Az utolsó hegy döntött: Jai Hindley a Giro d'Italia győztese!

2022. május 29. 19:13

Az ausztrál Jai Hindley nyerte az olasz háromhetes körversenyt, miután a mai veronai időfutamon meg tudta őrizni előnyét, amit a tegnapi királyszakasz utolsó, kőkemény hegyén gyűjtött össze az olimpiai bajnok Richard Carapazzal szemben. A zárónapi időfutam legjobb magyar versenyzője a magyar bajnok Fetter Erik volt.

2022. május 29. 19:13
null
Balázs Boldizsár

A szombati királyszakasz előtt mindössze három másodperc választotta el a korábbi győztes ecuadori Richard Carapazt és üldözőjét, az ausztrál Jai Hindleyt a Giro d'Italia összetettjében. Annak fényében, hogy az utolsó, vasárnapi szakasz egy időfutamnak került kijelölésre Veronában, és hogy Carapaz egy árnyalatnyival jobbnak számít ebben a műfajban, Hindleynek az utolsó előtti szakaszon, a három hatalmas meredéllyel tűzdelt huszadik versenynapon kellett valamiféle előnyt kidolgoznia.

Annál is inkább, hogy két éve Hindley éppen egy utolsó napos időfutamon bukta el a rózsaszín trikót, melyet így a verseny hosszú történetében ausztrál versenyző még nem hódított el. 

A kétezres hegyeket átrágva a tegnapi királyszakasz utolsó pár, méltó szurkolói őrülettől hangos kilométere bizonyult döntőnek az idei Girón.

Jai Hindley nagyon letette az olimpiai bajnok Carapazt, másfél perces előnye eladhatatlannak tűnt a mai veronai időfutamon. Hacsak valami versenybaleset közbe nem szól. Nem szólt.

A magyarok közül a legjobban Veronában Fetter Erik szerepelt, aki magyar bajnoki trikóban érkezett meg 23. helyen ma.

Valter Attila az utóbbi két napban a pénteki események megemésztésével volt elsősorban elfoglalva, mégha a királyszakasz szökésébe azért meg is próbált belekerülni a csalódás másnapján.

Attila természetesen tisztában van vele, micsoda eredmény egy negyedik hely is a világ holtversenyben legfontosabb kerékpárversenyén, de nagyon sajnálja, hogy egy szerencsétlenül megválasztott helyezkedés fosztotta meg a szakaszgyőzelem esélyétől, amihez az ereje meg is lehetett volna, és ami köré az egész három hete épült. Ha nem az egész szezonja.

A Magyarországról rajtoló 2022-es Giro d'Italia ezzel véget ért. A rózsaszín trikós Jai Hidnley mellett a sprinterek ciklámenjét Arnaud Démare viheti haza, nem keveset köszönve Valter Attila segítségének. A hegyek azúrja Koen Bouwmané, a legjobb fiatal pedig a rózsaszínt tíz napig is hordó Juan Pedro López lett.

Nyitókép: Jai Hindley érkezik rózsaszín pompában a veronai amfiteátrumba a Giro d'Italia 2022-es győzteseként. Fotó: Luca Bettini / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2022. június 01. 20:13
"És a Gelgely?" A Csicskarácsony a Tour de France-ra készül, nem tudtad? ;)
Lombi
2022. május 30. 18:42
És a Gelgely?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!