K…a gyenge! – szólt a kórus a Nagyerdei Stadionban

2021. október 28. 18:28

A 2011-12-es magyar bajnokságot a DVSC veretlenül nyerte, és még a Magyar Kupát is elhódította. Vagyis egyértelműen a debreceniek voltak a honi foci trónján. Egyetlen vetélytárs nem ért a közelükbe sem. Mindenki várta az új stadion elkészültét, és azt, hogy ott a Loki folyamatosan a kontinens legjobb csapatait fogadja a Bajnokok Ligájában. Európa egyik legszebb stadionja elkészült a Nagyerdő fái alatt, ám az esetek többségében csak lézengnek, unatkoznak, és dühöngnek ott a helyi drukkerek. A csapat ugyanis 10 évvel később a legjobb 16 közé sem került a kupában, és a bajnokságban a kiesés elkerüléséért harcol.

2021. október 28. 18:28
null
Edvi László

A „siker múlandó”, „így tűnik el a világ dicsősége”, és ehhez hasonló bölcsességeket mondhatnak egymásnak a DVSC szimpatizánsai. Akik az évezred eleje óta hozzászoktak a diadalokhoz. Hét bajnoki címet szerzett a Loki az elmúlt 16 évben, az 1999-es első MK-győzelmet további öt követte még. Közben mindig becsülettel helyt állt a nemzetközi színtéren,

komoly kupasorozatban 78 mérkőzést vívott, és csak két olyan párharcot veszített el, amelyben tovább kellett volna jutnia.

2013-ban a norvég Strömsgodset és 2016-ban a belorusz Torpedo Zsodino ellen. Közben 2009-ben a Bajnokok Ligája, 2010-ben az Európa-liga csoportkörében képviselte a magyar labdarúgást.

A 2011-12-es szezonban pedig jött a duplázás, majd 10 évvel később a kínos vesszőfutás. Négy olyan játékos is szerepel jelenleg a csapatban, aki a 10 évvel ezelőtti diadalmenetnek részese volt: Korhut Mihály, Ferenczi János, Bódi Ádám és Szécsi Márk. Ha melléjük még odatesszük a jelenlegi keretből Varga József (kulcsembere volt a BL-szereplésnek) Dzsudzsák Balázs, Németh Krisztián, vagy Tischler Patrik nevét, akkor

érthető azok véleménye, akik a dobogóra várták a csapatot a bajnokság előtt.

Bár akkor is voltak a gárdának olyan drukkerei, akik azt mondták, hogy a csapat 33 forduló után 15-20 pontra lehet csak képes, és megy vissza a másodosztályba, mert a kerete arra jó. Enyhén szólva szélsőséges skálán mozogtak a szimpatizánsok véleményei.

Egyben azonban minden Loki-szurkoló egyetértett:

nagyon rossz ötlet egy olyan edződuó kezébe adni a csapatot, melynek semmilyen kötődése nincs a városhoz.

Sokan a sportigazgató, Tőzsér Dániel alkalmasságát is megkérdőjelezték, úgy vélték, hogy a Huszti Szabolcshoz fűződő baráti kapcsolata miatt kaphatta meg utóbbi az edzői feladatokat, pedig megfelelő papírjai sincsenek ehhez a munkához. Az tény, hogy Huszti játékos-pályafutása során szerepelt jó bajnokságban (Bundesliga), irányította őt néhány jó edző, de ez nem biztos, hogy elég a sikerhez. Különösen Debrecenben nehéz! Mert itt mindig csak a helyi kötődésű trénerek tudtak eredményesek lenni.

Olyan legendák buktak meg a cívisvárosban, mint Dr. Lakat Károly vagy Kovács Ferenc

, hogy csak a két legnagyobb név kerüljön szóba. Az első komoly sikert, az 1999-es MK-győzelmet egy olyan csodálatos ember, Garamvölgyi Lajos érte el, aki játékosként is nagy kedvenc volt Debrecenben, noha a Dunántúlról származott. A második MK-diadal pedig egy olyan tréner mestermunkája volt, aki ízig-vérig debreceni, és korábban nem dolgozott edzőként, és komolyabban később sem. Pajkos Jánosról van szó, a benzinkút-tulajdonosról, akivel annak idején azért szórakozott a média, mert nyalókával a szájában irányított a kispadról. Az első két bajnoki címnél az Supka Attila volt az edző, aki játszott a csapatban, majd a későbbi sikerek is egykori kedvencek, Herczeg András és Kondás Elemér nevéhez fűződnek.

Bódi Ádám és az egész DVSC földre került. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Bódi Ádám és az egész DVSC földre került. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lehet, hogy a Huszti-Toldi duó majd sikeres párossá válik a jövőben, de az borítékolható volt, hogy Debrecenben nem gyűjtenek aláírásokat, hogy szobrot kapjanak a stadion mellett. Más jellegű aláírásgyűjtés viszont elindult a hét elején.

Erre azt követően került sor, hogy a Loki vasárnap kilátástalan játékkal 3-0-s vereséget szenvedett a Puskás Akadémiától.

A találkozó második felében zúgott a „k…a gyenge!” és a „Huszti, takarodj!”

Majd másnap kikerült az internetre egy ügyvezetőnek címzett nyílt levél, melyben a következők is szerepeltek:

„Csapatunk szereplése kritikán aluli, holtversenyben kieső helyen vagyunk, a mutatott játék elképzelés nélküli. Csapatunk komoly mentális válságban van, amelyen a jelenlegi edzőpáros nem tud segíteni.”

A bajnoki botladozást szerdán a Kecskemét elleni vereség, és az ezzel járó kiesés követte a Magyar Kupában. Ezt követően csütörtökön délelőtt Huszti és Toldi felajánlotta lemondását, amit a klub vezetői elfogadtak.

Már nem Huszti Szabolcs a DVSC vezetőedzője. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Már nem Huszti Szabolcs a DVSC vezetőedzője. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szombat délután a DVSC az MTK otthonában játszik bajnoki mérkőzést, melyen a csapatot a 36 éves Jeremiás Gergő és a legenda, Dombi Tibor irányítja.

A megbízott edző, Jeremiás Gergő a klub honlapjának a következőket mondta:

„Nincs sok idő az MTK elleni meccsig, de arra törekszünk, hogy a játékosokat a lehető leggyorsabban kizökkentsük abból az állapotból, amelyben most vannak.”

A DVSC-nek minél hamarabb ki kell másznia a gödörből, mert ha nem, akkor a XXI. század legeredményesebb magyar focicsapata ismét a másodosztályban találja magát.

 

 

A nyitóképen: A debreceni Németh Krisztián (j) és a felcsúti Szolnoki Roland a labdarúgó OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Debreceni VSC - Puskás Akadémia mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. október 24-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

 

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. november 02. 19:54
Ez nem a let's go lölő helyett volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!