Korábbi szövetségi kapitányok a Mandinernek: Alig van nemzetközi szintű, improvizatív játékosunk

2021. október 15. 14:15

A válogatott mérkőzések után ismét megkerestük szakértőinket, mondják el véleményüket a látottakról, az Albánia elleni hazai vereségről, az Anglia elleni idegenbeli pontszerzésről.

2021. október 15. 14:15
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kérdéseink:

Miért lett ennyire kétarcú a magyar labdarúgó-válogatott? Kettős vereség Albániától, majd döntetlen a Wembley-ben, az Eb-ezüstérmes Anglia ellen…
Mi az oka, hogy amikor világklasszisokkal teletűzdelt riválissal játszunk (az aktuális világbajnok Franciaország és a négyszeres világbajnok Németország az Európa-bajnokságon, Lengyelország és Anglia a vb-selejtezők során nem tudott legyőzni minket) helytállunk, amikor azonban nekünk kell kezdeményezni (nem csak Albánia, hanem Andorra ellen is majdnem megégtünk), egyszerűen csődöt mondunk?

 

Bálint László

Az, hogy a játékban gyakrabban domináljuk, minőség kérdése

Ahogy olvastam a szövetségi kapitány nyilatkozatát, erre ő sem talált magyarázatot. Talán az lehet az indok, hogy védekezni könnyebb, mint játékot csinálni. Albánia ellen nekünk kellett volna dominálni, de ez nem sikerült. Anglia ellen viszont stabil védekezésből kellett kontratámadásokat vezetni, ez úgy látszik, jobban ment.

Csatlakoznék Marco Rossi kijelentéséhez, miszerint az, hogy a játékban gyakrabban domináljuk, minőség kérdése. Még nem tartunk ott, hogy az elitcsapatokkal pariban legyünk – ez egyelőre utópisztikus felvetés - arra viszont jók vagyunk, hogy széttördeljük a játékot, és pontrúgásokból eredményesek legyünk. Hosszú távon más célunk nem lehet, csak hogy stabilan egy európai középcsapat legyünk.

Bozsik Péter

A reagáló futball jobban megy nekünk, mint a domináló

Azért, mert egészen más stílusban kell futballozni Albánia és Anglia ellen is. Magyarul: az úgynevezett reagáló futball jobban megy nekünk, mint a domináló.

A védekező futballnál sokszor elég a szervezett védekezés és a szurkolók által is elvárt csúszás-mászás, míg a domináló futballban alkotni kell, és a felálló védelmet bármi áron feltörni. E stílusnál a kreatív képességeknek nagyobb szerepe van. A harmadik szempont a lélektani nyomás. A jobb csapatok ellen nincs akkora eredménykényszer, mint mondjuk, Albánia ellen. Ezért is mondják, hogy az úgynevezett kötelező győzelmek a legnehezebbek.

""Három hónapja még mindenki Isten volt a magyar labdarúgásban" Fotó: MTI/Kollányi Péter
""Három hónapja még mindenki Isten volt a magyar labdarúgásban" Fotó: MTI/Kollányi Péter

Csank János

Sok mindent meg lehet tanítani, de azt nem, hogy egy támadás során a legjobb döntést hozza a játékos…

Ez kicsit olyan magyaros… Az esélytelenek nyugalmával játszottunk Londonban, sőt ha Holender kicsit rutinosabb, a végén meg is nyerhettük volna a mérkőzést, hiszen az egész meccsen az ő lehetősége volt a legnagyobb ziccerünk. Három hónapja még mindenki Isten volt a magyar labdarúgásban, az albánok elleni vereségek után azonban csak szidtak minket. Azt szoktam mondani, egy selejtezősorozat elején a csoport harmadik helyét kell megcélozni, hiszen ha valamelyik vetélytárs betlizik, be lehet csúszni a második helyen. Nagy hiba, hogy általában túl nagy terhet rakunk a játékosok vállára, a vereségek után pedig túl keményen bírálunk. Marco Rossi is gyakran sápítozik, hogy milyen üzeneteket kap, nagyon egyszerű, nem kell ezeket elolvasni.

A legfőbb ok, hogy alig van nemzetközi szintű, improvizatív játékosunk. Ez azért óriási probléma, mert a csapatjátékon belül az egyének döntik el a mérkőzések sorsát. Ehhez azonban nem csak kreatívnak, hanem az átlagosnál jobb képességű futballistának kell lenni. Tehát a támadójátékunk azon múlik, hogy mennyire képzettek a játékosaink, és talán még ennél is lényegesebb, hogy a csatáraink legyenek a csapat legképzettebb tagjai. Hiszen hiába magyarázom el a legjobb taktikát, ha nincs olyan futballistám, aki mindezt meg is tudja valósítani. Sok mindent meg lehet tanítani, de azt nem, hogy egy támadás során a legjobb döntést hozza a játékos…

"Rombolásból mindig könnyebb építkezni" Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
"Rombolásból mindig könnyebb építkezni" Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Várhidi Péter

Azért sem növünk az ellenfelek fölé, mert csak járatjuk a labdát

Míg egy papíron gyengébb ellenfél ellen nekünk kell kezdeményezni, egy erősebb rivális ellen viszont rombolni kell, és rombolásból mindig könnyebb építkezni. A Wembley-ben senki nem várta el a játékosoktól, hogy látványos játékkal nekirontsunk Angliának, és legyőzzük őket. Egy nálunk gyengébb rivális ellen viszont muszáj kezdeményezni, cselezni és különböző támadásvariációkat bemutatni. Ezekben a képességekben viszont gyengébbek vagyunk.

Azért, mert technikai képzettség és kezdeményező készség tekintetében jóval a nemzetközi szint alatt vagyunk. Amikor támadni kell, nem veszünk le embert a pályáról, és azért sem növünk az ellenfelek fölé, mert gyakorlatilag csak járatjuk a labdát, és nem tudunk veszélyes helyzeteket kialakítani.

Nyitókép: Az angol - magyar egyik döntő jelenete: Shaw a labda helyett Negót találja el. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. november 10. 16:45
Röhögök amikor ilyen "szakértők" magyarázzák egy BL meccs szünetében, után, hogy Messinek mit kellett volna csinálnia vagy Zidannenak mit kellenne játszania! Bezzeg Hegyi Iván, az tudná! (Az utsó mondat csak vicc volt..)
cutcopy
2021. október 20. 12:34
"Sok mindent meg lehet tanítani, de azt nem, hogy egy támadás során a legjobb döntést hozza a játékos" Ezt úgy hívják türelem amit azért lehet gyakoroltatni, helyzetben ne lépjen fel a csőlátás effektus, ne kapja el a hév a játékost, mert abból van végül a dekoncentrált elkapkodás és a stadionból is kirúgják a labdát, gólhelyzetben már a védő sem mérlegel, csak a lövésre figyel, ilyenkor kiszolgáltatott és lehet szívatni, ehhez tényleg nem kell több csak egy pillanatnyi figyelem és akkor Holender is bepasszolhatta volna a még jobb helyzetben lévő Szoboszlainak és elhozzuk a három pontot Angliából.. )
Rocktoberi
2021. október 20. 12:33
Mondjuk Détári pont egy nemzetközi szintű játékos volt. A maiak közül senki se közelíti meg a tudását.
edieTHEGREATeagle
2021. október 20. 12:33
Én meg Détárit :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!