Messi vs Guardiola - ma összecsapnak

2021. szeptember 28. 00:37

Újra találkozik egymással a katalán tréner és az argentin szupersztár. Vajon Messi megtalálja végre a góllövő cipőjét Párizsban? Elemzésünk.

2021. szeptember 28. 00:37
null
Szabó Balázs

Szabó Balázs írása a Mandiner Sporton

Kedden a Bajnokok Ligája második fordulójában a Paris Saint-Germain fogadja a Manchester City-t a Parc des Princes Stadionban. Amikor egy francia alakulat angol csapatot fogad, annak mindig nagy presztízse van, de itt talán többről is lehet szó.

Egy katari és egy Egyesült Arab emírségekbeli tulajdonban lévő klub találkozik egymással, akik ráadásul az utóbbi időben az átigazolási piacot is uralják nagyobbnál nagyobb nevek igazolásával, így komoly figyelem irányul rájuk folyamatosan.

Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ez a két csapat az előző kiírás elődöntőjében is megmérkőzött egymással, csak tovább nő a mérkőzés tétje.

Amellett, hogy a találkozón eldőlhet ki várja az A csoport első helyéről a folytatást, legalább ilyen érdekes lesz az argentin szupersztár és a katalán edző újabb találkozója.

Az A csoport állása

A képen: A csoport állása. Forrás: uefa.com
A képen: A csoport állása. Forrás: uefa.com

Forrás: uefa.com

A két európai gigász évek óta áhítozik a BL győzelemre. Ehhez egyszer-egyszer már mind a ketten közel jártak. Két éve a PSG veszített a fináléban a Bayern München ellen, míg tavaly az elődöntőben a párizsiakat legyőző Guardiola féle kékek szenvedtek szintén 1-0-ás vereséget az angol házi döntőben, a Chelsea csapatától.

Idén azonban van egy apró változás a franciák oldalán. Megérkezett a hat aranylabdás szupersztár, Lionel Messi. Talán ő lehet az a fogaskerék, aki átlendíti a párizsi gépezetet a komoly megmérettetéseken.

Habár a 34 éves klasszis összeszedett egy apró sérülést a Lyon elleni rangadón és kihagyta az utolsó két bajnokit, minden valószínűség szerint a keddi rangadón már ott lesz a pályán.

Korábbi összecsapások a volt Barcelona tréner és klasszis között

A 2014-15-ös szezonban a Pep Guardiola féle Bayern München találkozott Messiékkel a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Miután az első mérkőzésen Messi duplájának köszönhetően 3-0-ra nyertek a katalánok, végül simának mondható, 5-3-as összesítéssel meneteltek a fináléba.

Két szezonnal később Guardiola ismét vendégként érkezett a Nou Campba, immár a Manchester City trénereként és szenvedett 4-0-ás vereséget a Bajnokok Ligája csoportkörében. A találkozón az argentin aranylabdás egy klasszikus mesterhármassal járult hozzá a sikerhez.

Nem kellett sokat várni a visszavágóra, hiszen a következő fordulóban az Etihad Stadionban ismét megmérkőztek a felek. A forgatókönyv hasonlóan indult,

Messi nyitotta meg a gólgyártást, azonban Guardiola legénysége még az első félidőben egyenlíteni tudott és végül 3-1-re megfordították a találkozót.

Az argentin klasszis és a katalán tréner csatáinak mérlege egyelőre a hatszoros aranylabdás felé billen, azonban ilyen erős Guardiola csapattal talán még soha nem kellett Messinek szembenéznie. Kérdés, hogy Messi jelenlegi formáját nézve képes lesz-e olyan teljesítményt nyújtani, amivel csapata élére tud állni a mérkőzésen.

A képen: Messi teljesítménye Guardiola csapatai ellen. Mandiner Grafika
A képen: Messi teljesítménye Guardiola csapatai ellen. Mandiner Grafika

Messi teljesítménye Guardiola csapatai ellen

Messi bemutatkozása a párizsi csapatnál nem biztos, hogy a terveknek megfelelően alakult.

