A Fradi-szív győzött Monacóban – helyszíni beszámoló és visszatekintés a csodás csütörtökre

2022. szeptember 17. 19:30

A ferencvárosi tábor simán leszurkolta a hazai drukkereket Monacóban, és a foggal-körömmel küzdő magyar rekordbajnok Vécsei Bálint góljával a pályán is jobbnak bizonyult az Európa-liga csoportkörének második fordulójában. Helyszíni beszámolónk.  

2022. szeptember 17. 19:30
null
Czövek Oszkár

A kemény mag ott volt a monacói lelátókon is

A szurkolói buszok már szerda délután nekivágtak a több mint 1200 kilométeres távnak, de sokan autóval, illetve légi úton, nizzai landolással vették célba a nagyhercegséget.

A repülővel érkezőket az ugyanakkor aggasztotta, hogy a légiirányítók sztrájkja miatt tömegesen törölték a pénteki franciaországi járatokat, nagyjából minden másodikat.

Érdemes volt nem csak a meccsre beesni, majd nyomban haza is indulni, a kifejezetten meleg, napos idő és a 25 fokos tenger kiváló párosításnak ígérkezett az ősziesre fordult hazai mindennapokból kiszakadva. A stadiontól tíz perc sétára volt a gyülekezőponton, egy közeli strandon, ahonnan bő két órával meccskezdés előtt a közös vonulás töretlen jókedvvel és békés mederben zajlott.

A képen: Békés, ám annál hangosabb fradisták vonulásra várva. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Békés, ám annál hangosabb fradisták vonulásra várva. Fotó: Czövek Oszkár

Még sem volt alkoholtilalom - csak zéró tolerancia

A korábbi híresztelésekkel ellentétben

a helyi hatóságok nem rendeltek el alkoholtilalmat a mérkőzés napjára, de arra társaim és az én figyelmemet is felhívták igazoltatáskor, hogy – a zéró tolerancia jegyében – arra, akit közterületen bontott szeszesitallal érnek tetten, a törvény minden szigorával lesújtanak.

A bennünket leszólító rendőrök egyébiránt abszolút barátságosak voltak, kedélyesen elbeszélgettünk Magyarországról, Budapestről, és miután meggyőződtek arról, hogy semmilyen bűnügyi nyilvántartásban nem szereplünk, „negatívak” vagyunk, sok sikert kívánva engedtek tovább minket. A balhénak azzal is elejét akarták venni a rendezők, hogy magyar IP-címről csak a vendégszektorba lehetett belépőt vásárolni.

A képen: Rend és fegyelem a II. Lajos Stadion felé tartva. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Rend és fegyelem a II. Lajos Stadion felé tartva. Fotó: Czövek Oszkár

A 16 éven aluliakat ingyen engedték be, de ez sem sokat segített

Őrült randalírozásra pedig aligha lehetett számítani, hiszen a 18 ezer férőhelyes II. Lajos Stadion többnyire csak a Paris Saint-Germain elleni rangadókra telik meg, az Olympique Lyon hétvégi vendégjátékára mindössze hétezren voltak kíváncsiak. A klub az FTC ellen mindent bevetett, hogy feljebb tornássza a nézőszámot, a 16 éven aluliak számára egyenesen ingyenessé tette a belépést.

A képen: A hazai szektorokban nem nagyítóval kellett keresni az üres székeket. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A hazai szektorokban nem nagyítóval kellett keresni az üres székeket. Fotó: Czövek Oszkár

A visszafogott érdeklődés ellenére sokáig az európai labdarúgás egyik fellegvárának számított a létesítmény, hiszen 1998 és 2012 között minden évben itt rendezték a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa/Európa-liga győztesének nyárvégi összecsapását, a Szuperkupát – melynek 2020-ban már Budapest és a Puskás Aréna adott otthont (Bayern München-Sevilla 2-1).

A Fradi-szív a leláton és a pályán is lüktetett

A kevesebb mint 40 ezer lakosú miniállam polgárai azt követően sem jöttek lázba, hogy a Monaco, akárcsak a Fradi, győzelemmel rajtolt az El csoportkörében, Breel Embolo büntetőjével Belgrádból, a Crvena zvezda otthonából hozta el mind a három pontot. A keretek összértéke alapján (342,60 millió euró a 38,25 millióval szemben) a mostani találkozón sem volt kérdés, melyik együttes vágott neki esélyesként a kilencven percnek.

A képen: Impozáns vendégszektor Monacóban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Impozáns vendégszektor Monacóban. Fotó: Czövek Oszkár

Az első félidőben az FTC dominált, Tokmac Nguen lesgólig is eljutott, fordulás után viszont a Monaco futballozott veszélyesebben, főként Ismail Jakobs lövésénél volt égető szükség Dibusz Dénes reflexeire. A Ferencváros játékosai küzdöttek, a Fradi-szív a pályáról és a lelátóról sem hiányzott, Vécsei Bálint gólvonalon épp csak átjutó, kissé szerencsésen becsorgó lövésének köszönhetően pedig a Fradi-tábor ünnepelhetett a végén, és ahogyan a teli tüdőből énekelt nóta előrevetítette: a buli egészen reggelig tartott.

UEFA Európa-liga, H-csoport, 2. forduló:

AS Monaco-Ferencváros 0-1 (Vécsei 80.)

A csapat mesterével, Sztanyiszlav Csercseszovval készült exkluzív interjúnkat látta már? Kattintson a videóért. 

A nyitóképen: A Ferencváros lelkes szurkolói Monacóban. Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2022. szeptember 21. 13:29
A keménymag szektorában két kiló banán fejenként saját fogyasztásra már alaptartozék lesz. Majom Fradi!
zakar zoltán béla
2022. szeptember 21. 13:29
nem fradi
3M..
2022. szeptember 21. 13:28
Tetű néger lett a Fradi. Az újabban meg már a csokiszopkódó keménymag is elmehet a kurva annyába.
Ferer
2022. szeptember 21. 13:28
Ez már nem az a Fradi mint a 2000' évek elején Lipcseivel, Tökölivel, Gerával és Szűccsel volt. Most tele van rakva feketével meg külföldivel oszt jó napot. Ez nem jó irány véleményem szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!