Ársapkás sör és Lord Coe, a Budapesten újrázni akaró elnök – atlétikai világbajnokság extrákkal

2023. augusztus 16. 17:23

Ársapka lesz a sörön a budapesti atlétikai vb-n, ahol újraválaszthatják a Nemzetközi Atlétikai Bizottság elnökét, aki deklarálta, hogy a transzgender férfiaknak nincs helye a nők atlétikai versenyében.

2023. augusztus 16. 17:23
Lord Sebastian Coe a csütörtöki budapesti atlétikai kongresszuson újra indul a WA elnöki székéért.
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A francia rendőrség mindent lefoglalt a monacói irodában – így indult Coe elnöki pályája

Szinte a Taigetosz széléről rántotta vissza az atlétikát néhány év alatt Lord Sebastian Coe. 2015 augusztus 19-én a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (még ekkor IAAF, ma World Athletics, WA) elnökének választották a keményvonalas, konzervatív politikusként is ismert, és a londoni olimpia szervezőbizottságának korábbi elnökeként hatalmas nagy sportvezetői erényeket is megcsillantó sportvezetőt, Lord Sebastian Coe-t. 

Ekkor kevesen gondolták, hogy pár hónappal később a francia rendőrség kopogtat a szervezet monacói ajtaján.

Még főtitkára sem volt az új elnöknek, amikor az összes számítógépet és dokumentációt lefoglalták, hiszen a korábbi szenegáli elnök, Lamine Diack tevékenységét korrupciós botrányok és doppingügyek eltussolásai árnyékolták be, aminek elképesztő negatív sportági spirál lehetett volna a vége már a Coe-korszakban.

Ezt is ajánljuk a témában

Odáig van az új budapesti atlétikai stadionért az olimpiai bajnok angol lord, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke

Kilenc héten belül egy kiemelkedő, nagyszerű atlétikai világbajnokságot rendeznek itt, mindenkit biztatok, hogy jöjjenek el, mert olyan eseménynek lehetnek tanúi, amilyet hosszú évekig nem lesz újra lehetőségük látni – mondta Sebastian Coe, aki a létesítmény sajtóbemutatóján lefutotta az első kört a vb helyszínéül szolgáló sportközpontban.


Ráadásul a 2017-ben visszavonuló sprinter zseni, Usain Bolt is hatalmas űrt hagyott maga mögött, vagyis egy érdektelenség felé haladó és botrányoktól rogyadozó szervezetet örökölt a korábbi kétszeres olimpiai bajnok 1500-as Lord Coe. 

Innen hozta vissza a sportágat, amely népszerűbb, mint valaha” – mondja Gyulai Márton az Európai Atlétikai Szövetség (EA) tanácsának tagja,

 a magyarországi világbajnokság szervezőbizottságának sportszakmai vezérigazgató-helyettese, aki a Budapesten csütörtökön a WA életében sorra kerülő tisztújító kongresszusról is úgy véli, hogy mivel Lord Coe-nak nyolc év elnöki regnálás után nincs kihívója, de újabb négy évért indul, nem az lesz a tétje, hogy merre megy tovább az atlétika, hanem az, hogy az új alelnökök és elnökségi tagok támogatják-e majd a keményvonalas Coe-t.

Sebastian Coe ugyanis tűzzel-vassal írtja az atlétikában oly sokféle formában korábban megbúvó korrupciót. Külön, az ügy kezelése érdekében személyesen forgatott filmet, amelyben elmagyarázta, hogy mi az a legkisebb, igazán csak gesztusnak tűnő szuvenír is akár, amellyel már korrumpálni lehet bármilyen, a szervezetben, vagy a szervezőbizottságban dolgozó tagot. Összeférhetetlenségi tesztet csináltatott mindenkivel, aki a szervezethez közel került vagy kerül. 

Az atlétikai valóban globális sportág, sok sportág ezt mondja magáról, de ők nem azok, mi azok vagyunk”

 –  ezt pedig már tegnap este a budapesti kongresszusi nyitóvacsorán mondta Seb Coe, aki felrázta a szervezetet, profi kezekbe adta a marketing és értékesítési munkát, aki tiszta pénzt tudott a sportágba pumpálni, s aki az az elnök volt, aki látatlanban, még 2018-ben Budapestnek ítélte a világbajnokság szervezését, úgy, hogy sem létesítmény, sem tapasztalat nem volt Magyarország mögött. 

