Kilenc érdekesség, amit mindenképpen tudnod kell az FC Barcelonához igazoló Robert Lewandowskiról

2022. július 18. 13:07

A nyár egyik bombája, hogy a lengyel klasszis nyolc év után elhagyta a Bayern Münchent és az FC Barcelonához szerződött. Ez adta az apropót, hogy összegyűjtsünk kilenc érdekességet a számos Bundesliga-rekordot (is) megdöntő világklasszisról.

2022. július 18. 13:07
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. 1988. augusztus 21-én Varsóban született, igazi sportoló családba: édesapja, Krzysztof judóban szerzett bajnoki címet, édesanyja Iwona élvonalbeli röplabdázó volt, húga, Milena is édesanyja sportágát választotta. A kis Robert mindössze 7 éves volt, amikor apukája elhunyt…

2. Az ifjú Lewandowskiról hamar kiderült, hogy rendkívül gólérzékeny: a Znicz Pruszków gárdájában kezdte felnőtt karrierjét. Előbb a harmadosztályban lett gólkirály (ezzel bajnoki címhez segítve csapatát), majd a második ligában is megismételte ezt a teljesítményt. Erre a produktumra már felfigyelt az élvonalbeli Lech Póznan is, és szerződtette az ekkor még csupán 20 éves támadót.

3. Poznanban az azeri Kazar Lankaran elleni UEFA Kupa-selejtezőn mutatkozott be (talán említenünk sem kell, góllal), majd az első évben Lengyel Kupát, a következő évadban pedig bajnoki címet ünnepelhetett a Lechhel, ráadásul a lengyel élvonal (Ekstraklasa) gólkirályi címet is bezsebelte!

4. Lengyelországból évek óta előszeretettel szerződtetnek ifjú tehetségeket a Bundesliga-klubok. Így történt ez 2010 nyarán Robert Lewandowski esetében is, akire a Borussia Dortmund csapott le, és 4,5 millió eurót fizetett az ifjú gólzsákért. S hogy mennyire megérte a befektetés, bizonyítja, 2012 nyarán nem csak bajnok lett a Borussia, hanem a Német Kupát is bezsebelte, utóbbit ráadásul úgy, hogy az örök rivális Bayern Münchent 5-2-re söpörték le – cseppet sem mellékesen Lewandowski mesterhármasának is köszönhetően!

5. 2014-ben először lett Lewandowski a Bundesliga gólkirálya 20 találattal (nem előzmény nélkül, hiszen bár első idényében nyolcszor volt eredményes, második szezonjában már dobogós lett 22 találattal, harmadik évében pedig a második helyen végzett 24 góllal). Az esztendők óta tartó kimagasló teljesítmény meghozta a gyümölcsét:

2014 nyarán – miután lejárt a szerződése a Borussia Dortmundnál – a Bayern München ingyen (!) szerződtette! Akkor még ott játszott Frank Ribéry, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger, így nem vált rögtön a bajor klub meghatározó játékosává. Az elmúlt időszakban azonban egyértelműen kinőtte magát, sorozatban ötször (!) szerzett gólkirályi címet a Bundesligában.

6. A 2020-21-es szezonban 41-szer volt eredményes, ennél több gólt soha, senki nem szerzett a Bundesliga első osztályában. Robert Lewandowski a legendás előd, Gerd Müller csúcsát döntötte meg, ám a „Nemzet Bombázója” még így is a legeredményesebb Bundesliga-játékos maradt.

A magyar válogatott sem úszta meg Lewandowski-gól nélkül... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A magyar válogatott sem úszta meg Lewandowski-gól nélkül... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

7. A lengyel válogatottban 2008-ban, egy San Marino elleni vb-selejtezőn mutatkozott be, természetesen góllal. Első nagy nemzetközi tornája a 2012-es hazai rendezésű Európa-bajnokság volt, amelyen már a nyitómeccsen eredményes volt: Görögország kapuját vette be, ám már a csoportmeccsek után elbúcsúztak, nagy részben annak is köszönhetően, hogy „Lewangólski” több gólt már nem szerzett. Részt vett a 2016-os Eb-n is, amelyen a csoportból ugyan továbbjutottak, ám a későbbi győztes, Portugália (amely ellen Robert gólt szerzett) a negyeddöntőben verte ki őket. A 2018-as oroszországi vb-n már a csoportmeccsek után kiestek (Lewa szégyenszemre eredménytelen maradt…), így történt a 2020-as Eb-n is - hiába volt eredményes Spanyolország ellen. Ám így ő lett így az első lengyel futballista, aki három, egymást követő kontinensbajnokságon is gólt szerzett.

8. A napokban vált hivatalossá: a lengyel világklasszis

nyolc év után elhagyja a Bayern Münchent, és csekély 45 millió euróért (plusz 5 millió bónusz) az FC Barcelonához szerződik,

a felek négyéves szerződést írtak alá.

Teljes az összhang Annával... Fotó: MTI/EPA Yoan Valat
Teljes az összhang Annával... Fotó: MTI/EPA Yoan Valat

9. Robert Lewandowski példás családi életet él: felesége, Anna is élvonalbeli sportoló volt (igazi amazon, karatéban három világbajnoki címet szerzett), akinek köszönhetően a futballista étkezési szokásai is megváltoztak, sokkal jobban odafigyel az egészségére. Két kislányuk született, Klara 5, Laura 3 éves. Hősünk nem tagadja, valósággal szerelmes a gyermekeibe: "Az az apa vagyok, aki állandóan viccelődik otthon. Az, aki elalvás előtt mesét olvas a gyerekeknek. Akár nyerek a mérkőzésen, akár veszítek, ha hazaérek, és látom a kislányaim mosolyát, ez mindennél fontosabb nekem”

Nyitókép A Lewandowski-gólöröm az FC Barcelona mezében folytatódik Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2022. július 24. 10:42
Egy Bundesliga meccsen kilenc perc alatt lőtt hatot.
BlancoAgilon38
2022. július 21. 22:37
Erre nem vennék mérget.
savrena
2022. július 21. 21:05
Lewa nem sokat kockáztat, négy év napsütés tuti. A Barca már többet, a játékos nem fiatal...
Freeczy
2022. július 21. 01:04
33 éves. Ha nincs a válság, akkor soha nem szerződteti a Barca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!