Hihetetlen, de igaz – Puskás Ferenc, a Real Madrid legendája Barcelona-mezben is pályára lépett

2024. március 20. 09:06

Az Aranycsapat kapitánya egy másik spanyolországi magyar klasszis futballista, Kubala László kedvéért húzta fel a katalán rivális szerelését.

2024. március 20. 09:06

Nyitókép: Marca

Bizonyára sokakat meglepett a hír, hogy a Real Madrid magyar legendája, akinek a neve összeforrt a királyi klubbal, a Barcában is játszott. És az sem köztudott, hogy Öcsi bácsi és a madridiak másik korszakos zsenije, Alfredo di Stéfano eredetileg a nagy rivális FC Barcelonához szerződött volna, ám az ország nagy hatalmú vezére, Franco akaratának megfelelően végül mindketten a lila-fehérekhez igazoltak.

A Spanyolországot vezető diktátor kedvenc csapata ugyanis a Real Madrid volt.

Így egyértelmű volt, hogy a legjobbakat oda kellett irányítani. Az akkori szabályok szerint három külföldi lehetett a pályán egyszerre egy csapatban, tehát nem lehetett a legnagyobbakat úgy összevásárolni, mint manapság. Ezért kerülhettek olyan zsenik a Barcelonába, mint Kubala, vagy később Kocsi Sándor és Czibor Zoltán.

De visszatérve az Aranycsapat kapitányára, azt, hogy Puskást egyszer gránátvörös-kék mezben láthatták a szurkolók, egy másik magyar labdarúgónak, Kubala Lászlónak köszönhető, aki a katalán klub ikonikus alakja volt. A magyar, a csehszlovák és a spanyol válogatottban is szereplő csatár megkérte két barátját Puskás Ferencet és Alfredo di Stéfanót, hogy a búcsúmérkőzésén szerepeljenek a Barcelonában, amelynek ellenfele a francia első osztályú bajnokságban akkor élcsapatának számító Stade de Reims volt. A találkozót 1961. augusztus 30-án játszották le, a Barcelona 4–3-ra nyert, Di Stéfano két gólt is szerzett.

A katalánoknál Puskáson és Kubalán kívül még két magyar futballista, Kocsis Sándor és Szalay Tibor is pályára lépett

– írja a bunteto.com.

Ma már elég furcsának tűnik ez a játékosok „kölcsönkérése” gálamérkőzésekre, de akkoriban Spanyolországban ez teljesen megszokott volt. Di Stéfano például már korábban is játszott a Barcelonában hasonló találkozókon, Kubala pedig egyszer, még 1956-ban éppen a Real Madrid színeiben lépett pályára, a Luis Molowny tiszteletére rendezett találkozón.

A katalán csapatot az 1961-62-es idényben erősítő, jelenleg az Egyesült Államokban élő Szalay visszaemlékezései szerint

„még sohasem voltak annyian” a Camp Nouban, mint Kubala búcsúmeccse alkalmával.

Egyébként a magyar klasszis utolsó tétmérkőzése a katalánoknál a Guttmann Béla vezette Benfica elleni BEK-döntő volt 1961. május 31-én, amelyen az FC Barcelona 3–2-es vereséget szenvedett.

Kubala a visszavonulását követően edző lett és leült a Barcelona kispadjára, ám talán kevesen tudják, hogy két év múlva visszatért a pályára: az Espanyol játékosedzője lett, később pedig a svájci FC Zürich és a kanadai Toronto Falcons csapataiban is futballozott és edzősködött párhuzamosan. Szakvezetőként a spanyol válogatottal olimpiai bajnoki címet szerző Kubala 65 évesen még egy búcsúmeccset kapott, amelyen a katalán válogatottban lépett pályára 11 percre a spanyol bajnokságban szereplő idegenlégiósokból összeállított csapat ellen. Az a mérkőzés 4–4-re végződött.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­­­g­­ö­­­s­ ­l­á­n­y­­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­n­a­­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Novicsok-5
2024. március 20. 10:21
Amikor a focit futballisták játszották, és nem primadonnák, horribilis összegekért.
files32
2024. március 20. 09:14
Mint az átcimkézett autó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!