Újabb sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázst előléptette a NOB

2024. március 20. 20:34

A magyar sportdiplomata bekerült a NOB egyik legfontosabb testületébe.

2024. március 20. 20:34
Budapest, 2023. december 9.
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság novemberben megválasztott állandó tagja beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság közgyûlésén a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én.
MTI/Balogh Zoltán

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az Olimpiai Program Bizottság tagjává nevezte ki Fürjes Balázst Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke – közölte az Index. A hírportál cikke szerint a magyar sportdiplomata még NOB-tagsága előtt bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a NOB egyik legfontosabb testülete. 

Ismert, Fürjes Balázs 2023 októberében lett a NOB állandó tagja, de 2022 szeptemberétől már részt vett a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottság munkájában. 

A sportdiplomata jelenlegi kinevezése igazi „előléptetés”, hiszen az olimpiát alapvetően meghatározó kérdésben döntő testület része lett. 

A sportdiplomáciai siker mértékét jól érzékelteti, hogy még nem volt példa arra, hogy valaki kevesebb mint fél év NOB tagsággal bekerüljön a programbizottságba, amelynek munkájában kizárólag tapasztalt bizottsági tagok vesznek részt. 

Az Index szerint Fürjes Balázs gyors előmenetele nem meglepetés – ő a legfiatalabb a Mumbaiban megválasztott nyolc új tag közül, de a teljes NOB-tagságban is fiatalnak számít, 52 éves életkorával a tagok átlagéletkora alatt van jó néhány évvel. Fürjes Balázs, aki NOB-tagságával tagja lett a MOB közgyűlésének és elnökségének is, hétfőn kapta meg megbízólevelét a német olimpiai bajnok vívótól. „

Mi az az Olimpiai Program Bizottság?

Az NOB Olimpiai Program Bizottság a NOB azon testülete, amely meghatározza az olimpiák programját, a bizottság tagjai tervezik a jövőt, 

javaslatokat tesznek a NOB Végrehajtó bizottságának, hogy milyen irányban változtasson az olimpiák tartalmán, profilján, milyen reformokat érdemes megfontolni a játékok tekintetében. 

(Például, hogy a boksz szerepeljen-e egyáltalán a játékokon.) 

Az Olimpiai Program Bizottság NOB-tagokból, nemzeti olimpiai bizottsági delegáltakból, nemzetközi sportági szövetségi delegáltakból, olimpiai játékok szervezőbizottságának delegáltjaiból, olimpikonokból tevődik össze. A testület vezetője  2019 óta Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke (2009-től) vezeti, aki összesen öt téli és nyári olimpián volt az osztrák olimpiai csapat vezetője, és 2016-tól tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. 

Gyurta Dániel: Fürjes Balázs újabb tagsága a magyar sport megbecsülésének jele

Fürjes Balázs bekerülése az Olimpiai Programért Felelős Bizottságba a teljes magyar olimpiai mozgalom és magyar sport megbecsülésének jele, óriási megtiszteltetés. Aki ismeri Balázs munkáját és személyiségét, pontosan tudja, hogy helyt fog állni. Sok sikert kívánok neki, biztos vagyok benne, hogy az olimpiai mozgalmat magas szinten fogja képviselni” – mondta az Indexnek Fürjes Balázs kinevezéséről Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a sportolói bizottság tagja. 

Az egykori sportoló kiemelte, hogy Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítása óta mindig volt állandó magyar tagja a szervezetnek, ami a magyar sport elismertségét bizonyítja. Gyurta Dániel az olimpiai programról és az olimpiai mozgalom változásairól beszélve úgy fogalmazott, 

„Az egész olimpiai mozgalom folyamatos mozgásban van, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felismerte, hogy a fiatalok elérése kulcskérdés. Elképesztő jelentősége van, milyen sportágak kerülnek az olimpiai programba. 

A legfontosabb szempontok között van, hogy mekkora az adott sportág elérése, milyen a sportolók átlagéletkora, hány országban űzik. A sportolói bizottságnak is van javaslattételi lehetősége, mi is figyeljük azokat a sportágakat, amelyekben sok fiatal versenyez, minimális a doppingesetek száma, nagyjából azonos a férfi és női versenyzők száma, valamint látványos és kompakt az adott sportág. Például ha a breaktáncot megnézzük, szubjektív pontozásos sportág, így nehéz lehet követni, de rengeteg fiatal űzi világszerte, több mint 140 nemzeti szövetséggel rendelkezik a 206 NOB-tagországban, az átlagéletkor 15–20 közötti, brutális követőszámmal rendelkezik, sok fiatalt tud megmozgatni” .

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­­ ­­l­­á­­­n­­y­­­o­­­k­ ­­­v­­­á­r­­­n­­a­­k­­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. március 21. 07:11
Felhívnám a NOB figyelmét, hogy a SZNOB csak nevében hason ló.
Namond
2024. március 21. 02:14
Egy hűséges, adrenalin injekciókkal felpumpált, gombnyomogató seggfej parkolópályán.
ThunderDan
2024. március 20. 22:16
Mondjuk a mai Vitézy-t hallgatva... meg Szentkirályi jelölése után... ... hiba volt Fürjest nem főpolgármester-jelöltnek felépíteni. Szerintem ő komoly kaliber volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!