Hatalmas kockázatot vállaltak Liu testvérek

2023. március 07. 11:26

„Szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket” – nyilatkozta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese.

2023. március 07. 11:26
null

Ahogy arról beszámoltunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sem indulhat el a hétvégi, szöuli rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese szerint az országváltással óriási rizikót vállaltak a fivérek, amit kizárólag az edzőjük miatt tettek – olvasható az Origo cikkében

A portálon azt írják: a decemberben kínai állampolgárságot szerző olimpiai bajnok testvérpár fiatalabbik tagja, Liu Shaoang azért nem indulhat Dél-Koreában, mert a tavalyi vb óta még nem telt el a szabályok szerint szükséges egyéves kihagyás, míg Liu Shaolin Sándort adminisztrációs problémák miatt nem nevezte a kínai szövetség.

Az osztrák színekben 1994-ben olimpiai bajnoki címet szerző gyorskorcsolyázó, Hunyady Emese szerint ez a kényszerű vb-kihagyás is azt mutatja, hogy milyen fájdalmas következményekkel jár Liuék országváltása, ami mellett edzőjük, Csang Csing Lina miatt döntöttek.

„Jól ismerem őket, az egész családjukat, szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket. Egyetlen céljuk volt, edzőjüket akarták követni. Ha ő Kínába igazolt, akkor ők is ott, vele akartak sportolni” – nyilatkozta Hunyady a Ripostnak, majd arról beszét, hogy szerinte a kínai válogatottba való bekerülés is nehéz lesz, ha ott akarnak lenni a 2026-os olimpián.

„De az nem úgy van, hogy őket ott vörös szőnyeggel várják, s azonnal helyük lesz a csapatban. Be kell verekedniük magukat. Nem az a téma, hogy hány olimpiai aranyat nyernek, hanem, hogy ott lehetnek-e a versenyeken. De ők vállalták ezt a döntést, mint mondtam, az edzőjükért” – véli Hunyady Emese.

Korábban is nyilatkozott a Mandinernek Hunyady Emese, aki akkor arra mutatott rá, hogy a Liu fivérek távozása nem biztos, hogy veszteség, lehet, hogy lehetőség. 

 

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik