Ezt hogy csinálták? Vízbe sem ugrottak, de kijutottak az olimpiára a magyarok

2024. február 11. 16:02

Megkezdődtek a medencés úszóversenyek a világbajnokságon, kezdésként két párizsi kvótát szereztek a mieink. Ez gyorsan ment.

2024. február 11. 16:02
PÁDÁR Nikolett; SENÁNSZKY Petra; MOLNÁR Dóra; ÁBRAHÁM Lilla Minna

A dohai világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján eldőlt, hogy a magyar 4x100 méteres férfi és női gyorsváltó is indulhat a párizsi olimpián. Az ötkarikás kvótákat a tavalyi, Fukuokában rendezett vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el – a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. 

Szurkolás és úszás

Érdekesség, hogy a nőknél ezúttal nem álltak rajthoz a magyarok, így csak az időeredményeket kellett nézni a fukuokai végeredménnyel összehasonlítva. Ezek alapján a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett által 2023-ban úszott 3:40.02 perces idő elégnek bizonyult az ötkarikás kvótához – számol be az MTI Katarból. A férfiaknál a Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám, Németh Nándor összetételű négyes ugyan nem tudott faragni a fukuokai időből (3:14.42), viszont 3:14.73 perccel a nyolcadik helyen bekerült az esti döntőbe, egyben olimpiai indulási jogot szerzett. 

FRISSÍTÉS: A döntőben az 5. helyen végezett a magyar váltó (3:13.66). Az aranyérmet Kína szerezte meg.

Kettős cél

Korábban Sós Csaba szövetségi kapitány a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta, nem szakad meg a hagyomány, mely szerint Magyarország mindig szerez aranyérmet a világbajnokságokon. A nyílt vízi versenyek során Rasovszky Kristóf győzött 10 kilométeren, a vegyes váltónk bronzérmet szerzett. A medencés versenyekről, melyeken az olimpiai bajnok, világcsúcstartó Milák Kristóf és a 2023-ban 200 méter háton vb-első Kós Hubert sem indul, azt mondta, nem lehetnek vérmes reményei Magyarországnak.

„A cél kettős: az egyik a váltók kvalifikációja, így a verseny végén pontosan meg tudjuk mondani, mely váltók indulnak el az olimpián. A másik az, hogy ez komoly verseny, és egy ilyen erősebb viadal amúgy is bejött volna a programba. Innentől nem foglalkozunk azzal, hogy februárban kerül erre sor, és azzal sem, hogy nem ilyenkor szokták megrendezni. Itt vagyunk egy ilyen versenyen, és gyerünk. Az úszók alaphelyzetben szeretik a váltót, ezt jó látni. Érdekes műfaj ez, mert ez mégiscsak egy egyéni sportág. 

A hét váltóból elég reális esélye van rá, hogy gyakorlatilag az összes ott legyen az olimpián – most azt mondom, öt és hét között várható a szám, hány váltóval jutunk ki” 

– mondta Sós Csaba még a verseny előtt.

Egyelőre kettőből kettő a mérlegünk. Soha rosszabb kezdést!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2024. február 11. 19:45
Nagy kár a férfi 4x100 méteres gyorsúszó váltóért. Egy jó formában lévő Milákkal akár az érem is meg lehetett volna. Legutóbb az olimpián elképesztőt úsztak.
rugbista
2024. február 11. 19:42
Szép munka volt. 5. hely a döntőben. Milák még megúszhatja a szinteket. ha edz.
2xli
2024. február 11. 16:08
Milák már biztos nem indulhat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!