BL: elátkozták a játékvezetőt Milánóban, a Chelsea a továbbjutás küszöbén!

2022. október 11. 23:34

A Milan – Chelsea meccs kapcsán egy dolog már a kezdő sípszó előtt biztos volt: mindkét csapatnak csak a győzelem lett volna az egyetlen elfogadható eredmény.

2022. október 11. 23:34
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Meglepően csendesen csordogált a mérkőzés – egészen a 18. percig!

Ekkor a kitörő Mason Mountot az éppen a Chelsea-ből az AC Milanhoz szerződő Fikayo Tomori addig-addig rángatta a 16-oson belül, míg a támadó az egyensúlyát vesztette, és csak a kivetődő Tatarusanuba tudta vágni a labdát.

A szabálytalanság nyilvánvaló volt, és a mérkőzés rutinos játékvezetője, Daniel Siebert nem csak büntetőt ítélt a vendégeknek, hanem ki is állította Tomorit (a BL történetében még soha nem állítottak ki ilyen korán Milan-futballistát).

Nos, lett is hadd el hadd!

inkább a találkozó tartalék-játékvezetőjénél, a dallamos nevű Daniel Schlagernél követelt magyarázatot a történtekre.

Természetesen a tizenegyest nem vonta vissza senki, sőt Siebert spori még az egymással civakodó Mountnak és Giroud-nak is felmutatta a sárga lapot.

A büntetőt – mintegy három perc szünet után – Jorghinho magabiztosan értékesítette, így Milan – Chelsea 0-1!

amikor nem is olyan régen a FIFA Szabályalkotó Testülete, az International Board eltörölte az úgynevezett halmozott büntetést? (Amelynek lényege: ha a védőcsapat játékosa a tizenhatoson belül szabálytalankodik ellenfelével szemben, a büntetőn kívül ne sújtsák a csapatot még egy piros lappal is!)

Nos, a kérés meghallgatásra talált, pontosabban a szabályalkotók úgy módosították az előírást, hogy abban az esetben, ha egy védő nyilvánvaló gólhelyzetben szabálytalankodik ellenfelével szemben, de a játékvezető megítélése szerint a labda megjátszható közelségben van, csupán sárga lapos büntetésben részesüljön.

A lényeges momentum tehát Tomori szabálytalanságánál, hogy mivel úgy akadályozta meg Mountot a gólszerzésben, hogy nem a labda megjátszására törekedett (hiszen a visszahúzás során a játékszer megjátszására 0 százalék esélye volt), így hiába tiltakoztak a Milan játékosai és szurkolói, valamint nem értették a sportcsatorna szakértői sem, ettől még teljesen jogos volt a piros lap!

Csak úgy röpködött a sárga lap Siebert kezében (az első félidő végére egy pirossal és öt sárgával zárt), a Milan becsülettel próbálkozott – elsősorban Oliver Giroud révén – majd a 34. percben jött az újabb hidegzuhany a milánóiak számára: egy látványos háromszögelés után Kovacevic passza után Mount tolta a labdát Aubameyang elé. és a gaboni az első BL-találatát szerezte a Chelsea színeiben. Milan – Chelsea 0-2!    

Giroud nem csak a kihagyott helyzeteket, hanem a Milan újabb vereségét is sirathatja Fotó: AFP/Marco Bertorello
Giroud nem csak a kihagyott helyzeteket, hanem a Milan újabb vereségét is sirathatja Fotó: AFP/Marco Bertorello
          

A második félidőre ugyan kicsit lehiggadtak a csapatok, és a játékra koncentráltak (a Mount helyére beálló Gallagher rögtön az elején kavarta meg a Milan védelmét, majd asz oldalhálóba lőtt, válaszul a remekül meglóduló Rafael Leao beadását a balhátvéd Sergino Dest vágta fölé), de azért erre a játékrészre is jutott sárga. Két csereember hozta össze: az épp hogy beálló Pobega kaszálta el a szintén nemrég a pályán lévő Loftus-Cheeket.

Végül a második játékrészben már nem sok említésre méltó történt, mindenestre sok mindent elárul a mérkőzésről, hogy a Milan első kaput eltaláló lövését Origi a 91. (!) percben eresztette el, de Kepa védett.

Így a hazai pályán elért 3-0-s siker után a Chelsea Milánóban is magabiztosan győzött, így vált sereghajtóból éllovassá. De természetesen még semmi sem dőlt el az E-csoportban, hiszen a 7 pontos londoniakat a 6 pontos Salzburg, valamint az egyaránt 4 pontos Dinamo Zagreb és az AC Milan követi.

Megjegyzendő: amikor a milánóiak korábban, a Bajnokok Ligája ezen szakaszában két vereséggel álltak – sosem jutottak tovább. Fel van tehát adva a lecke Stefano Pioli csapata számára…

Nyitókép A mérkőzés döntő jelenete: Tomori egyértelműen visszahúzza Mountot! Fotó: AFP/Alberto Pizzoli   

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!