Olivier Giroud Thierry Henry, Kylian Mbappé Eusébio rekordját adta át a múltnak, Anglia kivégezte Szenegált – futball-vb 15. nap

2022. december 04. 18:41

A francia – lengyel és az Anglia – Szenegál mérkőzéseken egyaránt érvényesült a papírforma, Lewandowski góllal búcsúzott a vb-színpadtól.

2022. december 04. 18:41
null
Vámos Tamás

A Franciaország – Lengyelország mérkőzés előtt az a kérdés izgatta leginkább a közvéleményt, hogy az egyaránt sikertelenül megvívott harmadik csoportmérkőzést követően (a franciák B-csapattal álltak ki Tunézia ellen, ki is kaptak 1-0-ra, míg a lengyelek az Argentína elleni meccs nagy részét „elcsalva” szenvedtek 2-0-s vereséget – csupán egyetlen gólon múlt, hogy nem Mexikó lépett tovább a csoportból) melyik válogatott tér hamarabb magához?

Mbappé ismét világklasszis teljesítményt nyújtott - máris megvan a vb gólkirálya?

Természetesen a címvédő franciák nagy esélyeshez méltóan kezdték a találkozót, kisebb helyzetecskék után Tchouaméni unta meg a dolgot, 23-24 méterről rászúrta, Szczesny szögletre ütötte a labdát.

Az enyhe francia mezőnyfölényt egy Lewandowski-lehetőség szakította meg: a lengyelek első számú támadója 22-23 méterről suhintotta rá, de kapu mellé szállt a labda. Érdekesség: Lewa eddig 34 válogatott ellen volt eredményes pályafutása során – a gall csapat még nincs a listán…

Válaszként Koundé tette próbára Szczesnyt, de a katari vébén eddig két büntetőt hárító kapus „mosolyogva” védte a lövést.

A nem túl sok eseményt hozó mérkőzésen a 33. percben Lewandowski szabadrúgásból próbált betalálni, de a sorfalba vágta a labdát, majd a honosított Matthew Cash veszélyes beadásáról maradt le az összes lengyel támadó, válaszul Mbappé már vagy negyedszer verte meg Cash-t, ám az oldalhálóbat lőtt – igaz Szczesny beleért a bombába.

A 38. percben a mérkőzés legnagyobb helyzetét – a lengyel válogatott hagyta ki! Egy ellentámadás során Zielinski lövését védte Lloris, majd Hernández, végül Kaminsiki lövését blokkolta Varane a gólvonalon állva. Vajon lesz-e hasonló esély Ceslaw Michniewicz csapata előtt?

S ahogy az lenni szokott, a kihagyott lehetőség rögtön megbosszulta magát, hiszen a 44. percben megszerezték a vezetést! Mbappé remek mélységi passzal ugratta ki Olivier Giroud-t, aki immár a harmadik gólját szerezte a világbajnokságon. Franciaország – Lengyelország 1-0!

Az AC Milan játékosának eredményessége nem rossz ómen a franciáknak, ugyanis a legutóbbi 17 meccsből, amelyen Giroud betalált az ellenfelek hálójába, tizenhatot megnyert a gall csapat. Cseppet sem mellékesen:

mindez azért is nagy teljesítmény, mert Olivier Giroud csupán 25 évesen debütált a francia nemzeti csapatban.      

Az első félidő zárásaként, a hosszabbításban egyenlíthettek volna a lengyelek, de Zielinski lövése szögletre vágódott. A beívelés után úgy tűnt, hogy a labda simán Llorisé lesz, de a rutinos kapus kiejtette a labdát, amely éppen  Lewandowaski fejére esett, ám a Tottenham hálóőre eszmélt legelőször…  

A második játékrész rögtön egy veszélyes Griezmann-szabadrúgással kezdődött. Az éles beadást kiütötte Szczesny, jól tette, mert már gólra éhesen robbant be a labdára Varane.

Ezt követően Mbappé veszélyes kísérlete Krychowiakról pattant szögletre, a beadásra pedig Szczesny igazi kamikáze módra jött ki: úgy ütötte el a labdát, hogy ebbe nem csak ő, hanem csapattársa, Cash, a franciák részéről pedig Varane is belesérült, így hiába ollózott a hálóba Giroud, nem középkezdéssel, hanem játékvezetői labdával folytatódott a találkozó. Szerencsére mindhárom futballista hamar meggyógyult…

Szczesny tarolásába három játékos is belesérült... Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Szczesny tarolásába három játékos is belesérült... Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A 66. percben Koundé beadását a franciák gólszerzője pörgette az oldalhálóba, majd a 74. percben eldőlt a találkozó: egy felszabadító rúgást szenzációsan vett le Giroud, kitolta a labdát Dembelének, aki nem társának játszotta vissza, hanem

Ezzel a találattal – Giroud-hoz hasonlóan - Kylian Mbappé is megdöntött egy rekordot, méghozzá a portugál legenda, Eusébiót hagyta le: a PSG támadója lett ugyanis a legfiatalabb játékos, aki már 8 világbajnoki gólnál tart (a december 20-án mindössze 24. születésnapját ünneplő klasszis a 2018-as oroszországi és a 2022-es vébén egyaránt 4 gólt szerzett. Eddig…)

S milyen igazunk lett! Mbappé ugyanis a hosszabbítás első percében újra a PSG világklasszisa villant: ismét a tizenhatoson belül kapott egy labdát (ezúttal a csereként beállt Marcus Thuram adta), és szinte ugyanonnan, ahol az első találatát szerezte, lövésre szánta el magát: a remek tekerés védhetetlenül hullott a világbajnokság legjobb kapusa, Wojciech Szczesny kapujába. Franciaország – Lengyelország 3-0!

A duplázó Kylian Mbappé világklasszis teljesítményt nyújtott Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
A duplázó Kylian Mbappé világklasszis teljesítményt nyújtott Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A mérkőzés slusszpoénja: nem úszta meg gól nélkül a válogatottsági rekorder, Hugo Lloris. Történt, hogy a 96. percben egy beadás Upemecano kezét érintette, és a venezuelai Valenzuela bíró – egy kis VAR-ozást követően – a büntetőpontra mutatott. Robert Lewandowski először kihagyta, de szerencséjére a labdát kivédő Lloris látványosan előre ugrott a gólvonalról, így ismétlés következett: ezt a lengyel gólzsák – rövid topogás után (…) – már belőtte. Franciaország – Lengyelország 3-1!

Anglia félgőzzel nyert és küldte haza Szenegált

A kezdés előtt a történelmi, első Anglia – Szenegál mérkőzés nagy kérdése az volt: az Afrikai Nemzetek Kupája-győztes vagy az Európa-bajnoki ezüstérmes lesz a továbbjutó? Mindenesetre a britek rendkívül sikeresek a fekete kontinens válogatottjai ellen: eddig 20 mérkőzésen 14 győzelem és 6 döntetlen a mérlegük!

Érdekesség: Szenegál Katarban győzött először két egymást követő világbajnoki mérkőzésen: Aliou Cissé tanítványai először a házigazdákat (3-1), majd Ecuadort győzték le (2-1) – vajon Koulibalyék meddig írják tovább a történelmet? 

A mérkőzés első helyzetét az afrikaiak alakították ki: a 4. percben Boulaye Dia lépett ki, Maguire az utolsó pillanatban térdelte haza a labdát.

Az angolok veszélytelen válasza a 13. percben érkezett: Harry Kane éles beadásáról Saka éppen hogy lemaradt; a szenegáli kapus pedig a gyepen maradt, rövid ideig a derekát fájlalta.   