Atlétikai világbajnokság Budapesten – nincs transzgender sportoló és nincsenek oroszok, van viszont ársapka

Nos, azt a Lord Coe-t választhatja csütörtökön az utolsó, még újabb négy éves ciklusára elnökké a tagsága, 

aki elsőként deklarálta, hogy nincs helye transzgender férfiaknak a nők atlétikai versenyében, aki még az interszexuális rendellenességgel született kétszeres olimpiai bajnok Caster Semenyát, a dél-afrikai futófenomént is a sportágon kívülre tolta ,

 mert nem tartotta fair-nek a jelenlétét a nők versenyében, s mert Semenya nem volt hajlandó tesztoszteron-csökkentőket szedni egy idő után, hogy versenyben maradhasson. (Más kérdés, hogy – ahogy erről a BBC is beszámolt – az Emberi Jogok Európai Bírósága egy júliusi ítéletében kimondta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok futót hátrányos megkülönböztetés érte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tesztoszteronszabályozása miatt.)

World Athletics Championships Oregon22 - Day Six
Caster Semenya
Forrás:  (Photo by Hannah Peters/Getty Images for World Athletics)


Lord Coe az is, aki határozottan úgy véli, hogy amíg a háború tart, addig semmilyen formában – tehát semleges színekben – sincs helye az orosz és fehérorosz sportolóknak az atlétika világában. 

GYULAI Miklós; COE, Sebastian
Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke átveszi a jelképes stafétabotot Sebastian Coe-tól, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökétõl a eugene-i atlétikai világbajnokság végén MTI/EPA/John G. Mabanglo

Hogy ez mennyire ösztönzi vajon az oroszokat a háború befejezésére, az azért erősen megkérdőjelezhető, de ő – NOB ajánlás ide vagy oda – nem lazít az álláspontján, ezért Budapesten sem lesznek orosz és fehérorosz atléták a vb kilenc napja alatt. 

A világbajnokság előkészületeit szorosan figyelemmel kísérő angol sportvezető nyilván nem maga kezdeményezte például, hogy ársapkát vezessenek be a hazai szervezők a Nemzeti Atlétikai Központ és a kedden megnyílt belvárosi szurkolói zóna büféiben azért, hogy a nemzetközi eseményeken és a fesztiválokon megszokotthoz képest olcsóbban lehessen sört, üdítőket és ételeket vásárolni.

BAJI Balázs
Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó az atlétikai világbajnokság belvárosi szurkolói zónájának megnyitóján az Erzsébet téren.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt azonban bizonyosan támogatta, hogy a budapesti vb ne egy luxus-világbajnokság legyen, hanem egy minél több érdeklődő számára elérhető és megfizethető esemény, igazi jövőbe mutató örökséggel – ahogy erről az mno.hu is beszámolt. Ha csütörtökön újraválasztják Coe-t, akkor az atlétika mostani, józanabb és jóval szakmaibb iránya bizonyosan garantált még további négy évre. A megfizethető finomságokról és jegyárakról pedig a magyar szervezőbizottság gondoskodik. Az világbajnokságra itt tud jegyet váltani

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vermacska
2023. augusztus 17. 08:41
Lehetne innentől egy policy-t lefeketetni hogy bármely ország (USA, Szaud arábia, izrael) háborút (vagy nem háborúnak hivott: antiterrrorista művelet, felszabadítás, anyámkinja) vív, akkor nannak nincs helye a sportban? Akkor azt modanám ok, egyenlő esélyek, persze akkor sem illik visszamenőleges hatállyal szabályokat hozni! Ha nem, akkor huzzon a picsába a rasszizmusávaL! Itt a lista lehet szemezgetni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Aktu%C3%A1lis_konfliktusok_list%C3%A1ja És mellesleg: japán és oroszország sem kötött még békét több mint 70 éve, az agresszor Japánt ki kellene hajitani a VB-ről, nemde?
rocktoberi-2
2023. augusztus 16. 18:11
Kompenzál az oroszokkal az elembéka zakkantak miatt?
robertdenyiro
2023. augusztus 16. 17:39
"..aki határozottan úgy véli, hogy amíg a háború tart, addig semmilyen formában – tehát semleges színekben – sincs helye az orosz és fehérorosz sportolóknak az atlétika világában. " És mi van a fekete-oroszokkal? Ők is ki vannak tiltva? Ez bizony nettó rasszimus volna, a sportok antirasszista értékeivel szöges ellentétben. Kivéve, ha előtte mindenki letérdel és elmormol egy miatyánkot Szent George Floyd lelki üvéért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!