„Egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – megszólalt a vb ezüstérmes magyar birkózó

2023. szeptember 27. 18:05

Losonczi Dávidtól még a nemzetközi szövetség elnöke is elnézést kért.

2023. szeptember 27. 18:05
null

Losonczi Dávid világbajnoki ezüstérmes birkózó még mindig csalódott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon – vitatható körülmények között – elveszített vasárnapi döntője miatt, és ennek megalapozottságát – amint azt megjegyezte – a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke is alátámasztotta.  

Ezt is ajánljuk a témában

A birkózó-vezér is elnézést kért

A 23 éves birkózó szerdán az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában elmondta, hogy próbálja a vasárnap véget ért belgrádi viadal jó oldalát nézni, és úgy gondolja, egy kis idő elteltével sokkal jobban fog örülni az ezüstéremnek. 

Losonczi vasárnap óriási csatában 8-7-re kikapott a török Ali Cengiztől, akit a többség szerint kétvállra fektetett, mégsem ütötték le a tust.

Nenad Lalovic, az UWW elnöke közvetlenül a finálé után megkereste a magyar birkózót, aki ezen meglepődött. „Azt mondta, elnézést kér, mindenki látta, ki nyerte ezt a meccset. Belőlem pedig pont abban a pillanatban szakadt ki ez az egész, majd összeestem és elsírtam magam. Akkor jött ki belőlem, hogy tényleg én nyertem és egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – mondta az ESMTK sportolója, aztán azt is elárulta, hogy Lalovic biztatta, ne veszítse el a hitét, mivel szerinte az élet vissza fogja adni neki ezt a veszteséget és véleménye szerint, jövőre akár az olimpiát is megnyerheti, ha így birkózik.

„A birkózásnak a lényege a tus, a két váll, és itt egyértelműen látszott, hogy mindkét váll leért. Ennél sokkal gyorsabban is adtak meg tust a világbajnokság során, illetve más világversenyeken is” – mondta Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója, aki kiemelte, hogy a nézők drasztikusan két részre szakadtak: a törökökre és a többiekre, akik egyetértettek abban, hogy tus volt, és ezt több nemzet képviselője jelezte is a magyar csapatnak. „Én is, mint mindenki más, feldúlt állapotban voltam, jött a kubai edző, a németek és mindenki más azt mondta, hogy hát ez katasztrófa, mivel ez tus volt és nem is értik a helyzetet” – tette hozzá a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember. 

Bácsiban maradt hiányérzet

Az ellen mindenképpen fel kell emelnünk a szavunkat, hogy legközelebb, akár az olimpián, ez ne történjen meg. Az egy dolog, hogy jelen pillanatban a magyar birkózást és elsősorban Dávidot megfosztották egy világbajnoki aranyéremtől, de ez a nemzetközi birkózásra sem vet jó fényt” – folytatta, majd emlékeztetett rá, hogy 2013 elején veszélybe került a sportág olimpiai programban maradása, „mert olyan dolgok folytak a háttérben, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemtetszését váltották ki". „Nem gondolnám, hogy vissza kellene térnünk arra az útra” – jegyezte meg Bácsi Péter, aki a vb-t értékelve azt is elmondta, hogy

maradt benne hiányérzet, mivel szerinte mindhárom döntőben születhetett volna akár magyar aranyérem is. 

Ennek ellenére a két kvótának, az egy arany- és két ezüstéremnek is örülni kell - tette hozzá -, mivel „öldöklő harcok folynak a kvótákért”, és akadtak olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózók, akiknek nem sikerült kivívni az indulási jogot.  „A szabadfogásból Ligeti Dánielnek van esélye arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen, ugyanúgy mint a 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlavnak” – hangsúlyozta a sportvezető, majd hozzátette, hogy a lányoknál Galambos Ramóna is biztató formát mutatott Belgrádban, mivel olimpiai bronzérmest is legyőzött, és csak egy karnyújtásnyira volt attól, hogy kvótáért birkózzon. Azonban a női 57 kilogrammos súlycsoportban még hatalmas rivalizálás folyik a címeres mezért. 

Három érem, két párizsi kvóta

Bácsi elmondása szerint a korábban orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, az idei kontinensbajnokságon már magyarként ezüstérmes Orsós Sztálvira (53 kg) sokkal többre képes mint, amit a vb-n mutatott, kötöttfogásban pedig Lévai Zoltán (77 kg) és Váncza István (67 kg), 

de akár többen is esélyesek lehetnek a csapatból a párizsi indulás kivívására.

A magyar válogatott három éremmel és két párizsi kvótával zárta a vb-t. A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail aranyérmes lett, az olimpia műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilóban Fritsch Róbert, majd pedig a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Losonczi Dávid ezüstöt szerzett. Olimpiai indulási jogot Muszukajev és Losonczi harcolt ki Magyarországnak. Az áprilisban Bakuban sorra kerülő európai kvótaszerző viadalon a legjobb kettő, míg a májusi, isztambuli világkvalifikáción három ötkarikás hely talál majd gazdára súlycsoportonként.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 28. 12:40
Üres lózungok, gerinctelen alakok. Ha mindenki rohadtul egyetért és sajnálkozik és érthetetlen okból nem lehet utólag felülbírálni a bíró döntését akkor hogy lehet, hogy a bíró még nincs felfüggesztve legalább 1-2 évre?
pollip
2023. szeptember 27. 21:31
Az én szememben nyert. Erkölcsileg mindenképpen! Remekül fogalmazta meg a döntéshez Vali hozzáállását. Fiatal korára való tekintettel nagyon érett gondolkodásra vall.
Novicsok-5
2023. szeptember 27. 18:24
Ödenburger 2023. szeptember 27. 18:17 "A Hajtós Bercitől elvett barcelonai aranyérem jut az eszembe. Csak mert a magyaroknak már volt aranyérme jodoban - Kovács (Atom) Anti, ugye" Ha már birkózásról esett szó, az ellopott 1980-as moszkvai olimpiai birkózó aranyakról nem beszélve. Kocsis, Növényi nyertek, Tóthnak, Rácznak már nem szabadott. A bírók szépen elcsalták. Ha jól tudom az egyik csehszlovák bírót el is tiltották.
Ödenburger
2023. szeptember 27. 18:17
A Hajtós Bercitől elvett barcelonai aranyérem jut az eszembe. Csak mert a magyaroknak már volt aranyérme jodoban - Kovács (Atom) Anti, ugye - a japánoknak meg még nem, ezért Berci nem nyerhetett. Nem adták még kokát sem neki, és a végén bíróival a japánt hozták ki győztesnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!