Vizes vb: győzelem Montenegró ellen – szinte biztos, hogy a magyar válogatott már a legjobb nyolc között!

2022. június 22. 06:00

Lehet feledni? A magyar férfi vízilabda-válogatott a legutóbbi, 2017-es budapesti világbajnokságon döntőt játszott, 2020-ban megnyertünk a hazai rendezésű Eb-t - vajon most meddig jut Märcz Tamás együttese?

2022. június 22. 06:00
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A sorsolás szeszélye folytán az első csoportmérkőzésen vár a legnehezebb feladat Manhercz Krisztiánékra, hiszen az olimpia nyolcadik Montenegróval csapnak össze. (Nem lebecsülve a riválisokat, de az elkövetkező napokban, Brazília és Grúzia legyőzése nem jelenthet akadályt).

Tudni kell: a csoportgyőztes egyből a nyolc közé jut, de a negyeddöntőben (hiszen minden esély megvan arra, hogy ez Magyarország legyen), akár az olasz, a spanyol vagy az amerikai együttes is várhat a mieinkre.

A mérkőzés első támadása a miénk, mint ahogy az első gól is: Vámos Márton bombája talál utat a montenegrói kapuba, 1-0 a javunkra!

Az önbizalmunkat tovább növelheti, hogy Angyal kiállítása után az első emberhátrányos pozíciót sikerült kivédekeznünk, ám a második emberhátrányt már nem ússzuk meg: Banicevic révén egyenlít Montenegró! Mi is kapunk egy előnyt: Pohl Zoltán kissé fura lövésével újra nálunk az előny: 2-1!

Majd Montenegró ismét emberelőnyben játszhat, ezt is kivédekezzük, mint ahogy ők is ugyanazt teszik a mi fórunkkal.

Sok a kiállítás, újra hátrányba kerülünk – Marko Petkovics  lövésével szemben tehetetlenek vagyunk (2-2),

de a következő támadásból nem tudtunk előnyt szerezni.

Vogel Soma szép védése után ismét mi támadhatunk, de időhiány miatt Vámos Márton pontatlanul lő.

Szerencsére Vogel belelendül, újabb szép védése a mezőnyjátékosaink önbizalmát is: Zalánki balja eredményesen lendül, ám az első negyed Radovics villámgyors egyenlítése miatt nem magyar előnnyel zárul (3-3).

A második negyed sajnos montenegrói támadással indul, de a Ferencváros klasszisa újra szépen véd, ám az ellentámadásunk Varga Dénes mellélövésével zárul. Ráadásul Montenegró büntetőt lőhet, ám Averka a kapufára bombázza az óriási lehetőséget. Jó, hogy nem értékesítette, mert először vehette volna át a vezetést a rivális…

Következő támadásunk végén sajnos Manhercz lövését kivédi Tesanics, ráadásul ami késik, nem múlik: a honosított fehérorosz góljával megszerzi a vezetést Montenegró (3-4).

Ez már kicsit kellemetlen: Varga Dénes bombája újra mellé sistereg, látszik, hogy ellenfelünk kitűnően felkészült belőlünk.

Sorozatban kapjuk az emberelőnyöket, és hál’ Isten, az egyik fór után sikerül egyenlítenünk: Varga Dumi centerezését Jansik értékesíti (4-4).

Egyből javul a teljesítményünk, remek a zónavédekezésünk, újabb Vogel-bravúrnak tapsolhat a telt házas Hajós, majd Jansik Szilárd ejtése ezúttal a kapufáról jön ki. 

A változatosság kedvéért jön az újabb Vogel-csoda (az nem teljesen oké, hogy a kapus a legjobb emberünk), ám a következő támadást is elhibázzuk, így marad a döntetlen.

Szerencsére a montenegróiak is túlvariálják, a következő magyar attak végén Zalánki akkora bombagólt lő, hogy szabad szemmel nem is nagyon lehet követni (5-4)! Ráadásul nemsokára újabb emberelőnyt kapunk, jön a menetrendszerű bomba a Pro Recco klsszisától, így 6-4-gyel zárjuk a második negyedet.

Zalánki Gergő remekül védekezett, és négy góljával a legeredményesebb magyar játékos volt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Zalánki Gergő remekül védekezett, és négy góljával a legeredményesebb magyar játékos volt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nagyszünetben – sok egyéb mellett – megállapíthatjuk: Montenegró kemény dió számunkra, de Vogel Somsa és Zalánki Gergő lehet a két nyerőemberünk.

A harmadik játékrészt Hárai kapufájával kezdjük, majd Vogel újabb káprázatos védése után Zalánki próbálkozását védi Tesanics.

De Vogel is elképesztő: már a nyolcadik hárítását mutatja be, majd a vízilabdában is jön a VAR: a kérdés, hogy Varga Dénes ejtése túlcsorgott-e a gólvonalon? Szabad szemmel nem egyértelmű, de a vezetőbíró válasza: igen - így a mérkőzés során először vezetünk három góllal (7-4)!

A forgatókönyv a szokásos: Vogel ismét véd, majd Vámos löketével már 8-4 ide,

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a mérkőzés első időkérése Montenegróé…

Mint ahogy az sem, hogy ellenfelünk legeredményesebb játékosa, Petkovics töri meg a gólcsendet, majd a harmadik negyed az emberhátrányunkkal zárul, amelyet Mrsics vált gólra (9-6).

Az utolsó játékrész Vámos kiállításával kezdődik, és Petkovics újabb találata jelzi: a montenegróiaknak eszük ágában sincs föladni a meccset (9-7)! Elképzelhetetlen, hogy kicsússzon a kezünkből a találkozó – ám Nagy Ádám lövése is kimarad. A helyszínen a mintegy 4500 magyar szurkoló is érzi: elkél a buzdítás, ám Nagy végleg kipontozódik, szerencsére Vogel Soma továbbra is meccsben tartja a magyar válogatottat.

A látottak alapján egyáltalán nem meglepő, hogy Märcz Tamás is kikéri az első magyar időt, de egyelőre továbbra is izgulnunk kell, hiszen a rövid fejmosást követően Varga Dániel két próbálkozása is kimarad - nem szeretnénk a végére izgalmakat! Szerencsére Zalánki – ki más? – lendíti át egy góllal a holtponton a csapatot, 3,31-gyel a vége előtt 10-7-re vezetünk, már meg kell lennie a győzelemnek!

Majd Angyal harcol ki egy kiállítást, Manherczcel együtt megoldják (11-7), két és fél perccel a vége előtt riválisunk újabb időt kér. Talán kicsit későn – de ez legyen az ő bajuk…

Mindenesetre hasznos volt a szünet: Petkovics már a negyedik gólját ragasztja a pipába. A következő vendégtámadásnál az újonc Burián Gergely villan: remekül szerel, villámgyorsan tempózik, és az egyéni akciója végén látványos találatot szerez (12-8).

A legvégén még Angyal próbálkozik a lövéssel, de a lényeg: Märcz Tamás együttese győzelemmel mutatkozik be a világbajnokságon, és egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy ezzel a sikerrel egyben a legjobb nyolc közé is jutottunk, hiszen Brazília és Grúzia legyőzése kötelező házi feladat lesz.

Märcz Tamás látott hiányosságokat is  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Märcz Tamás látott hiányosságokat is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Cseppet sem meglepő, hogy a mérkőzés legjobbjának járó Benedek Tibor-trófeát a 11 védést bemutató Vogel Soma érdemelte ki.

Märcz Tamás így látta a mérkőzést:

"Korábban is nyilatkoztam, és elmondtam a játékosoknak is: nem az első meccsen leszünk a legjobbak! Sok hibával játszottunk, nem jól reagáltunk bizonyos helyzetekre, és sok volt a kiállítás is. Montenegró nagyon masszív csapat volt, jól játszottak. Muszáj fölvennünk a ritmust, fel kell készülnünk, hogy a játékvezetők is kissé más stílusban bíráskodnak. Ezzel együtt elégedett vagyok, bízom a csapatban, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban tovább fejlődünk, és a legfontosabb időszakban már csúcsformát mutatunk".

 Magyarország: Vogel - Angyal 1, Vámos 2, Mezei, Zalánki 4, Varga D. 1, Jansik Sz. 2. Csere: Manhercz, Pohl 1, Burián 1, Nagy Á., Hárai 

Montenegró: Tesanics - Vucsurovics, Averka 1, Radovics 1, Banicsevics 1, Matkovic, Petkovics 4. Csere: Mrsics 1, Cucskovics, Popadics, Durdics, Perkovics. 

Nyitókép Vogel Soma volt a magyar csapat legjobbja Montenegró ellen Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd    

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2022. június 22. 19:24
A crnagorácok ellen ez különösen dicséretet érdemel, ők keményen ott vannak az élvonalban.
Lombi
2022. június 22. 17:56
Van mit csiszolgatni a játékon, d szép volt. Grtulálok.
Búvár Kund
2022. június 22. 17:13
Első meccs, nem is "futottak még" ellenfél, szép volt srácok!!nPersze van mit javítani bőven, de az igazi VB nekünk a negyeddöntőben kezdődik! Addig még van pár nap, és két mérkőzés gyengébb ellenfelek ellen! Szerdán pedig, hajrá csajok, mindent bele az olaszok ellen!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!