Akár már októbertől a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lehet Fürjes Balázs

2023. szeptember 08. 17:50

Ezzel ő lehet a bizottság történetének kilencedik magyar tagja.

2023. szeptember 08. 17:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága pénteki ülésén döntött arról, hogy októberi közgyűlésén javasolni fogja Fürjes Balázs állandó taggá választását. Fürjes jelenleg a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottság tagja, és ő lehet a történelem során a kilencedik magyar a NOB-ban. 

Fürjes Balázs áprilisban pályázott a tagságra, miután – tekintettel a hazai és nemzetközi sportélet fejlesztésében végzett munkájára és erős sportdiplomáciai kapcsolataira – a Magyar Olimpiai Bizottság márciusban felkérte, hogy pályázza meg a NOB-tagságot.

 

A Thomas Bach NOB-elnök vezette lausanne-i tanácskozás pénteki döntése alapján a tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el Fürjes Balázs pályázatát, elsőként ugyanis erre volt szükség ahhoz, hogy a NOB végrehajtó bizottsága tagfelvételre javasolja a magyar szakembert.

 

A NOB közgyűlését október 15-17. között rendezik az indiai Mumbaiban, és ha ott taggá választják Fürjest, akkor Magyarország nem marad NOB-tag nélkül, így biztosított lesz a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével 2022-ben. Gyurta Dánielt nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával jár le.

Most igazán az alázat és szerénység a kötelező magatartás, főleg a részemről. Pontosan tudom: a jelölés döntően a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak szóló elismerés, 

nem a személyemnek. Ráadásul ez még csak egy javaslat. A NOB önálló és szuverén tagjain múlik, elfogadják-e azt októberben. Hálás vagyok a magyar olimpiai család támogatásáért, különösen is Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és Gyurta Dániel személyes kiállásáért! Ugyanakkor az utolsó szó a NOB tagjait, a NOB tagokból álló közgyűlést illeti. Alázattal és tisztelettel varom a NOB tagok döntését. Addig pedig,  és azután  is, igyekszem tenni a dolgomat” – mondta Fürjes az MTI-nek. 

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke úgy fogalmazott, hogy a pénteki döntés „Magyarország további erősödését vetíti előre és megtiszteltetés az egész magyar olimpiai család számára" – majd azzal folytatta: 

Mi kértük fel Fürjes Balázst, hogy pályázzon, és ha az áprilisi pályázatbeadás után már októberben taggá választanák, az azt mutatná, hogy nagyon jó jelölttel álltunk elő,

 ilyen gyorsan ugyanis csak kivételes esetben szoktak taggá választani valakit a NOB-ban" – fogalmazott a MOB elnöke.

A NOB legutóbb 1983-ban tartotta meg a közgyűlését Indiában, akkor Újdelhiben Schmitt Pált választották NOB-taggá. Most Fürjes Balázzsal együtt nyolc új tag felvételét javasolja a NOB végrehajtó bizottsága.

(MTI)

Nyitókép: Fürjes Balázs Facebook-oldala

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 08. 18:50
🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Minden volt már, csak még énekes halott nem. Állás és kifizetőhely halmozó. 🤣🤣🤣
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 08. 18:48
🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Minden volt már csak még énekes halott nem. Állás és kifizetőhely halmozó. 🤣🤣🤣
pbetti87
2023. szeptember 08. 18:33
Szilágyi Áront támogatja a MOB Gyurta Dani helyére. Áron már be is adta a NOB felé a pályázatát.
balbako_
2023. szeptember 08. 18:04
Sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!