Ibra ismét varázsolt és a legendás magyart sem feledik Olaszországban

2021. november 23. 15:14

Firenze szombat este örömmámorban úszott, a Fiorentina ugyanis sokáig emlékezetes, 4-3-as győzelemmel vette el az Ibrahimovic vezette Milan bajnoki veretlenségét. Másnap pedig Bolognában arról is meggyőződtünk, hogy Weisz Árpádnak máig bérelt helye van a halhatatlanok csarnokában. Helyszíni beszámolónk a hétvégi Serie A-fordulóról.

2021. november 23. 15:14
null
Czövek Oszkár

A Milan Firenzében

Firenze világhírű hídjánál, az Arno folyón átívelő Ponte Vecchiónál délután még a nyugisan nézelődő, kávézgató helyiek vitték a prímet, pár órával később az Artemio Franchi Stadiont övező utcákban viszont már fesztiválhangulat jelezte, hogy nem mindennapi meccs közeledik. A fokozott várakozást önmagában magyarázta, hogy

a tizennyolcszoros bajnok AC Milan érkezett vendégségbe, amely ráadásul veretlenül, mindössze két döntetlennel állt tizenkét kör után.

A Rossonerók abban is bízhattak, hogy ellépnek a velük fej fej mellett haladó Napolitól, mely másnap az Interrel meccselt – és, mint utólag tudjuk, kapott ki 3-2-re.

Tűz, füst és köd a Franchiban. Fotó: Czövek Oszkár
Tűz, füst és köd a Franchiban. Fotó: Czövek Oszkár

Ibra még a régi

A bárokat megszálló Fiorentina-ultrák nótáiból gyorsan egyértelművé vált, az ellenfél mely játékosára vannak a leginkább „kihegyezve”. Megérzéseiket az élet, vagy inkább maga Zlatan Ibrahimovic sebtiben igazolta.

A svéd klasszis hiába töltötte be októberben már a negyvenet, és küszködött sérüléssel az ősszel, nem lehetett bírni vele: lesgólt lőtt, ziccerbe került, duplázott,

majd az ő kapufáról kijövő fejese pattant be a visszaigyekvő Lorenzo Venutiról.

Davide Astorit nem feledik

A toszkán népünnepélyt azonban Ibra sem tudta meggátolni, és a Franchi sokkal inkább olyasvalakitől volt hangos, aki 2018 márciusa óta nincs köztünk. Davide Astori nevét a 13. percben kezdte skandálni a zsúfolt lelátó népe, tapsvihar közepette –

az álmában szívrohamban elhunyt csapatkapitány ugyanis a 13-as számú mezt viselte,

amelyet a tiszteletére azóta visszavonultattak. Egykori közeli barátja, Riccardo Saponara pedig, miután bombagólt vágott, szalutálással adózott az emléke előtt.

A sajtólelátón diskurálva a kezdés előtt többen Dusan Vlahovicsra hívták fel a figyelmemet, igaz, eleve azzal a szándékkal érkeztem, hogy külön is figyeljem a mindössze 21 éves szerb csatárt. Nem vallott csalódást, sőt:

labda nélkül is remekül mozgott, folyamatosan két-három milánói figyelmét kötötte le, nem mellesleg szerzett két gólt,

míg Saponara az ő passza után csavart zseniálisan a bal felsőbe. Ez után a terepszemle után nem érzem túlzónak, hogy a Transfermarkt 50 millió euróra lőtte be a piaci értékét.

A képen: A firenzei szurkolók meccs után egy pacsira még várták a kedvenceiket. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A firenzei szurkolók meccs után egy pacsira még várták a kedvenceiket. Fotó: Czövek Oszkár

Weisz Árpád két scudettója

Másnap Toszkánától egy régióval odébb, Emilia-Romagnában a Bologna-Venezia bajnokit – egyfajta hangolódásként – múltidézéssel vezettem fel. Weisz Árpád a ’30-as években edzőként kétszer is scudettóig vezette a klubot, és mindmáig hősként tisztelik a Rossoblunál. A fasiszták előretörésével menekülnie kellett Olaszországból, a sorsát azonban nem tudta elkerülni, feleségével és két gyermekével Auschwitzban halt meg ’44 januárjában. A Renato Dall’Ara Stadion egyik tribünje 2018 óta viseli a nevét, de emléktáblát is állítottak a tiszteletére. A meccsnapi lezárások miatt sajnos csak méterekről tudtam leróni a kegyeletemet. Teszt jelleggel három hazai szurkolót megkérdeztem, ismerős-e nekik Weisz Árpád neve, és

ketten fel tudták idézni az irányításával nyert bajnoki címeket. Nekünk, magyaroknak még Bolognában is van mire büszkének lennünk.

És azért arról se feledkezzünk meg, hogy 2016-tól három évig válogatott középpályásunk, Nagy Ádám is a piros-kékeket erősítette.

A képen: Weisz Árpád emléktáblája, tisztes távolból. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Weisz Árpád emléktáblája, tisztes távolból. Fotó: Czövek Oszkár

A Weisz-éra sikerei elérhetetlennek tűnnek a mostani együttesnek, amely bár esélyesként ment fel a pályára, pechjükre a velenceiek nem ismertek könyörületet ezen a délutánon. Az ide-oda pattogó labdát a Bruges-től kölcsönvett David Okereke löbbölte a hálóba, a hazaiak pedig hiába erőlködtek, a kapu előtt nem voltak kellően hatékonyak. A bolognai szurkolók ennél többet érdemeltek volna: a

keménymag, a Curva Bulgarelli előbb impozáns élőképet villantott, majd stílszerűen piros és kék füstbombákkal tartott pirotechnikai bemutatót a csapatok bevonulásakor.

A játékosok erőfeszítéseit mindenesetre tapssal díjazták a lefújás után, annak reményében, hogy a következő hazai meccsen a pontszerzés sem marad el – jóllehet az AS Roma papíron még emberesebb kihívásnak ígérkezik.

A képen: A bolognai Curva Bulgarelli akcióban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A bolognai Curva Bulgarelli akcióban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A piros és kék füstbombák. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: A piros és kék füstbombák. Fotó: Czövek Oszkár

SERIE A, 13. FORDULÓ:

Fiorentina-Milan 4-3 (Duncan 15., Saponara 45+1., Vlahovics 60., 85., ill. Ibrahimovic 62., 67., Venuti 90+6. – öngól)

Bologna-Venezia 0-1 (Okereke 61.)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA:

1. Napoli 32 pont, 2. Milan 32., 3. Inter 28., … 7. Fiorentina 21, … 9. Bologna 18, 13. Venezia 15.

 

A nyitóképen: Zlatan Ibrahimovic egy korábbi, Bologna elleni bajnokin. Fotó: PIER MARCO TACCA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2021. november 23. 20:57
Fiorentina - Hidegkúti Nándor. Talán meg lehetett volna említeni.
Fer70
2021. november 23. 19:10
Forza Milan, forza Ibra(kadabra) ! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!