Ilyen nincs! Horvátország megint tizenegyesekkel! Brazíliát verve elődöntősök!

2022. december 09. 14:58

Három perccel a vége előtt egyenlített Horvátország, négyből négy tizenegyespárbajt nyernek, és ezzel kiverték a legfőbb esélyes Brazíliát.

2022. december 09. 14:58
null
Balázs Boldizsár

Brazília eddig lenyűgöző ezen a világbajnokságon. Szerbia illetve Dél-Korea ellen lejátszottak két olyan félidőt, amihez talán csak a már régen kiesett németek Japán elleni első félideje ért fel. Lezseren hatékonyak, öncélúnak még a gölörömeik sem nevezhetők, minthogy százmilliókat fakasztanak velük mosolyra – hosszú idő után ismét egy Brazília-kaliberű Brazíliát látunk a világbajnokságon.

Már csak annyit kérnék: illő kézbe a világbajnoki trófeát!

Azt hiszem, sokan szoktunk le arról, hogy külföldi válogatottaknak odaadóan szurkoljunk. Élsportolók közt is ritka önhergelési képesség kellene hozzá, mióta megint lehet tapasztalatból tudni, milyen a magyarok meccsét, a saját meccsünket nézni nagy tornán. A (bekívánkozó) kívülállónál azonban szórakoztatóbb nézőpont a bevonódás, most, hogy jön az évtizedek óta nem látott mértékben kiegyensúlyozott végjáték.

Némi veszélyt is rejt magában az, hogy a brazil csapat ismét összefér a múltjával. A mai negyeddöntő a 2006-osukra hasonlíthat. Ami akkor Zinedine Zidane volt, ma Luka Modrić lehet. Minden idők legnagyobb középpályásai, az utolsó világbajnokságukon. Vereség esetén az utolsó világbajnoki meccsükön. Csapatkapitányként.

Zidane 2006-ban történelmi léptékű meccset játszott. Aranylabdásokat esernyőzött be; saját fejlesztésű piruettekben közlekedett a pályán; Cafút fűzte be trükökkel, amikre nem volt felkészülve minden idők legjobb szélsőhátvédje sem, aki pedig előtte hetekig Ronaldo, a friss Aranylabdás Ronaldinhóval és az Aranylabdás csúcsformájától pár hónapra lévő Kakával edzett. Ja, a döntő gólpasszt is ő adta, egy negyven méteres csekélységet.

A meccs után a világ egyetértett abban, ZZ volt a legbrazilabb a pályán. Brazillá fogadásának jelentős lépésein ekkor már túl volt: Fenômeno Ronaldóval évek óta testvérként megértve egymást játszottak a Real Madridban.

Luka Modrić is már régóta tiszteletbeli brazil. Amikor 2017-ben az ő agymunkájából kihajtó döntő góllal első csapatként Bajnokok Ligája-címet védett a Real Madrid, a szokásos nemzetenkénti kupafotózásnál odahívták Roberto Carlosék, mondván: „Luka, egy vagy közülünk”.

Azóta a brazilok most huszonéves generációját irányítgatja a Real Madridnál. Zidane és Ronaldo testvérek voltak; Modrić fiamnak hívja Rodrygot, Rodrygo Papinak őt.

Ismétli-e áthallásokkal magát a történelem?

Élő tudosításunk.

Horvátország az elődöntős! Elképesztő. Képtelenek tizenegyes párbajt veszteni. Egyet védett Livakovic, egyet kapufára rúgtak a brazilok.

Minden horvát berúgta a büntetőjét. 

Ha meg nem is érdemelték igazán a továbbjutást, tökéletesen végrehajtották az egyetlen létező tervet, és reagálni is tudtak, amikor borulni látszott. Tizenegyespárbajhoz hasonló lelki helyzetben pedig a délszláv sportolóknak nincs párja. (Minden évvel egyre értékesebbnek mutatkozik Kiss Gergőék utolsó negyede az athéni olimpia vízipóló-döntőjében.)

Tizenegyesek! Kellett hozzá még egy Livakovic bravúr, ötről, de amíg nem fekszik, nem lehet belőni neki. A tizenegyeseknél márpedig nem lehet cselezni. Horvátország zsinórban három tizenegyespárbajt nyert meg.

117. perc: Az első kaput eltaláló lövéssel és az első gólra törő szándék végén kiegyenlít Horvátország! 1-1! Petkovic!

Szabad területen kipasszolják a magára hagyott védelmet a horvátok. (Kellett hozzá egy pattanás a blokkoló brazil védőn.) Hihetetlen!
(Hogy vihettek négyen négy védőre egy labdát a horvátok, mintha csak kontráznának, pedig ők voltak hátrányban? Modric szerzett labdát, amikor senki nem számított rá.)

105. perc: Neymar! 1-0! Visszaveszi a legbrazilabb másodpercek különcímet, és megnyerheti Brazíliának a meccset. A brazilok poszterfiúja visszajön a középhátvédekig labdaáért, majd elindul. Két kényszerítővel már a tizenhatoson belül jár, kis helyen, két ember közt átveszi, elfekteti a kapust, és felvarrja. Világklasszis. Beéri Pelét a brazil mezben szerzett gólok tekintetében az örökranglista élén.

103. perc: Nem brazilé, és nem is Modricé a legbrazilabb mozdulat. Petkovic egyedül két védővel szemben, még ketten biztosítanak. A Dinamo Zágráb cserecsatára állóhelyből, egy visszahúzás-kötény kombinációval túljut rajtuk, és tiszta lövőhelyzetre adja a semmiből szokás szerint felbukkanó Brozovicnak, aki fölé lövé. 

95. perc: Az eddig nagyon gyenge Manchester Unitedos Antonyt kétszer üti le csúnyán Sosa, mindkétszer megússza érthetetlenül a sárga lapot a horvát balhátvéd. (Közben Neymar bónuszrúgásokat rakosgat Brozovic sípcsontjaira.) Harmadszorra Antony nagyon becsapja Sosát a szélen, de aztán egy flegma passzal elhal a helyzeti előny.

Hosszabbítás! Egy-két elhaló próbálkozáson kívül nem jutott közelebb a gólhoz Brazília. A horvátok egyre kevésbé gondolkoznak gólszerzésben. Ne feledjük, három zsinórban megnyert tizenegyespárbajnál járnak.

81. perc: Rodrygo készít vissza tökéletesen lövésre a tisztán álló Paquetahoz, aki a tizenhatosnál kicsit beljebbről sem tudja túljuttatni Livakovicon. Ő és Modric eddig a meccs emberei a horvátoknál; a braziloknál az, aki gólt rúg majd, ha lesz ilyen. A horvát gól nem nagyon van benne, de Modric fejében lehet valami, aminek még neve sincs.

80. perc: Modric két ember között húz el, egyet leráz. Harminc méteres labdavezetés, törne kapura, nem kapja vissza a kényszerítőt.

78. perc: Modric labdaszerzéssel egybekötött pontos passz. Ezúttal sarokkal.

77. perc: Ugyanaz a kiugrazás, mint negyed órája. Richarlison-Neymar. Neymar az ötösről nem tudja elpasszolni Livakovic mellett.

76. perc: Modric combbal passzol a középpályán... Pontosan. Ja, ez egy labdaszerzés is volt egyben.

66. perc: Paqueta elé csorog egy labda, az ötösről nem tudja elrakni, Livakovic megint véd. Ez a meccs a tűzpróbája Brazíliának egy tudatos, hibát nem vétő Horvátország ellen; és egyre bizonytalanabbak lesznek egy ilyen kapusteljesítménnyel szembesülvén.

63. perc: A felpörgő brazilokra reagál Horvátország. Hosszú, percek körüli labdatartások Modricéktól. Brazília dobálja be a világ legkomolyabb támadóállományát: a tavalyi BL-győztes két húzóembere váltja egymást: Vinícius helyére Rodrygo érkezik. Anthony már egy kis ideje pályán Raphina helyett.

54. perc: A középcsatár Richarlison visszalép, birtokba vesz és ütemeken át megtart egy elkószált labdát. Aztán tökéletesen teszi Neymar elé két védő között, de ő nem tudja elgurítani a jól érkező Livakovic mellett. A legnagyobb helyzet eddig; felpörgött a meccs.

47. perc: A brazilok elkezdtek egyérintőzni. Raphina elmegy a jobb oldalon, a középreadást a vébé eddigi egyik legjobb középhátvédje, Gvardiol kis híján a saját kapujába csorgatja négy méterről. A kapus Livakovic lábmunkája továbbra is lenyűgöző: eszmél, és véd. 

Félidő: 0-0. A középpálya a foci legfontosabb hadszíntere. A modern focinak mindenképp. És a horvátok itt semmivel sem gyengébbek.
Nagy kitérőket kell tenniük a braziloknak, ha túl akarnak jutni a Brozovic-Kovacic-Modric hármason, és a maradék terekben már elszívja előlük a levegőt a többi horvát. És nem tudják gyorsan visszaszerezni a labdát, mivel Brozovic és Kovacic sem marad el ma Modrictól labdabiztonság tekintetében.
A gólszerzésre egy horvát ötletet láttunk: beadás. Eddig egyik sem volt pontos. Japán ellen is ugyanez volt a terv, nagyjából ugyanilyen gyakori a próbálkozás. Akkor is negyvenötnél több perc kellett egy igazán jóhoz, de megjött, és azt az egy fejest Perisic szédítő erővel tette el.

Brazília nem használja eléggé az egyérintőzési képességeit. Ebben mindenképp előreléphetnének. 

42. perc: A tizenhatos bal sarkától egy Neymar szabadrúgást követően Livakovic lenyűgöző. A sorfalon megpattant labdához visszasasszézik, és magához öleli.

30. perc: A horvát recept a brazilok a tornán eddig bámulatos támadójátéka ellen: ne folyton az övék legyen a labda. Fele-fele körül a labdabirtoklás.

20. perc: Egyelőre null-null. A horvátok tökéletesen használják a négy évvel ezelőttről leginkább megmaradt erényüket: gyakorlatilag övék a torna legjobb belső középpályás-állománya. Középen nem tud átjönni Brazília könnyen; a szélen egyérintőből szép háromszögekkel mire bejutnak a középpálya mögé, már tömör a horvát védelem belseje.

A horvát kezdőcsapat:
Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Kovacic, Modric – Pasalic, Kramaric, Perisic. 
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Ők tizenegyen próbálnak brazilabbak lenni, mint Modric: 
Alisson – Éder Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo – Casemiro – Paquetá, Neymar – Raphinha, Richarlison, Vinícus Jr. 
Szövetségi kapitány: Tite

 

Nyitókép: Livakovic a hős. A meccsen is, a tizenegyespárbajban pedig már megint. Fotó: Jewel Samad / AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. december 14. 22:54
Argentina, és már le is iskolázták a horvátokat, akik a futottak még kategóriába kerültek
Gèbi
2022. december 14. 22:52
továbbjutott a szerencsésebb a jobb meg sajnos nem
kukasmacska
2022. december 10. 22:24
A Zico-Socrates féle generáció (1978, 1982, 1986) sosem nyert VB-t, egy harmadik és két ötödik helyet tudtak csak felmutatni. Copa Americát sem nyertek.
brekker
2022. december 10. 18:11
A cigány nem boldog, mert a szerbekre fogadott, de majd kimagyarázza. :) De várjuk ki a végét. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!