Mióta az argentin klasszis megérkezett a francia fővárosba, még nem sikerült gólt szerezzen, de ami késik, az nem múlik?

Messi a Reims elleni idegenbeli bajnokin mutatkozott be a PSG színeiben, ahol csereként lépett pályára a mérkőzés 66. percében.

Pályára lépésekor az egész stadionban álló ováció fogadta. Az azóta eltelt időszak azonban nem éppen tündérmesébe illő módon alakult a számára.

Bár a Paris Saint-Germain remekül kezdte az idényt és 8 győzelmével hibátlanul vezeti a francia bajnokságot, bár becsúszott egy kínos döntetlen a Bajnokok Ligájában a Club Brugge vendégeként, Messi még nem találta meg a góllövő cipőjét.

Eddig két bajnoki találkozón és egy BL mérkőzésen lépett pályára és amellett, hogy gólt nem szerzett, még gólpasszt sem jegyzett.

Ezen felül a Lyon elleni találkozón a 76. percben lecserélte őt Mauricio Pochettino, amivel láthatóan nem volt elégedett. Messi az ezt követő két mérkőzést egyaránt kihagyta, mert a Lyon ellen kapott egy rúgást a bal térdére és inkább a pihentetése mellett döntöttek.

Az, hogy egy játékos az új csapatában körülbelül 190 perc alatt nem szerez gólt, csak egy ekkora klasszis tekintetében nevezhető meglepőnek. Azt is mondhatnánk, hogy ezt a hatszoros aranylabdás játékos magának is köszönheti, hiszen elég magasra tette a lécet az utóbbi években.

A képen: Messi gólfai 90 perser lebontva az elmúlt években. Mandiner Grafika
A képen: Messi gólfai 90 perser lebontva az elmúlt években. Mandiner Grafika

Messi góljai  90 percre lebontva az elmúlt években

Messi lecserélésével kapcsolatban Guardiola a következőket nyilatkozta:

“Leo-nak nagyon keveset kell mondani. Olyan játékosokkal kell őt körülvenni a pályán, akik segítenek megkönnyíteni a dolgát. Fontos figyelni folyamatosan arra, amiket mond, és célszerű mindig fennhagyni a pályán. Még a mérkőzés végén sem szereti ha lecserélik, azért sem, hogy megtapsolják a szurkolók.”

Kérdés, hogy Pochettino megfogadja-e a katalán tréner szavait, hiszen nem lehet egyszerű dolga elégedetten tartani a sztárjátékosait mindezt úgy, hogy az a csapatteljesítményre is jó hatással legyen.

Kedd este kiderül, hogy Messiék felül tudnak-e kerekedni a Guardiola-féle gépezeten, vagy az angol csapat felőrli a sztárokból álló párizsiakat.

 

A nyitóképen: Lionel Messi, a Paris Saint-Germain argentin játékosa tapsol a labdarúgó Bajnokok Ligája A csoportjában játszott Club Brugge - Paris Saint-Germain mérkőzésen a bruges-i Jan Breydel Stadionban 2021. szeptember 15-én. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. A Paris Saint-Germain-ben először volt kezdő a Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar trió.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Istók3
2021. szeptember 29. 00:38
Ú, milyen gólt lőtt Messi! Persze kellett a kényszerítő Mbappétől. A passz is szép volt, a gól is. Az egész akció Messi fénykorát idézte.
Zokni
2021. szeptember 28. 17:44
,,.. már nem érdekelnek eme blm boogie woogie alakok-a megyei II: jobb!” - kérdi. És ha megtudja, h annyit keresnek ott kb., mint Maga?
zakar zoltán béla
2021. szeptember 28. 15:23
már nem érdekelnek eme blm boogie woogie alakok-a megyei II: jobb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!