Sprinterek kulisszatitkai, avagy itt vannak a leggyorsabb magyarok! Videopremier

2021. október 16. 09:04

Baji Balázs, Németh Nándor és Tótka Sándor: ők a leggyorsabb férfiak idehaza, de mi a titok a sebességük mögött? Ennek jártunk utána a Csisztu Sport Cast legfrissebb epizódjában! Nézze meg velünk!

2021. október 16. 09:04
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A genetikai adottságokon túl számos dolog elengedhetetlen, ha az ember a világ leggyorsabbja akar lenni víz felett, amely megtisztelő címet most a magyar Tótka Sándor mondhatja el magáról, aki a 200 méteres sprint számban nyert olimpiát Tokióban.

„Mi kell ahhoz, hogy az ember valamiben a leggyorsabb legyen? Például, el kell fogadni azt a tényt, hogy noha

tíz éve vagyunk együtt a párommal, de még soha nem volt időnk egyben egy hetet nyaralni

a sok-sok edzésmunka miatt” – mutat rá a beszélgetésben egy olyan hétköznapinak tűnő fájó pontra Tótka, amire mások többnyire csak legyintenek.

Baji Balázs szerint rengeteg múlik a „gyors és lassú, na meg az átmeneti izomrostok arányán és mindazon, hogy utóbbiból mennyit tudunk a sebességünk fejlesztésére trenírozni specifikus gyakorlatokkal”, de arra is kitér, mit érez az ember, amikor 30 kilométeres sebességgel nekirohan a gátnak.

„Milyen a gyorsúszó alkat?” – kérdezett vissza Németh Nándor, akinek 57 év után sikerült a bravúr, hogy ott legyen a sprinter úszók között a tokiói döntőben. „Nos, ha ránézünk az én alkatomra és ránézünk a kigyúrt Caeleb Dresselére, nem igazán egyezik, mégis

ugyanazon döntőben indultunk Tokióban, tehát van más út is, hogy valaki gyors legyen a vízben ilyen piszkafaalkattal is, mint az enyém.

„Én képes vagyok 5-10 kilométeren át egyedül olyan precízen evezni, hogy centiket is észreveszek, ha valami eltér a technikámban, és ha utána a pontos műszereim adatait feltöltjük a számítógépre, mindig kiderül, hogy igazam volt. Amit éreztem, azt mérték a műszerek is” – avatja be a nézőket Tótka Sándor a versenyzőtársak között is ritkaságszámba menő, szerinte már-már idegesítő precizitásának részleteibe.

Hogy mi mindenen múlik még a csúcsversenyszámokban, hogy még gyorsabb legyen valaki, mit eszik, és mit nem csinálhat, nehogy lelassuljon, kulisszatitkok egész sora derül ki a Csisztu Sport Cast friss epizódjából.

Nézze meg nálunk! A teljes videó itt megtekinthető:

 

A nyitóképen: Németh Nándor, Tótka Sándor és Baji Balázs a Csisztu Sport Cast felvételén. Fotó: Lékó Tamás/CSC

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:40
Szándékos választás volt Baji Balázs, hiszen ő a magyar atlétika eddigi egyetlen magyar világbajnoki érmese futószámban, és még mindig csúcstartó 110 valamint 60 gáton. Ha venné a fártadtságot, hogy megnézi a velük készült beszélgetést, abból kiderül, hogy mi a különbség a 100 sprint és a 110 és a 60 gát között, amit mi is kielemzünk és egyébként Balázs a sprintszámban is indult és nyert már korábban, ahogy elmondja. És épp Balázs visszavonulása volt az egyik ok arra, hogy vele (is) beszélgessünk, mert páratlan karrier az övé. Ennyit talán megérdemel, azt hiszem. Majd, ha Ilovszky Dominik lesz a csúcstartó, akkor itt a helye. Mielőtt kritizálna, merüljön el jobban a tartalomban, ha kérhetem.
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:40
Tudja, nagyon sajnálom, hogy nem akarja megérteni, amit írtam: igenis Baji Balázsra esett a választásom és szándékosan, mert ő az első magyar, aki futószámban világbajnoki érmet nyert valaha, és mivel Carl Lewis-szal is készítettem már interjút számos más sprinter mellett, pontosan tudom mi a különbség a százas sprint és a 110 és a 60 gát között, hiába próbálja bebizonyítani, hogy nem "rendelkezem megfelelő atlétikai ismeretekkel". Illovszky természetesen dupla "l", az előbbi elírás, de ettől még az én szubjektív döntésem most is és a jővőben is, hogy kit miért tartok megfeleő riportalanynak egy-egy műsoromban. Ha megnézte a műsort és meghallgatta a roppant intelligens Baji Balázst, akkor talán egyértelmű miért őt választottam, miért az ő véleményére voltam kíváncsi a témában. Az megkérdőjelezhetetlen, hogy Baji Balázs mindkét előbbi szám csúcstartója, a leggyorsabb magyar ezekben a versenyszámokban, ehhez kétség sem férhet. Önnek olyannyira nincs ebben most igaza, hogyha az Ön logikája szerint választottam volna futót, akkor Németh Rolandot kellett volna elhívnom, aki a valós százas csúcstartó 10.08-al, ennek talán viszont Ön is utána nézhetett volna, mielőtt kötözködik.
BossN
2021. november 03. 14:13
Csisztu képtelen felfogni, hogy buta bulvárcelebként alkalmatlan újságírónak.
BossN
2021. november 03. 14:13
"Egy sportszakembernek tudnia kellene, hogy Illovszky Dominik a nevét két "l"-lel írja, ahogy rokona" Csisztu képtelen helyesen írni. Sokadik lebukása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!