A románok a félbeszakadt Eb-selejtező kapcsán azzal védekeznek, hogy az UEFA a Nagy-Magyarországért sem büntette az MLSZ-t

2023. szeptember 14. 14:40

Ez persze igaz, de azért néhány tényt ezzel kapcsolatban nem szabad elfelejteni.

2023. szeptember 14. 14:40
null
Lipták Tamás
Lipták Tamás
A pálya jobboldala

A románok a Koszovó elleni félbeszakadt Eb selejtező kapcsán azzal védekeznek, hogy az UEFA a Nagy–Magyarországot ábrázoló drapériákért sem büntette az MLSZ-t. Ez persze igaz, de azért néhány tényt ezzel kapcsolatban nem szabad elfelejteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A „rasszista és homofób” Magyarországot keményen büntette az UEFA, de vajon mit lép most Romániával szemben? Megkérdeztük őket!

Érdeklődtünk az Európai Labdarúgó-szövetségnél, milyen következményei lehetnek a Koszovó elleni Eb-selejtezőn botrányt okozó román drukkerek viselkedésének. Szűkszavú válasz érkezett.

Egyrészről a jelkép csak önmagában szerepelhet, legfeljebb településnév kíséretében. Kifejezetten irredenta, revízionista törekvéseket hirdető felirat ezeken sem lehet elhelyezve.

A FARE, mint az UEFA-val együttműködő szervezet állásfoglalásában a tavasz folyamán azt is kiemelte, hogy a jelkép ma már inkább a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a  szimbóluma lett, mintsem konkrét revizionista törekvésekre való felhívás. (Ne legyünk álszentek sem, nyilván kötődik ehhez a gondolathoz.)

Nagyjából ezek miatt nem kifogásolta a FARE vagy büntette az UEFA a Nagy–Magyarországot ábrázoló zászlókat az utóbbi találkozókon, ahogy egyébként – tudtommal – a sosem létezett Nagy-Romániát ábrázoló molinókat sem szankcionálta, melyek rendre megjelentek a román válogatott találkozóin. Az ominózus Craiova–Kispest találkozó magyarellenes, Trianont éltető feliratairól nem beszélve.

Ettől függetlenül egyetértek Horváth Tamás megfogalmazott gondolataival, hogy amennyiben a baloldali »ügyek«, mint a BLM vagy az LMBTQ megjelenhetnek nemzetközi találkozókon, akkor lehetnek ilyenek is.”

Nyitókép: A pálya jobboldala Facebook-oldala
 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik