekintett előre Fürjes Balázs.

FÜRJES Balázs
Budapest, 2023. december 9. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
MTI/Balogh Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
you-brought-2-too-many
2024. március 21. 15:33
"breaktánc, a gördeszka és a hullámlovaglás." Talán nem kéne egy szabadidős tevékenységből sportot csinálni, pláne nem olimpiai sportágat. Vicc.
KBA98
2024. március 21. 15:09
Az öttusa lovaglás nélkül nem ér semmit! Aki fél a lótól az ne induljon!
Novicsok-5
2024. március 21. 09:30
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a korrupt vezetői az olimpiai eszme és a klasszikus sportágak legnagyobb ellensége. Sok hülye tintanyaló buzi sportbürokrata. Döntő többségük fel volt mentve tornából a lúdtalpuk miatt. Olyan sportágak kerülnek veszélybe, melyek még az ókori játékok műsorán is szerepeltek, pl. birkózás. Nemsokára eljön az az idő, hogy már csak az archív felvételeken fogom nézni a régi idők nagy versenyeit. Pedig hogy várom elteljen az a négy év.
Novicsok-5
2024. március 21. 09:25 Szerkesztve
"Az októberben a NOB-ba bekerült szakember szerint bátraké a szerencse, Magyarország úttörő a fiatalos, új sportágak felkarolásában. " Magyarán van az a pénz, amiért kinyíratnák a klasszikus sportokat. Szép új világ. Jön a breaktánc, az e-szarság, a hot dog zabálás meg a többi értelmetlen néphülyítés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!