Wladár Sándor a Mandinernek: Szilágyi Zoltán megpróbált a bíróságon a bizottsági tagok után nyúlni a jelentésünk miatt

2023. február 23. 00:03

A Mandiner utánajárt, hogy mit gondol Wladár Sándor arról, hogy a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában elutasította Szilágyi Zoltán bizottsági tagokat feljelentő magánindítványát. Ezzel arra is fény derült, a bizottság jogszerűen járt el az eset kivizsgálásakor. Tanulságok, és egy újabb verbális bántalmazási ügy sikeres megoldása azóta – ez is a szövetség mérlege.

2023. február 23. 00:03
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Nem csak az eredményekben, a jogszerű működésben is élen akar járni az úszószövetség

Ahogy a Mandiner részletesen beszámolt róla, új fejezetéshez és bizonyos értelemben végéhez ért a a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Liliána esetének kivizsgálására létrehozott eseti vizsgálóbizottság működése. Lezárult az ügy, a bizottság nem csupán fontos tényfeltáró munkát végzett el és hozta meg határozatát, de tette azt jogszerűen, sőt  ahogy a Fővárosi Törvényszék  jogerős döntése értelmében kiderült, Szilágyi Zoltán személyhez fűződő jogait sem sértve. 

Wladár Sándort arról kérdeztük elégedett-e azzal is, hogy a jogszerűségi próbált is kiállta a működésük. „Először is szeretném leszögezni, hogy noha

A szövetség nem tehet különbséget az esetek fontossága között és abban viszont tántoríthatatlantok vagyunk - ahogy erre a megválasztásom óta többször is utaltam -, hogy az erőszak semmilyen formájának nincs helye a magyar úszósportban."

A képen: A győztes Szilágyi Liliána a célba érkezés után a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Négy Nemzet Úszóversenyén 2020. július 24-én. MTI//Illyés Tibor
A képen: A győztes Szilágyi Liliána a célba érkezés után a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Négy Nemzet Úszóversenyén 2020. július 24-én. MTI//Illyés Tibor

Arra is választ kerestünk, hogy elégedetten és megkönnyebbülten nyugtázta-e az eseti vizsgáló bizottság és egyben a MÚSZ elnöke, hogy a Dr. Papp Gábor büntetőjogász által vezetett bizottság végül is úgy végezte a munkáját, hogy Szilágyi Zoltán sem tudott utóbb jogilag fogást találni a bizottsági jelentésben elhangzottakon és a magánindítványra kezdeményezett becsületsértési és rágalmazási pereket bűncselekmény hiányában jogerősen elutasította a Fővárosi Törvényszék. Szilágyi Zoltán megpróbált a bíróságon a bizottsági tagok után nyúlni a jelentésünk miatt. Pedig

Mi ezek alapján hoztunk egy olyan döntést, amivel Szilágyi Zoltánt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) rendezvényein nem kívánatos személynek nyilvánítottuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha ott mégis megjelenne, akkor erőszakot alkalmazva távolítanánk őt el, de úgy gondoljuk, erre nem lenne amúgy sem szükség. Továbbá azt is fontos látni, hogy ez nem egy teljesen egyirányú utca, hiszen amennyiben Szilágyi Zoltán magatartása megváltozna irányunkban és másféle hozzáállást tanúsítana, volna arra is mód, hogy mi ezt a döntésünket újragondoljuk" - érvelt az elnök.

Persze eközben azt is látni kell, hogy jelenleg is több rendőrségi vizsgálat és hivatalból indított eljárás zajlik az apa, Szilágyi Zoltán és lánya, Liliána között a két érintett közötti rágalmazási perben elhangzott vallomások alapján – ezt a meghallgatások során eljáró bíró, felfüggesztve azt az eljárást, hivatalból indította meg –, és amennyiben ezekben elmarasztaló eredmény születik, az nyilván a MÚSZ viszonyát is befolyásolja majd az érintetteket illetően. 

Tanulságok? Már azóta volt újabb verbális bántalmazási ügy – kezelték

A Mandiner arra is tudni szerette volna a választ, hogy milyen tanulságokkal járt az ügy és vajon

az eseti vizsgálóbizottság  működése védelmet jelenthet-e az úszósportban esetleg hasonló konfliktusokkal szembesülő versenyzők számára, nem elfeledve ugyanakkor, hogy az edzők is védelmet kell élvezzenek az alaptalan vádakkal szemben. 

„Az úszószövetség nem csupán gyernekvédelmi szabályzatot alkotott, amely tökéletesen összegzi milyen módon kell ebben a sportágban a gyermekek jogainak védelmével foglalkozni, hanem egy kiépített jelzőrendszerünk van, formális és informális is.

És persze van egy informális, nevezzük így, zuhanyhíradós jelzőrendszer, a sportág szereplőinek, a gyúróknak, orvosoknak, belső szakembereknek a jelzőrendszerén keresztül működik, de ez is egy fontos információs csatorna" – mondja Wladár Sándor. 

És, hogy ez utóbbinak is mekkora jelntősége van, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly nyáron akadt egy jóval kisebb volumenű sportágon belüli konfliktus, mint a Szilágyi Liliána-ügy, amelyet házon belül tartva sikerült a szövetségnek rendeznie.

„Valóban, tavaly nyáron

két másik szakemberrel közösen, amit hatalmas előrelépésnek tartok. A sportágunk sikereiről természetesen a versenyeredményeink beszélnek a világnak, de a  működésünk sikereit ilyen apró, de fontos dolgokban is mérem" – tette hozzá Wladár Sándor elnök. 

Nyitóképen: dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

 

 

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2023. március 02. 22:22
Ez mind szép és jó sanyika, de ha igaz lenne, napi 15 esetet kéne tárgyalnotok, annyi görény dolgozhat még mindig a szakmában. A Szilágyi esetében meg kellett szólalni, de a bácsalmási úszólányra magasról szarnátok.
Lord Vader
2023. március 02. 22:20
Ha egy kevésbé ismert úszóról lett volna szó szépen a szőnyeg alá söprik az egész ügyet. Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Az igazság nem számít nekik, csak a hírverés és a nyilvánosság. Egyébként nem volt a közelmúltban Wladárnak olyan elszólása, hogy megdugná Szepesi Nikolettet (az most mellékes, hogy Szepesi valóban egy nimfomán ribanc)? Az erkölcstelen moralizál? Minden sportoló meghülyül, ha egyszer fejes lesz belőle?
DonCiccio
2023. február 25. 14:59
Szégyen az úszószövetség eljárása. Tiszta népbíróság !
Biki
2023. február 23. 19:47
Sanyi, Ti ... korrektűl jártatok el? állást foglaltatok bírósági ítélet hiányában a leszemre meg a hozomra ... ejnye-ejnye ... a liberális bíróság meg ilyen, de ... esetleg Szilágyi apuka fellebez? idézet, tőletek: "Persze eközben azt is látni kell, hogy jelenleg is több rendőrségi vizsgálat és hivatalból indított eljárás zajlik az apa, Szilágyi Zoltán és lánya, Liliána között a két érintett közötti rágalmazási perben elhangzott vallomások alapján – ezt a meghallgatások során eljáró bíró, felfüggesztve azt az eljárást, hivatalból indította meg –, és amennyiben ezekben elmarasztaló eredmény születik, az nyilván a MÚSZ viszonyát is befolyásolja majd az érintetteket illetően. " Pezsgőt ne bontsatok ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!