Világcsúcstartók és egy augusztus 20-i nagy magyar esély – íme az öt leginkább várt szám az atlétikai vb-n!

2023. augusztus 17. 19:08

Szombaton kezdetét veszi a világ idei legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság. Mi az, amire figyel az egész világ, és mi a legfontosabb nekünk, magyaroknak?

2023. augusztus 17. 19:08
Meeting Herculis EBS - Diamond League
Balázs Boldizsár

Férfi 400 méteres gátfutás – augusztus 23. szerda 

Évek óta az egyik húzószáma az atlétikának. A norvég Karsten Warholm és az amerikai Rai Benjamin a Tokióban olyat futamot hoztak ki egymásból, hogy Benjamin több mint fél másodpercet adva a régi világcsúcsnak vesztette el az olimpiai aranyat. 

Warholm pedig olyan idővel nyert, amivel angol vagy francia bajnok is lehetett volna 400 méter síkon.

A tavalyi szezonban Warholm sérüléssel küszködött, míg a tokiói bronzérmes brazil Alison dos Santos felnőtt kettejük szintjére, és meg is verte Benjamint a világbajnokságon, minden idők harmadik legjobb idejével. 

Az egyébként karrierjét tízpróbában elkezdő Warholm idén visszatért, és két felvezető versenyen is minden idők negyedik legjobb idejével hangolt Budapestre, aminél jobbat csak világbajnoki és olimpiai döntőben futottak ők hárman az elmúlt két évben. Mi lesz, ha hárman együtt futnak, egy világbajnoki döntőben? Hangrobbanás biztosan.

Warholm mindenesetre azt mondta szűk három hete a Kossuth Rádiónak, hogy ha világcsúcsot fut, az Budapesten lesz.

Női 1500 és 5000 méter – augsztus 22. kedd és 26. szombat

Pontosabban nem is a két versenyszám, hanem a kenyai Faith Kipyegon. Aki idén három távon futott világcsúcsot: 1500-on, 5000-en és egy mérföldön. Darabra legutóbb erre volt képes az etióp csodafutó Genzebe Dibaba is, aki uralkodó világbajnokként kapott ki Kipyegontól a riói olimpiai döntőben 1500-on, és ezzel Kipyegon ült a középtávfutás trónjára, ahonnan azóta sem letaszítható. 

Viszont Kipyegon mind a három világcsúcsát szabadtéren és nevezetes távokon érte el. Mint ilyen, a 80-as évek óta példátlan formában érkezik Budapestre. 

Ha világcsúcsot nem is feltétlen kísérel meg, mert a 800 méter felett legtöbbször egymás és nem az idő ellen futnak a világbajnoki döntőben, Kipyegon makuláttlan, harmonikus futómozgása mindenképp a világbajnokság egyik ékkövének ígérkezik.

Férfi rúdugrás – augusztus 26. szombat

Mondo Duplantis ma egyet jelent a rúdugrással. Tavaly a székesfehérvári Gyulai Memorialon a kavargó szél megakadályozta, hogy azt a sportélményt adja a nézőknek, amire képes és hivatott. Ám már akkor megígérte: Budapesten javít. 

Bár idén látszottak jelei a soha sportolóra jól még nem ható vetélytárs-nélküliségnek, időzített csúcsformában szinte biztosan odaáll majd egy 623 centis világcsúcs-kísérlethez. Ha át esetleg nem is ugorja, már az is hátborzongató látvány lesz, hogy ember neki mer futni több mint két emelet magasságnak pusztán egy ruganyos botra bízva magát. 

Férfi kalapácsvetés – augusztus 20. vasárnap

A nemzeti ünnepen a legnagyobb magyar éremesély. Halász Bence révén. A négy éve világbajnoki bronzot szerző kalapácsvetőnknek tavaly végre összeállt a régóta vágyott 80 méter feletti dobás, amivel Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Idén Halásznak még nincs meg ismét ez a mérföldkő, de ha megint a lehető legjobban időzíti az év legjobb dobását, újra dobogón állhat. Egy éve csak erre lehetőségre készül. Élete dobásával a magyar atlétika első szabadtéri világbajnoki aranyérme sem lehetetlen. A telt házas közönség erre a napra adott, siker esetén az égi festés szintén. Hajrá!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!