Verhető vagy veszélyes? Bemutatjuk a Ferencváros feröeri ellenfelét!

2023. július 10. 18:17

Kedden 20.45-kor a feröeri aranyérmes KÍ Klaksvík ellen kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Ferencváros labdarúgócsapata.

2023. július 10. 18:17
A feröeri Kí Klaksvik együttese, a Ferencváros Bl-selejtezős ellenfele a 23/24-es idényben.
Ferkai Marcell

Ha feröeri foci, akkor elsősorban válogatott emlékek jöhetnek elő. Ott pedig nagyon is hangsúlyos a ferencvárosi vonal! A 2016-os Eb-re vezető kvalifikáció során például kétszer is megmérkőztek a mieink a szigetországiakkal. 

Idegenben 

az ekkor debütáló FTC-kapus, Dibusz Dénes egy rendkívül fontos bravúrral járult hozzá az 1-0-s győzelemhez, 

majd a Groupama Arénában az akkor még ferencvárosi Böde Dániel duplájával vertük 2-1-re Feröer válogatottját.

Aztán a 2018-as vb selejtezői során megint egy csoportban volt Magyarország és Feröer; ekkor idehaza 1-0-ra nyertünk, idegenben pedig gól nélküli döntetlen lett a vége. A négy említett tétmérkőzésen egyetlen KÍ Klaksvík-játékos sem lépett pályára címeres mezben. 

Mostanra azért jobb a helyzet, olyannyira, hogy 2023-ban mindkét feröeri válogatott gól KÍ-játékos (Odmar Faerö, Mads Mikkelsen) nevéhez fűződik. 

Kulisszatitkok a Fradi feröeri landolásáról, Dibusz Dénes célként tűzte ki a BL-csoportkört - videó

A Fradi kapusa exkluzív interjút adott az Origo Sportnak a KÍ Klaksvík elleni meccs előtt.

Újpest-edzőt (?) buktatott a KÍ Klaskvik

Ami magát a klubot illeti, nem először találkozik magyar együttessel. Az Újpesttel két turnusban is meccselt a néhai UEFA-kupában, és míg 1997-ben nem jelentett gondot a liláknak (összesítésben 9-2 ide), addig 2002 őszén csak 2-2-t értek el idegenben az első meccsen. Ez a nyilvánvalóan komoly hendikepet jelentő viharos szél ellenére jókora megütközést keltett, és az akkori edzőt, 

a szlovákiai Molnár Lászlót a visszavágó sovány 1-0-ja és továbbjutása után elbocsátották az újpesti vezetők.

Így aztán a PSG és Ronaldinho ellen már Szabó András készíthette fel Juhárékat.

Molnár menesztéséhez hozzátartozik, hogy a Klaksvík elleni visszavágón végig kiabált, gesztikulált, a negyedik játékvezetőnek többször is figyelmeztetnie kellett. Igaz, Molnár Szlovákiában megszerzett képesítését nem fogadta el az MLSZ, magyarán hivatalosan végig Szabó volt az Újpest trénere – tehát volt is edzőváltás meg nem is…

Magyar világrekordert adtak a focinak a feröeriek

A 118 éves feröeri klub májusban épp a magyar munkatársa, Turi Géza jóvoltából került be a hírekbe. A Zalaegerszeg 2002-es bajnokcsapatának alapembere visszavonulása óta kapusedzőként dolgozik a KÍ-nál. Miután az egyik kapus megbetegedett, a másik pedig megsérült, kénytelen volt 49 évesen és 64 naposan védeni a feröeri első osztályban. Nemcsak hogy nem kapott gólt a második helyezett HB ellen, de a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó IFFHS arról számolt be, hogy ezzel 

Turi Géza lett a világ legidősebb élvonalbeli játékosa, ha csak az aktív futballistákat figyeljük.

Ugyanazon a játéknapon fia, Turi Géza Dávid (Víkingur) is pályára lépett a feröeri élvonalban – szintén

futballtörténeti ritkaság, hogy ugyanabban az első osztályú bajnokságban, azonos játéknapon apa és fia is szerepeljen.

A Mourinho-verő norvégokat is legyőzték a feröeriek

A március óta tartó feröeri bajnokságban mostanáig minden meccsét megnyerte a KÍ, a Ferencváros ellen viszont jó esély van arra, hogy következzen egy botlás. 

De nem árt az óvatosság! Tavaly ilyenkor a BL-selejtezőben a Mourinho-féle Roma 6-1-es legyőzésével világhírnévre szert tevő Bodö/Glimt volt Turiék ellenfele. A norvég csapat otthon papírforma szerint 3-0-ra nyert, aztán a visszavágón 3-1-re a KÍ bizonyult jobbnak! Korábban pedig azzal írt futballtörténelmet, hogy

első feröeri csapatként elérte az Európa Liga-selejtező utolsó, úgynevezett playoff körét.

Mégpedig a jóval magasabban jegyzett, georgiai Dinamo Tbiliszi elleni hazai 6-1-es diadallal. Szóval a KÍ képes bravúros eredményekre, főleg a dallamos nevű, és nem akármilyen látványt nyújtó Við Djúpumýrar Stadionban. 

Nyitókép: Pierre-Henry DESHAYES / AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csupakabra
2023. július 11. 07:20
Meglátjuk mennyire volt hasznos elherdálni a pénzünk.
Búvár Kund
2023. július 10. 19:15
Félni nem kell. De minden ellenfelet TISZTELNI KELL!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!