Az eredmény csak veréssel és megaláztatással érhető el az élsportban? Mítosz vagy valóság? Következő podcastunk robbantani fog

2021. november 19. 18:15

A közelmúltban kirobbant Cseh László kontra Turi György ügy kapcsán a nem csak az úszósportban létező lelki terrorról, a hibás edzői mintákról és akár az egy életre szóló sebeket ejtő eredménykényszer hátteréről hallhatjuk Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus véleményét a Jobbfelső: pipa következő podcastjában - Csisztu Zsuzsa beszélget vele.

2021. november 19. 18:15
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Rombolva építeni? 

Az eredmény csak veréssel, megaláztatással érhető el, és le kell rombolni a versenyző személyiségét ahhoz, hogy újra föl tudjuk építeni. Ilyen és ehhez hasonló mítoszok még sok helyen, sajnálatosan, most is uralják az edzői munkát" – mondja Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, számos egyéni olimpikont és olimpiai csapatot felkészítő, az élsport lélektanát kitűnően ismerő szakember, aki úgy látja, ma is jelen lehetnek még az edzői munkában a beégett és hibás edzői minták.

– rántja le a leplet a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense az élsport színfalak mögötti világáról és ebben nem csak az edzők, de a szülők felelősségéről is beszél a Jobbfelső:pipa holnapi hodcastjában. Tényfeltáró beszélgetésünk holnap 10.00-kor csak a Mandiner Sport vitapodcastjában.

Íme egy rövid ízelítő a tartalomból:

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. november 21. 21:04
Az úszásban meg megjelent vagy 10-20 éve a hűtlenség: az edzőhöz és a kedvenc számokhoz! A 4 úszásnem alapból már más és más testalkatot, izomzatot, mozgásformát igényel s kiváló eredményt csak ennek tökéletes kiválasztásával és megvalósításával lehet elérni! Közülük is kilóg a mellúszás, ami főleg a vegyesúszásban nyilvánul meg. Az úszására jelentkező gyereknél az edző felméri, hogy melyik úszásnem felel meg a legjobban számára s abban képezi elsősorban. Csakhogy később, mikor már eredményei is vannak, az ifjú titán változatoságra vágyik, s mással is próbálkozik. Váltogatja az úszásnemeket és számokat mint a fehérneműjét. Kimagasló eredményeket már ritkán ér el bennük, viszont elveszti azokat az automatizmusokat, amelyeket éveken át épített fel. A csökkenő eredményességért meg az edzőt okolja! S kezdi őket is cserélgetni. Mostanában jó pár kiemelkedő tehetségű úszónk esik ebbe a csapdába, s mindig az edző a hibás, persze!
bölcsbagoly
2021. november 20. 10:03
A sportban is csak fegyelemmel érthető el eredmény! Aki nem viseli el a fegyelmet és a fegyelmezést, az vagy ne akarjon versenysportot űzni, vagy mégis viselje el, ha a hibákat büntetik! A sportba is bedugták a patáikat a pszichomókusok, akik mindent pátyolgatással, hegyibeszéddel szeretnének kezelni, nebáncsvirágokat nevelni, akik az első stresszes helyzetben összecsinálják magukat, lebénulnak! Egy-egy élsportoló kinevelésébe nemcsak ő meg az edzője fektet be, hanem a klub s az állam is. . . s a hisztisek, túlérzékenyek miatt nemcsak anyagi kár keletkezik, hanem elfoglalják a helyet a ráérdemesebbek elől is.
Bonaventura
2021. november 20. 10:03
Veréssel csak téged lehetett betűvetésre szoktatni, ami viszont kártétel volt az emberiség számára.
még fokozza
2021. november 20. 10:03
A focistákat is félholtra kellene verni hetente háromszor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!