Szoboszlaink már van, csapatunk is, de igazi szurkolóink vannak-e?

2023. november 28. 18:41

14 éves gyerekként már azt se tudtam megérteni, hogy miért kellett Détáriékat – akiket egy hónappal korábban az egész ország ünnepelt – egy elvesztett meccs miatt kifütyülni.

2023. november 28. 18:41
NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
Szabó Gábor
Szabó Gábor
Eurosport

„1985. május 14-én a zsúfolásig telt Népstadionban a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn 1-0-ra kikapott Hollandiától. Az, hogy ott leszünk a mexikói vb-n, már egy hónappal korábban eldőlt, amikor Bécsben nyertünk 3-0-ra, így a mi szempontunkból a meccsnek – hasonlóan a múlt heti Montenegró ellenihez – már nem volt tétje.

Ám míg Szoboszlaiék hátrányból tudtak fordítani, addig ugyanez Nyilasiéknak nem sikerült.

Fiatalabbak kedvéért: öt zsinórban megnyert vb-selejtező után veszítettük el a tét nélküli hatodikat, 80 000 néző előtt, azokkal a hollandokkal szemben, akik a pótselejtezőért küzdöttek, és akik három év múlva Európa-bajnokságot nyertek, akiknél pályára lépett Marco Van Basten és Frank Rijkaard is. Igaz, róluk akkor még nem tudtuk, hogy Marco Van Basten és Frank Rijkaard lesz belőlük néhány éven belül.

Ha jól rémlik, a Népsport másnap »A célt elértük, az ünneplés elmaradt« főcímmel jelent meg, amely – legyünk őszinték – picit kozmetikázta a valóságot. Az akkori B-közép ugyanis picikét tágan értelmezte a 'nem ünneplés' fogalmát, és gyakorlatilag megvárta a csapatot, amely csak rendőri segítséggel tudta elhagyni a stadiont. 14 éves gyerekként már azt se tudtam megérteni, hogy miért kellett Détáriékat – akiket egy hónappal korábban az egész ország ünnepelt – egy elvesztett meccs miatt kifütyülni, ám amikor megláttam a tábort az öltözők előtt gyülekezni, gyakorlatilag lefagytam.

Arra pedig, hogy miért skandálták azt, hogy táppénzcsalók, a mai napig nem találok magyarázatot.

Arra a csapatra az egy évvel későbbi Szovjetunió elleni 0-6 miatt nem nagyon szoktunk különösebb nosztalgiával emlékezni, ám azt azért el kell mondani, hogy akkor, ott, abban a pillanatban, legalább olyan népszerű volt – ha nem népszerűbb –, mint a mai. És aminek egy évvel későbbi atomjaira hullásában egészen biztosan benne volt az is, ami a holland meccs után következett. Még akkor is, ha Irapuatót követően a vérdopping hiánya, a túlzott tésztafogyasztás vagy éppen az elhibázott ausztriai edzőtábor némiképp gyakrabban előkerült a lehetséges magyarázatok között, mint az, ami a Népstadionban történt a hollandok elleni vereség után.”

***

Nyitókép: MTI/Hegedűs Róbert


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. november 30. 07:31
Ha a cikk írója tényleg igazi szurkoló lenne, akkor pontosan tudná, hogy nem a győzelem vagy a vereség számít, hanem az, hogy a csapat mennyire szívvel-lélekkel játszik. Ha azt látod, hogy a csapat majd meggebed annyira hajt, hogy győzzön, de mégis veszít, max akkor sajnálod őket teljes szívből. De ha lélektelen, tingli-tangli játékkal győz, akkor kifütyülöd a győzelem ellenére is. A szurkolókat pedig hagyjuk már. Mindenkinek joga van úgy szurkolni ahogy szeretne, ha nem tetszik, nem járj meccsre. Persze ki lehet tiltani az egész szurkolócsapatot, csak éppen akkor ki fog meccsekre járni. Mert az baromság, hogy majd azok akik a vehemensen szurkolók miatt nem mennek ki. Azok akkor sem fognak kimenni, ha mindenki kizárólag irodalmi nyelven buzdítja a csapatot. Ugyanis nem elég fanatikusok/lelkesek ahhoz, hogy kimozduljanak a TV elöl. Az üres stadionban játszott meccs csendje pedig még a TV előtt ülve is borzalmas.
DrPepper
2023. november 30. 06:48
1985-ben én is kint voltam azon az aminózus mérkőzésen, én sem értettem a reakciót. A 86'-os vb pedig bármennyire rossul sikerült is (bár furcsa módon a gyenge játék ellenére a '78-as és '82-es vb-khez képest itt álltunk a legközelebb a továbbjutáshoz csoportból, mert pusztán gyatra gólkülönségünk miatt előzött meg minket Uruguay a legjobb 3. jhelyezettek között, bár ők is beleszaladtak egy 6-1-es vereségbe a dánok ellen) nem kellett volna, hogy a focink "Mohácsa" legyen. Azzal a csapattal ki lehetett volna jutni a következő EB-re, ha a cél nem a foci teljes szétverése lett volna. Ehhez természetesen kellettek a szurkolókat befolyásoló véleményvezérek, akik újságírókként a vb után versenyeztek azon, hogy ki tud nagyobbat rúgni a magyar fociba. A jelenség a mai napig létezik.
Bulldog Orange
2023. november 29. 12:26
B+, nem érted? Melyik meccset nézted? Rossz taktikával, lelketlen játékkal, alig futó játékosokkal, mit vártál, egy vesztes meccs után ? Tapsoló nézőket, elégedett szurkolókat? A sok hülye, velem együtt azt várja, hogy szívvel, lélekkel küzdjenek, és ,,meghaljanak az eredményért" ...
röviden
2023. november 29. 11:30
A '85-ös közhangulatot nem lehet összevetni a maival, azt a válogatottat se lehet összevetni a maival. Az "ideális szurkoló" se létezik, olyik feketét húz, olyik nem, egyik indulatos, a másik nem, csak egyben azonosak:csudát várnak, egy heterogén tömegen bármit számon kérni baromság. A példái is hamisak, a hokiválogatottnak egy külön szubkultúra drukkol, és a kézilabdás lányok pedig simán nyertek volna, ha a szemét bíró nem veszi el Görbitz gólját állítólagos lépéshiba miatt. (Drukker vagyok.) Ez az egész szöveg egy felsőbbrendűen moralizáló ostobaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!