Szombat esti láz Németországban, boldog magyar focistákkal

2021. november 06. 20:13

Délután a Freiburg kikapott Münchenben, így már nincs veretlen csapat a Bundesligában. Novothny Soma történelmet írt Bochumban, és a szombat esti találkozó után is boldog lehetett három honfitársunk.

2021. november 06. 20:13
null
Edvi László

Egy kontinens focit szerető része állt értetlenül ma délutánig egy német kiscsapat, az SC Freiburg idei teljesítménye előtt. Európa négy nagy bajnokságában a hétvégét rajta kívül csak a Milan, a Napoli és a Liverpool kezdte úgy, hogy hazája pontvadászatában idén még nem talált legyőzőre. Ők finoman szólva másik polcon találhatóak, mint a Fekete-erdei gárda, amelynek játékosa

Sallai Roland, aki sajnos sérülése miatt nem utazhatott Münchenbe.

Ugyanis csapatának a világ jelenleg legjobb formában lévő társasága, a Bayern München otthonában kellett volna megőrizni veretlenségét. Kevesen gondolták, hogy ez sikerülhet.

Nyilván nem Sallai hiánya miatt szenvedett vereséget a Freiburg a 11. fordulóban, de ha bevethető ő, és a szintén támadó Nils Petersen akkor több opciója lett volna edzőjének a találkozó hajrájában. Így azt a taktikát alkalmazta a Freiburg, amit egy ilyen szintű csapat előhúzhat a kalapból: az első 20 percben próbált dominálni. Ezen idő alatt gólt nem tudott elérni, a Bayern pedig a 30. percben egy gyönyörű támadás végén Müller passza után szerzett Goretzka találattal vezetéshez jutott. A védekező középpályás a második játékrészben eldönthette volna a találkozót, de nem ő szerzett újabb gólt, hanem – ki más? – az Aranylabda várományosa, Robert Lewandowski. Ő ebben a bajnokságban már 13. alkalommal talált be. 

A Freiburg az utolsó 10 percben komoly offenzívát tartott, de gólt csak egyet tudott szerezni.

Ekkor vált fontossá a korábban említett dolog, vagyis, hogy nem tudott két pihent, minőségi támadót pályára küldeni a vendégek mestere, Christian Streich. Így elvesztette a csapat a veretlenségét, a Bayern München 2-1-re győzött.

Thomas Müller, a Bayern München támadója már a 8. gólpasszát adta az idei bajnokságban. Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth
Thomas Müller, a Bayern München támadója már a 8. gólpasszát adta az idei bajnokságban. Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth

Egy másik magyar játékos, Novothny Soma viszont nagyon boldog lehetett ma délután! Ugyanis életében először szerzett gólt a Bundesligában, és ez győzelmet ért csapatának.

A Bochum 2-0-ra nyert a Hoffenheim ellen úgy, hogy a magyar játékos harmadik Bundesliga1-es találkozóján a 66. percben gólt fejelt.

A Bundesliga esti, nagy rangadóján a tavalyi ezüstérmes a bronzérmest fogadta. Az előbbi, az RB Leipzig kezdőcsapatában két magyar is helyet kapott: a kapus Gulácsi Péter és a támadó Szoboszlai Dominik. Willi Orban sérülés miatt hiányzott a védelemből, de a vendég Dortmund legveszélyesebb támadója, a norvég csodacsatár, Erling Haaland sem lehetett ott a pályán.

A Leipzig az első félidőben jobban játszott, és gólelőnybe is került. A dortmundi védelem (idei sokadik) helyezkedési hibáját kihasználva a legjobb formában lévő lipcsei focista, Nkunku szerzett szép gólt. A második félidő elején a német futball elmúlt tíz évének legpechesebb focistája (mindig a legfontosabb pillanatokban sérült meg), Marco Reus tudott egyenlíteni, ám hamar újból előnybe került a szász társaság. A dán Poulsen talált be, és mint később kiderült, ez győzelmet ért a "legmagyarabb" német csapatnak. A Leipzig 2-1-re legyőzte a Dortmundot!

A győztes gólt eredményező támadás Szoboszlai Dominiktól indult. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
A győztes gólt eredményező támadás Szoboszlai Dominiktól indult. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Az RB Leipzig a nyáron elveszítette edzőjét, Julian Nagelsmann-t, és az új trénerrel eddig még nem nagyon sziporkázott. Tulajdonképpen a legjobb teljesítményét a két Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen nyújtotta. A bajnokságban sokszor döcögött a gépezet. Ezért is féltette mindenki a Borussia Dortmund elleni rangadótól. Viszont a lipcsei társaság nagyon összekapta magát. Öröm volt nézni a támadójátékát, és ez még akkor is igaz, ha a BVB védelme ebben a szezonban botrányosan bukdácsol.

Gulácsi Péternek a kapuban kevés dolga volt, míg Szoboszlai Dominik minden támadásban szerepet vállalt.

A Leipzignek Szoboszlai posztjára hat minőségi focistája van, közülük 3-4 játszik egyszerre. A szezon elején még az új edző keresgélte az ideális összetételét a támadósornak, de mostanra

kezd egyértelművé válni, hogy Szoboszlai kihagyhatatlan.

A Leipzig ezzel a nagyon fontos győzelemmel a bajnokság kb. egyharmadánál négy pontra kerül a dobogó harmadik fokától. Ahol jelenleg Sallai Roland csapata, a Freiburg van. Szalai Ádám gárdája, a Mainz egy ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a Leipzig. Vagyis

a magyar válogatottban szereplő játékosok csapatai remekül állnak a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Most a vb-selejtezők miatt két hét szünet következik a kontinens összes pontvadászatában, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter hazajön, hogy a nemzeti 11-ünket erősítse.

Remélhetően bajnoki jó formájukat nyújtják Marco Rossi csapatában is!

 

 

Nyitókép forrása: HENDRIK SCHMIDT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2021. november 09. 14:48
Szoboszlai a heten a 90. percben egyenlito golt szerzett a PSG ellen, amely a vilag talan legjobb csapata jelenleg. Vegso soron Szoboszlai annyira kozepszeru, hogy 2-1 allasnal a 90. percben rabizza az edzo es csapattarsai a 11-est a vilag egyik legjobb csapataval szemben, es berugja az olasz valogatott elso szamu kapusanak. Ja, es 21 eves. Nehez lehet maganak. A nap 24 orajaban egyutt kell elnie sajat magaval. Sajnalom, tenyleg. Kivanom, hogy legyen olyan sikeres az elet barmely teruleten, mint ez a kozepszeru magyar futballista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!