Film készül a magyar labdarúgó-legendáról, aki Cristiano Ronaldot is felfedezte

2023. március 11. 15:23

Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar BEK-győztes, 100-szoros román válogatott labdarúgó, két nemzet világsztárja – a 70 éves Bölöni László inspiráló élettörténetét most filmen is megörökítik.

2023. március 11. 15:23
null

Hónapok óta forog Kollarik Tamás ötlete alapján, Novák Tamás producer, valamint Kollarik Tamás és Szabó Attila rendezők életrajzi sport-dokumentumfilmje a szombaton hetvenesztendős Bölöni Lászlóról, aki erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban a Közel-Keleten és

Portugáliában nagy sikereket ért el. Utóbbi állomáshelyén is hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, aki

felfedezte és elsőként állította a felnőtt csapatba Cristiano Ronaldót. 

Két nemzet példaképe, aki egy kis erdélyi településről, Dicsőszentmártonból indulva tudott kitörni a diktatúrából, és meg sem állt a világhírnévig.

Erdélyből a világfutball elitjébe – Bölöni László, világsztárok mestere

Bölöni László családját szinte kettétörte a kommunista terror, neki mégis sikerült kiemelkednie, és kitartásának, szorgalmának, intelligenciájának köszönhetően a futballvilág elitjébe került, útja, Marosvásárhelyre, majd Bukarestbe vezetett. Egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. 

Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét)

és egyben az első 100-szoros román válogatott labdarúgó. Két nemzet világsztárja.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke, de a futballvilág egyik szakmai központjává váló Franciaországban edzőként kezdett új életet, a mai napig aktív és sikeres egyénisége a nemzetközi labdarúgásnak. Nevéhez fűződik több európai nagycsapat irányítása, Cristiano Ronaldo felfedezése mellett több, ma is aktív világsztár edzője is volt.

A film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el

a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és persze a főszereplő szavaival. Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmut Dukadam, Gavril Balnit Pelé – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román  válogatott játékosai), Valentin Ceausescu – a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia, korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Čech, Axel Witsel, Raphaël Varane).

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában is bemutatják és vetítik majd a mozik, de további országokkal is folynak tárgyalások a forgalmazásról.  A film alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendezők), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőrök), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer). A Bölöni László életéről szóló filmről IDE KATTINTVA az alkotás facebook-oldalán talál további információkat. 

Nyitókép: Kollarik Tamás, a film egyik rendezője és Bölöni László, Nyirkos Zsófia fényképe

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik