A semminél is kevesebb Hollandia az utolsó pillanatban egyenlít mínusz kettőről, de Messiék nyerik a büntetőpárbajt!

2022. december 09. 20:13

Tulajdonképpen játék nélkül játszott őrült izgalmas meccset egymással Argentína és Hollandia a világbajnokság második negyeddöntőjében. Hollandia két gólós hátrányról jött vissza az utolsó percben, végül Argentína jutott a horvátok mellé az elődöntőbe tizenegyespárbajjal. Ha foci nem is akadt sok, soha ennyi sárga lap nem volt még vébé-meccsen, de a tizenhat sárgát tizenhat különböző ember kapta, senki sem lesz eltiltott.

2022. december 09. 20:13
null
Balázs Boldizsár

Miután Horvátország pontosan végrehajtotta tervét Brazíliával szemben, Argentína az utolsó állva maradt dél-amerikai csapat a világbajnokságon. Ellenfelük az eddig nagyon stabil Hollandia a negyeddöntőben.

Komoly focinemzetekről lévén szó, tekintélyes történelemmel rendelkezik ez a párosítás. Játszottak már világbajnoki döntőt is (az argentinok Maradona-nélküli, első vébé címe, 1978), Dennis Bergkamp a vébék egyik legszebb gólját az argentinok ellen szerezte, éppen negyeddöntőben.

Legutóbb a 2014-ben játszottak, az elődöntőben. 0-0, tizenegyesek. Annál rosszabb meccs nem nagyon lehet a ma esti.

Élő tudosítás

Argentína a továbbjutó! Mint eddig a világbajnokságon mindig, 2-0-val indult az egyik csapat két teljes kör után. Az argentinoké volt az előny. Eddig mindenki befejezte innen előbb-utóbb, de Argentína most a legvégéig húzta, csak az alapkör utolsó, tizedik rúgásával jutottak tovább.

120+1. perc: Argentína felvállalta a támadást, előttük is adódott a több lehetőség. A legközelebb Enzo Fernandez járt a gólhoz, az utolsó jelenete volt a meccsnek a húsz méterről elengedett kapufája. Következik a tizenegyespárbaj!

105. perc: Csodálatra méltó ötlet volt másfél évszázada a téttel bíró labdarúgás. Játék vagy foci nélkül is képes izgalmat gyártani. A hosszabbítás első felében megint visszaült a meccs a niets-nada, nada-niets állapotba. De innen már bármi lesz, az legalább izgalmas volt.

90+11. perc: FORDULAT, DE VALAMI DÖBBENETES! Hollandia a hosszabbításban elkezdett próbálkozni egyáltalán, de semmiféle eredmény közelébe nem jutottak. A végén 18 méteren szereztek egy szabadrúgást, amit nem rálőttek, hanem egy ördögien zseniális figurával lepasszolták Weghorstnak, aki közelről befejezte. 2-2. Hosszabbítás!

89. perc: Életre kelt a rendezvény! Focimeccs még nem lett belőle, de a balhé is valami. Paredes becsúszva akasztott, majd az elguruló labdát (amihez nem ért hozzá a kaszálás végén sem, persze) izomból közérúgta a holland padnak. Ízléses. Ez nagyjából másfél piros lap öt másodperc alatt. Lehet, hogy kettő. De megúszta egy sárgával. A tömegjelenetben inkább csak a szájak jártak. 

81. perc: 2-1. Weghorst rúg egy gólt két gólós hátrányban. Ilyenkor azt kéne mondani: szépít. Tartózkodnék a szavak devalválásától. Befejel egy beadást. Aztán a középkezdés után rögtön gyomorszájon vágja Messit. Van már egy sárga lapja, de megússza a pirosat.

73. perc: Messi a második tizenegyesét már belövi a vébén. 2-0. Teljesen amatőr szabálytalanság volt egy ártatlanul visszahúzott labdánál tíz centivel belül a tizenhatoson.

67,5 perc: Egy fél félideje van a hollandoknak 0-1-es állásnál. Tudják-e vajon, hogy az egy gólós vereséggel kiesnek éppúgy, mint a két gólossal? Gyáva, ötletettelen labdatologatás, aztán labdaeladás. Ez eddig egy ingyen ág Argentínának. Gyenge csoport után az outsider Ausztrália, majd a gyáva hollandok. Az elődöntőben majd egy kifacsart horvátok, akik már játékoserőben nincsenek a négy évvel ezelőtti szinten. 

60. perc: Eltelt negyed óra a második félidőből. Mi történt? Niets és nada. Nada és niets. Hátra van fél óra. Abba belefér megnézni ezt a videót Maradonáról, és a végére még vissza lehet kapcsolni a lesétáláshoz.

 

Félidő. Semmi. Niets. A 'Nada'-t csak azért ne írjuk ide, mert Messi legalább egy tényleg parádés passzal valami játékszerűt hozott ebbe a nem is tudni, mibe. Hívjuk meccsnek.
Maradona vagy Bergkamp videók igen szép számban elérhetőek a világhálón. Mindenkit ezek váltogatására biztatunk.

35. perc: Lionel Messi egészen pazar gólpasszt ad! 1-0. Jobb szélről húzott befelé Messi, szokás szerint oldalirány hagyta el az embereket, mígnem a szeme sarkában felderenghetett neki egy keresztbefutás. Tökéletes ütemben találta meg a nagyon keskeny passzsávot, a támadásokhoz nemigen konyító Molinának csak annyi volt a dolga, hogy ne gondolja túl. Az Atletico Madrid védője ezt simán letudta.

10. perc: Két keveset kockáztató csapat, ahol mindketten tudják a másikról, lendületből a sokkal veszélyesebbek, minthogy egyszer is területet lehessen hagyni. Tolódósdi, fogáskeresés az első tíz perc programja, és lehet hogy még vagy száztízé is.

A kezdőcsapatok:
Hollandia: Noppert – Dumfries, Aké, Van Dijk, Timber, Blind – Gakpo, De Roon, F. de Jong, Bergwijn – Depay. 
Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Argentína: E. Martínez – Acuna, Romero, Otamendi, Li. Martínez, Molina – Mac Allister, De Paul, Enzo Fernández – Messi, J. Álvarez.
Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

Nyitókép: Lionel Messi két tizenegyest lőtt be a meccsen. Fotó: Paul Ellis / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgári attitűd
2022. december 10. 16:43
Drága Mandiner! Ha a VB-n a nyolc közé jutó, a negyeddöntőben két gólt szerző Hollandia a "semminél is kevesebb", akkor Magyarország mi a fax? Semmi mínusz nulla osztva zéróval gyök alatt?
brekker
2022. december 10. 15:52
Kár C. Ronaldóért, vissza kellett volna vonulnia korábban. Messi séróból veri.
B I L
2022. december 10. 15:52
Fehér Argentína 1: 0 barna Hollandia :))
brekker
2022. december 10. 15:52
Mindenszar. Fosvébé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!