Háború a teniszsalakon is: inkább kifütyülték az ukrán sportolót, mert nem fogott kezet fehérorosz ellenfelével sem (VIDEÓ)

2023. május 29. 06:34

Marta Kosztyuk tartja magát korábbi fogadalmához: addig nem ráz kezet egyetlen orosz, illetve fehérorosz sportolóval sem, míg háború zajlik az anyaországában.

2023. május 29. 06:34
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A kijevi születésű, húszéves teniszező, Marta Kosztyuk vasárnap ismét pályára vitte a politikát – most a Roland Garroson.

Kosztyuk ellenfele a fehérorosz színekben játszó, huszonötéves Arina Szabalenka volt.

A mérkőzést az ukrán teniszezőnő vesztette el, 6:3, 6:2 arányban.

Ahogy az szokás, a játékosok ilyenkor előbb a játékvezetővel, majd egymással ráznak kezet. Utóbbi gesztus viszont elmaradt – a francia publikum ezt nem értékelte: kifütyülte az ukrán atlétát (igaz, voltak, akik tapsoltak is) –, merthogy Kosztyuk tartja magát korábbi fogadalmához, amely szerint addig nem ráz kezet egyetlen orosz, illetve fehérorosz sportolóval sem, míg háború zajlik az anyaországában. (A felvételen látható, ahogy a sötétkék ruhában játszó ukrán sportoló betartja „ígéretét”, majd levonul a salakról.)

A mérkőzést követően – épp a CNN érdeklődésére – Szabalenka leszögezte: „Ami a háborús helyzetet illeti, jómagam többször elmondtam már, hogy senki e világban – orosz, fehérorosz atléták – nem támogatja a konfliktust. Hogyan tehetnénk ezt? Normális emberek soha nem fogják ezt tenni.” Hozzáfűzte, ha megtehetnék, ha megtehetné, hogy megállítsa a vérengzést, megtenné, de „sajnos ezt nem mi irányítjuk”.

Marta Kosztyuk márciusban szerezte meg pályafutása első egyéni, WTA-tornagyőzelmét, méghozzá Austinban. Akkori ellenfele a moszkvai születésű, huszonkétéves teniszezőnő: Varvara Gracseva volt. A mérkőzés után Kosztyuk nem csupán nem fogott kezet Gracsevával, de látványosan nem vett tudomást az orosz sportoló létezéséről. Helyette szónokolni kezdett:

„Abban a helyzetben, amiben most vagyok, rendkívül különleges, hogy megnyertem a címet,

Pár hónappal korábban, a US Openen pedig egy másik fehérorosz teniszezőnővel, Viktorija Azarenkával nem volt hajlandó kezet rázni.

Nyitókép: IBRAHIM EZZAT / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. május 29. 19:08
Nekem mindegy, csak oda ne szarjon a pályára.
18.0 fok
2023. május 29. 17:29
jól hallhatóan ketten fütyülnek, míg mindenki más tapsol. fideszes lakájpropaganda: inkább kifütyülték... :D
Tisza009
2023. május 29. 17:27
Ha minden tornán 6:3, 6:2-re kipicsáznak az első körben, nem is kell sokakkal nem kezet fognod. Így meg akkor maradsz, ami vagy: egy sportszerűtlen HP.
llnnhegyi
2023. május 29. 17:02
Tűz szünetet azonnal! Béketárgyalásokat! Még most sincs! Rakéták tucatjai robbannak fel ukrán földön,naponta. Biden Pelosi Blinken Nuland Soros Ursula Borell Metsola Rutte Verhofstadt Wéber Timmermans Scholcz Gyurcsány,Putyin háború pártiak. Őket kell pofán csapni! De, azért! Nehogyma' a sportolók legyenek a hibásak a háborúért! Az ukrán lány nem hibás semmiért! Elkeseredett viselkedése abszolút érthető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!