Zúzapörkölt nokedlivel? Nem éppen! – így étkezik majd Liverpoolban Szoboszlai Dominik

2023. július 06. 16:36

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának étkezését mostantól a Mersey-parti klub Guardiolától igazolt táplálkozási szakembere irányítja. Mona Nemmernek szigorú étkezési szabályrendszere van, de ha kell főzőleckéket ad Szoboszlaiéknak.

2023. július 06. 16:36
Szoboszlai Dominik az FC Liverpool labdarúgója a klub stábjának videójában

Liverpoolba igazolásával sok minden megváltozik Szoboszlai Dominik életében. Így lesz ez a táplálkozás terén is, hiszen bár minden profi sportegyesület – így bizonyára korábbi klubja, az RB Leipzig is – alkalmaz dietetikusokat a sportolók ideális étrendjének összeállításához, az angol klub más szintet jelent. A magyar labdarúgó étkezését a jövőben a Liverpool fő táplálkozás-szakértője, Mona Nemmer felügyeli majd – írta meg a mindmegette.hu

Monát 2016-ban kifejezetten Jürgen Klopp vezetőedző kérésére  igazolta le a Liverpool a Bayern München csapatától, ahol Pep Guardiola mellett dolgozott, és a goal.com cikke szerint a vezető dietetikusnak nagy szerep volt a Liverpool sikereiben. Nemmernek szigorú alapelvei vannak a sportolók táplálkozásával kapcsolatban, de nem kizárólag a tudományos szempontok alapján állítja össze Szoboszlaiék étrendjét.

„Nem vagyok klasszikus táplálkozási tanácsadó abban az értelemben, ahogy a legtöbben gondolják. Az én dolgom, hogy összevessem az elméleti – tudományos – és a gyakorlati szempontokat” – fogalmaz Nemmer.

De mit eszik majd Szoboszlai Dominik Liverpoolban?

Az első kérdés nem is a „mit?”, hanem a „hogyan?”. Mona Nemmer alapelve, hogy a labdarúgók az érkezés helyszínén nyugodjanak meg, lassítsanak le egy kicsit, hogy élvezzék a táplálkozást. Ennek érdekében azt kéri a játékosoktól, hogy étkezés közben ne használják a telefonjaikat, hiszen így nincs meg a veszélye annak, hogy nem az evésre figyelnek, esetleg kapkodva, gyorsan esznek és mennek is tovább. 

A dietetikus a Liverpool minden játékosával rendszeresen egyeztet étrendjéről, amelyet egyéni adottságaik – például testzsírszázalékuk, anyagcseréjük, és persze az ízlésük – alapján állít össze. 

Szoboszlai és társai napi négyszer étkeznek és kizárólag helyben termesztett élelmiszert ehetnek. Nem ehetnek előre gyártott, „bolti” készételeket és mártásokat. 

A Liverpool játékosai sok húsfélét, halat és zöldséget kapnak. A vadhúst és a halat Skóciából szerzi be a dietetikus, a többi húsfélét pedig a közelben lévő, szabadtartásos állattartást alkalmazó biogazdaságokból vásárolja meg a klub. Az ételeket mininális fűszerezéssel készítik, és szó sem lehet olajban, vagy zsírban sütött fogásokról, a húsokat főzve, párolva. 

Szoboszlai a jövőben valószínűleg nem gyakran eheti majd kedvenc ételét, a zúzapörköltet, hiszen az alapja zsírral készül.

 Szénhidrátként főleg rizst és burgonyát esznek és rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a labdarúgók. Az étkezőben mindig vannak frissen facsarható gyümölcsök, csonthéjas magvak, granola és saláták, amelyekhez az önteteket is a Liverpool konyhája állítja össze. A desszerteket mandulatejjel, első osztályú kakaóval valamint melasszal készítik.

A Liverpool futballistái és feleségeik főzőtanfolyamon is részt vehetnek

Nemmer minden mérkőzésen részt vesz, és felügyeli, hogy a labdarúgók az ő szabályai szerint étkezzenek. A meccsek szünetében pedig édesség helyett koffeines almalevet ad a játékosoknak, hogy energikusak legyenek. Természetesen a labdarúgók életében is előfordul, hogy otthon étkeznek. Annak érdekében, hogy ilyenkor se térjenek el a meghatározott táplálkozási rendszertől, a dietetikus játékosok és hozzátartozóik részére főzőtanfolyamot is indított.

„Vannak játékosok, akik szeretnek maguknak főzni, vannak, akik szeretik elcsomagolni és hazavinni az ételt. Igyekszünk minden igényt egyénileg kielégítani. Ha a játékos vagy a felesége/barátnője  főzőleckét szeretne, segítünk neki mindenben” – fogalmaz Mona Nemmer, aki folyamatosan fejleszti magát saját szakterületén – mivel, mint mondja a táplálkozástudomány egy fiatal tudományterület, amely szintén dinamikusan változik. „A labdarúgás nehéz sport, mert egy focista egyszerre kell, hogy állóképesség és erővel is rendelkezzen. Épp ezért igyekszem folyamatosan frissíteni a tudásomat, és kapcsolatban lenni az egyetemekkel, hogy mindig felkészült legyek”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép forrása: Liverpool FC Facebook-videó

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. július 06. 23:27
A kedvenc pörim nekem is, mégpedig szívvel és kevés nyakkal vagy lábbal, hogy jó ragadós legyen. Nokedlivel, kovi ubival vagy tejföles ubival. Nyami.
Lajaking
2023. július 06. 19:09
Oké, most lett elegem az egészből. Nem leszek híres focista.
röviden
2023. július 06. 18:32
Pedig a zúza igen közel van Haaland marhaszívéhez. :)
Takagi
2023. július 06. 18:26
Makd itthon bepótolja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!