Rafael Nadal a legnagyobb sportember, akit anya szült – 21-szeres Grand Slam-győztes!

2022. január 30. 15:34

Kétszettes hátrányból, minden idők legelképzelhetetlenebb fordítását bemutatva nyerte Rafael Nadal az Ausztrál Open döntőjét Danyil Medvegyevvel szemben, ezzel ő az első férfi teniszező, aki eljut huszonegy Grand Slam-címig. És nem sok kétséget hagy afelől, hogy ő a legnagyobb szívvel született sportoló valaha.

2022. január 30. 15:34
null
Balázs Boldizsár

Rafael Nadal, mióta elmúlt tizennyolc éves, nem érkezhetett olyan felszabadultan egy Grand Slam-tornára, mint az idei Ausztrál Openre. De olyan esélytelenül sem. Fél évet hagyott ki lábsérülése miatt, edzeni sem tudott rendesen. Azt a kis erőnlétet, amit harmincöt évesen összekuporgatott, a decemberi végi koronavírus-fertőzése szinte maradéktalanul vitte magával. Családjával, az edzőivel arról is beszélgetett, hogy talán

már nem is léphet többet pályára.

Ehhez képest üdítően jól kezdte az Ausztrál Opent. Az olimpiai döntős Karen Khachanov ellen a játéka virulóba fordult, akárcsak a kedélye. A második hét kezdetén karrierje leghosszabb tiebrékjét nyerte meg: egy fél órásat.

A negyeddöntőben aztán két szettig hibátlanul játszott az olimpiai bajnok Zverevet búcsúztató Denis Shapovalov ellen; majd az erőnléte összeomlott, ellenfele kiegyenlített, de Nadal problémamegoldó-képessége a döntő szettben megtalálta a megmaradt keskeny kis utat a győzelemhez. A harminc fokos ausztrál kánikulában négy kilót fogyott a négy órás meccs során.

Az elődöntőben a minden borításon veszélyes nehézbombázót, Matteo Berrettinit verte meg, a szakértőként is zseniális John McEnroe szerint egyszerűen azzal, hogy ő a jobb teniszező.

Ez az előnye azonban a döntőben nem volt meg. Keménypályán biztos nem. Az ellenfél, Danyil Medvegyev ugyanis az elmúlt bő két év két legjobb teniszezőjének biztosan egyike; azok után, hogy (és ahogy) legyőzte Djokovicot a US Open döntőjében, keménypályán a világ pillanatnyilag talán legjobbjának mondható.

Danyil Medvegyev, az 198 centis orosz, aki „mégis mozog”, sőt, az egyik legjobb védekező a mezőnyben. <br> Fotó: Paul Crock / AFP
Danyil Medvegyev, az 198 centis orosz, aki „mégis mozog”, sőt, az egyik legjobb védekező a mezőnyben.
Fotó: Paul Crock / AFP

Ráadásul a fáradtság és Medvegyev erényei együttesen Nadal játékának évtizedes mélybe ásott origóját is kifordították a földből – azt, hogy Nadal a hosszú labdameneteket akárkinél jobban bírja cérnával. Mert egyrészt a kéjelegve sakkozó Medvegyev az új türelemkirály, másrészt mert bármiféle emberi számítás szerint minden lefutott méterrel Nadal teste közelebb került ahhoz, hogy megadja magát.

A fegyverek nélkül csatába induló Nadal az első játszmát el is veszítette, 6-2-re. Csűrte-csavarta a labdákat-labdameneteket, de

egy-egy pont megnyerése is esetlegesnek bizonyult; kilátás sem nagyon volt akár egy szorosan elvesztett meccsre.

A második játszma elején Medvegyev elvesztette az adogatását, de hamar vissza is vette. Jelezve, hogy amennyire a semmiből jött a Nadal-brék, annyira a semmibe is tart. Viszont a 198 centis orosznak ekkor egy gémig eltűnt az első szervája, Nadal újra brékelt. De még mindig olyan előnyben volt Medvegyev játékban, hogy többet nem hibázva megfordította a közel másfél órásra nyúló második szettet. 6-2, 7-6.

Bekövetkezett tehát minden, amitől Nadalnak tartania kellett. Hosszú, több mint két óra volt az első két szett. Egyiket sem nyerte meg. Nem rakta ki, mi működhet Medvegyev ellen. 

A kilátástalan Nadal. <br> Fotó: William West / AFP
A kilátástalan Nadal.
Fotó: William West / AFP

Ezen a ponton már Rafael Nadal, a tenisz- és a sporttörténelem egyik legnagyobb bajnoka és legnagyobb küzdője sem hihetett a győzelemben. Az elmúlt tíz évben a teste ellen lehetetlen csatákat nyerő Rafael Nadal sem. Ezen a ponton

egyedül a Rafael Nadalban lakó engedelmes gyerek hitt a győzelemben, mert neki azt tanították, ez kötelesség.

Láttuk már ezt gyereket az idei Ausztrál Openen előbújni. Egy interjúkérdésnél, meccs után, békeidőben.

De hogy ez a gyerek a bajnokot, a küzdőt, a test urát is ölébe képes kapni, mikor azok összecsuklanának – ez Nadal méltatlanul keveset irigyelt attribútuma a sport modern Olümposzán.

Az utolsó három, darabonként legalább egy órás szettről nem nagyon lehet mit mondani. Talán csak annyit, hogy Medvegyev hibázott, mikor erőltette a rövidítéseket. (Bár ki ellenjavallaná, hogy futtasson egy erejével elkészülő veteránt?) De az egyetlen történet, ami a tenisztörténelem legvalószínűtlenebb fordítását hozta el az öt és fél órás meccs végére: Nadal hitt, amikor nemhogy rajta kívül senki, hanem amikor a hitét sem nagyon hihette el senki. Talán ő sem.

Nadal az összes sport-mantra bebizonyítása után. <br> Fotó: Recep Sakar /  Anadolu Agency via AFP
Nadal az összes sport-mantra bebizonyítása után.
Fotó: Recep Sakar / Anadolu Agency via AFP

Rafael Nadal ezzel az első férfi teniszező, aki 21 Grand Slam-trófeát nyert. Novak Đoković után a második, aki mind a négy nagy tornát megnyerte legalább kétszer.

És aki látta a meccset, abban az eksztázis múltával sem fog felmerülni, hogy születhet valaki nála sportemberebbnek. Mától ő az egység, és a mai fordítása a mérce. 

Nyitókép: Rafael Nadal és a 21. Grand Slam trófeája. Fotó: Paul Crook / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2023. január 18. 18:40
Nagyon megérdemelte. Bravo.
Rugo
2023. január 18. 18:40
Nadal egy csodálatos ember és versenyző, de Djokovic ellen semmi esélye nem lett volna - de az oltásnáci média most egekbe fogja emelni.
Nehidd El
2023. január 18. 18:40
Nem szeretem se a játékstílusát, se a grimaszait, de ezért a teljesítményért minden elismerésem!
lynx
2022. június 02. 12:01
Ezzel a győzelemmel is csak a második ma a világon. Nem ő tehet erről, hanem az ausztrál politikusok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!