Ez már a futball halála! A FIFA felfüggesztheti a Brazil Labdarúgó Szövetséget

2023. december 25. 16:58

A nemzetközi szövetség enyhén szólva sem nézi jó szemmel a CBF elnöki posztjával kapcsolatos bonyodalmakat.

2023. december 25. 16:58
null

Az előzmények: egy Rio de Janeiró-i bíróság december 7-én leváltotta posztjáról a Brazil Labdarúgó Szövetség elnökét Ednaldo Rodriguest (ráadásul az ítéletet megerősítette a legfelsőbb bíróság is) mert úgy ítélték meg, hogy a sportvezető tavalyi újraválasztása kapcsán (amely során 2026-ig meg is erősítették a pozíciójában) jogi és egyéb visszaélések történtek. A riói bíróság egyben felhatalmazta a Brazil Sportbíróság vezetőjét, José Perdizt, hogy harminc napon belül szervezze meg az új elnök kinevezését. (Ebben egyébként nagy gyakorlata van a braziloknak, hiszen 2021-ben ugyancsak bírósági végzéssel távolították el a futballszövetség akkori első számú vezetőjét, Rogério Caboclót.)

A helyi hatalmasságok ugyanakkor azzal nem számoltak, hogy ezekkel az intézkedéssel komoly veszélybe sodorhatják a futballvilág egyetlen ötszörös világbajnokának FIFA-tagságát!

Ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egy dologra különösen háklis: ha egy tagállam szövetsége belügyeibe úgymond kívülről, egy harmadik fél próbál beavatkozni!

Di MARÍA, Ángel; VINICIUS Jr.
Veszélyben a brazil futball! Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda

Nem véletlen, hogy ezt szigorúan tiltja is a FIFA alapszabálya; az illetékesek ezt levélben meg is erősítették a CBF-nek! S hogy a fentieknek fele sem tréfa, igazolja: a történet olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a Nemzetközi és a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) január 7-án külön bizottságot hoz létre a helyzet mielőbbi tisztázására, és ameddig a helyzet nem tisztázódik, nem is engedélyezik az új választás kiírását.

Ha mindezt a brazilok semmisnek tekintik, komoly büntetésre számíthatnak, amely legvélgső esetben akár a FIFA-tagság felfüggesztése illetve a kizárás is lehet, amelynek következtében nem csak a válogatott, hanem egyetlen brazil klub sem versenyezhet a FIFA égisze alatt rendezett világversenyeken és egyéb eseményeken. 

A Brazil Sportbíróság teljhatalmú ura, José Perdiz (aki ideiglenesen a CBF elnöki posztját is betölti) egyből vissza is vett az agarakkal:

ígéretet tett arra, hogy „természetesen a megadott határidőn belül, a megkövetelt átláthatósággal és feddhetetlenséggel írjuk majd ki a választásokat...”

Nyitókép A leváltott elnökkel Neymar is jó barátságot ápol Fotó: AFP/Nelson Almeida

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. december 25. 19:57
Egyem meg őket, színtiszta cigányok.
Bitrex®
2023. december 25. 19:44
Szimpi a rózsaszín inges pasas. Mint egy kolumbiai kokainbáró.
billysparks
2023. december 25. 18:30
"Hát azért ezeken túltesz az Orbán rendszer.Arcátlanságban és értékben is minden határon túltesz." Persze. A liberális alternatív valóságban.
Zokni
2023. december 25. 18:29
Egyébként a hírt nem értem. Most akkor milyen külső szervezet szolt bele a brazil szövetség dolgába? A bíróság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!