A 23. percben Maguire adott el egy labdát, amelyre Diatta csapott le, beadását Sarr próbálta kapu felé juttatni, de éppen Maguire kezén pattant meg a labda. Ez VAR nélkül sem ért büntetőt, bár a szenegáli támadó hevesen csapkodta a kezét…

A 32. percben láthattuk a mérkőzés eddigi legnagyobb helyzetét: Sarr adott egy remek labdát a tizenhatoson belül Diának, akinek éles lövését a takarásban lévő Pickford hatalmas bravúrral ütötte ki.

Kissé meglepő: az előző vb gólkirálya, Harry Kane csupán a nyolcaddöntőben volt először eredményes Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Kissé meglepő: az előző vb gólkirálya, Harry Kane csupán a nyolcaddöntőben volt először eredményes Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

A 39. percben tört meg a jég, az angolok egy nagyon szép támadás végén szereztek vezetést. Philip Fodden sarkazása után Harry Kane adta tovább a labdát Jude Bellinghamnek, akinek rendkívül pontos beadása után Jordan Henderson sztoikus nyugalommal gurított a kapuba. Anglia – Szenegál 1-0!   

Két perc múlva kis híján növelték előnyüket a Háromoroszlánosok: Saka beadása után kissé Kane talpa alá érkezett a labda, az előző vébé gólkirálya (6 találat) csak a kapu fölé tudott bombázni.  

De ha nyolcaddöntő, akkor nem múlhat el világbajnoki mérkőzés Harry Kane-gól nélkül! A hosszabbítás harmadik percében ismét Bellingham volt az egyik főszereplő: egy remek csel után kitűnően indította Shaw-t, aki önzetlenül passzolt a támadást kísérő Kane elé, a Tottenham játékosa pedig az ilyen helyzeteket nem szokta elhibázni – Anglia –Szenegál 2-0!

A mérkőzés állása ismeretében csendes „csordogálással” kezdődött a második félidő, az idilli csendéletet ismét Harry Kane törte meg: mintegy 25 méterről szúrta rá a labdát Mendy csupán másodszorra tudta megkaparintani a labdát.

Ezzel mintegy riadót is fújt a „Főnök” a többieknek: ezúttal is Fodden húzta meg a bal szélt, Koulibaly lába között (ez is keveseknek sikerül) adott be, és az érkező Saka okosan pörgetett a szenegáli kapuba - Anglia –Szenegál 3-0!

Bukayo Saka védhetetlenól pörgetett a szenegáli kpuba Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
Bukayo Saka védhetetlenól pörgetett a szenegáli kpuba Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

A három angol gól alaposan leültette a mérkőzést. Egy kis felüdülés a 75. percben: Sarr 25 méteres szabadrúgása az oldalhálóba csapódott, majd a 79. percben a csereként beállt Rashford beadásáról Kane csupán egy lábfejnyivel maradt le.

A mérkőzés hajrájában már nem történt semmi érdekes, Gareth Southgate irányításával már sorozatban harmadszor került egy világverseny negyeddöntőjébe az angol válogatott. Nem akármilyen rangadóra kerül sor december 10-én, szombaton: Anglia – Franciaország összecsapás!      

Nyitókép Nyerőemberek: Giroud és Mbappé Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

      

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boros911
2022. december 06. 15:03
Francia? Ha jól láttam, három európai fehér ember (francia) volt a kezdőcsapatban. Szóval Afrika, néhány francia vendégjátékossal! Ez így nevetséges!
JMoflicheque
2022. december 05. 09:33
Ja! Minket is jól kipicsáztak volna......
6.sztrovacsek
2022. december 05. 09:28
TippMixen hazai és mindkét csapat szerez gólt. Hát közel álltam az infarktushoz.... (Még nyerni kell az angoloknak hogy én is nyerjek)
Istók3
2022. december 05. 09:27
A lengyel meccs elején volt egy másik 11-es gyanús helyzet. Szerintem az jogosabb is lett volna, mint amit végül Lewa kapott, és azt sem VAR-ozták. Szerintem a bírók 3:0-nál adni akartak egy gólt Lewának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!