Szoboszlai visszatér! Anglia következik.

2021. augusztus 25. 14:26

Marco Rossi szövetségi kapitányunk kihirdette az Anglia, Albánia és Andorra elleni világbajnoki sejetezős keretet.

2021. augusztus 25. 14:26
null
Balázs Boldizsár

Nagyon keveset változtatott a szakmai stáb azon a kereten, ami a nyári Európa-bajnokságon messze túlteljesítette az elvárásokat. A Németország elleni kis híján világszenzáció után már azt is el lehetett kezdeni hinni, hogy köze van a realitáshoz a magyar válogatott eredményeinek. Annak, hogy nagyjából 10 percet voltunk hátrányban Portugália, Franciaország és Németország ellen összesen. Annak, hogy nagyjából 10 percre voltunk tőle, hogy továbbjussunk a labdarúgás történetének egyik legkeményebb csoportjából.

Ezt az illúziót kéne fenntartani a jövő csütörtöki vb-selejtezőn Anglia ellen a Puskás Stadionban. Egy döntetlennel lépéselőnybe kerülhetnénk a második, pótselejtezős helyért Lengyelországgal szemben. Egy pimaszabb eredménnyel akár egészen pofátlan gondolataink is támadhatnának a selejtezőcsoport fél távjához közledve.

Három nappal rá, szeptember 5-én, Albánia ellen idegenben a legveszélyesebb banánhéjon nem szabad elcsúsznunk.

Andorrát meg kell vernie annak, aki világbajnokságon szeretne szerepelni, szeptember 8. Rossi alatti hatalmas előrelépés, hogy mi nem szeretnénk, akarunk.

Mi sok millióan, nekik kell leginkább:

Kapusok

Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

A frissen két gyermekes édesapa Gulácsi Péter természetesen ott van a keretben. A családi munkamegosztásban csak egy valamiből vonja ki magát munkájára hivatkozva, az éjszakai keléseket felesége vállalja. Így nincs mi hátráltassa a formáját, a boldog emberek pedig több boldogságot képesek adni.

Hátvédek

Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Fehérvár), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Hajduk Split), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce), Tamás Márk (Slask Wroclaw)

Bekerült a keretbe életében először Tamás Márk, a Slask Wroclaw ballábás középhátvédje. A 27 éves Tamás Lengyelországban gyakran játszik háromvédős rendszerben, ami lassan alapvetés a modernizálódó válogatottunknál.

Ballábas középhátvédből amúgy jól állunk, még mindig a levegőben van, hogy az EB egyik kiemelkedő magyarja, Szalai Attila a Fenerbachétől is feljebb tud igazolni. A Dortmund tehet érte le 20 millió eurót. 

Középpályások

Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (AC Pisa), Loic Nego (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

Rejtélyes sérülései után visszatér a válogatottba Szoboszlai Dominik! Felesleges mondani, micsoda értéke ő a magyar focinak. De talán nem kártékony, ami hatalmas előrelépés az elmúlt évtizedek pszichikai teherbíróképességét illetően.

A Stuttgartnak lőtt friss duplája valami csoda, lassan Beckham-szintű lövőtechnikáról beszélhetünk – és Szoboszlai sok minden mást is nagyon tud. (Lásd Izland elleni szólógól.)

Támadók

Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)

Három év után ismét meghívót kapott Sallói Dániel, aki pillanatnyilag az egyik legnagyobb formában lévő magyar focista. Már csak azért is, mert az utóbbi évek során nagyon megerősödő amerikai bajnokság a rájátszáshoz közeledik, ellenben a végjátéktól egy szezonra lévő európai focival.

Sallói egyre élesedő ellenfelekkel szemben nyújt meccsek óta stabil teljesítményt. Egy szűk hete a 92. percben mentett pontot a tizenhatos sarkáról, két blokkoló védő mellett a rövidre eldugott góljával. Beválaszották a liga All-Star csapatába, és második helyen áll a góllövőlistán 20 meccsen 12 góllal.

Tizenkettedikek

Az Anglia elleni meccset szeptember 2-án, csütörtökön, 20.45-kor játsza a magyar válogatott, telt ház előtt. 

Marco Rossi a mai keretbejelentő sajtótájékoztatón szinte kérlelte a szurkolókat, tartózkodjanak a kifogásolható bekiabálásoktól. Úgyismint: buzizás, cigányozás. Ha valami élesen eltér attól, ami egy civilizációban, stadionon kívül elfogadható, annak a nemzetközi fociszervezetek jelenlegi álláspontja szerint stadionon belül sincs helye.

Az álláspont vitható, vitatják is sokan a foci társadalmi szelep funkciója mentén érvelve. De mind a FIFA, mind az UEFA érvényt tud neki szerezni. Az EB-n ránk kiszabott három meccses eltiltást a következő UEFA-rendezvényen, azaz a Nemzetek Ligájában töltjük majd le.

Nyitókép: Szoboszlai indul ünnepelni, miután kilőtte az EB-re a magyar válogatottat. MTI/Illyés Tibor

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2021. augusztus 28. 11:44
A portál-francia-német trojka után ide nekünk az angolokat! Hajrá magyarok, hajrá Magyarország! Én kint leszek a Puskás Arénában.
Kiscsillag
2021. augusztus 27. 22:21
Az angolok nagy mellénnyel érkeznek. Mutassátok meg fiúk, mire vagytok képesek! Bízunk bennetek.
confitür
2021. augusztus 27. 22:21
A Magyar Foci sikertelensége a nyugat európai topligákkal szemben az utánpótlás rendszerének alkalmatlanságában keresendő. Ha ma valaki beviszi a csemetéjét, valamelyik focisuliba, azzal, hogy a gyereknek van tehetsége,a következő választ kapja: Tegyen le egy,vagy kettő-millió forintot,és elkezdünk foglalkozni a kicsikével. Sajnos ennek az öngyilkos rendszernek az a következménye, hogy akinek van rengeteg pénze ,abból akkor is labdarúgót faragnak.ha abszolút tehetségtelen. Amennyiben a családnak nincsenek milliói a legnagyobb talentum is elkallódik. Amennyiben ezt a rendszert teljes egészében gyökeresen nem változtatják meg, a magyar foci továbbra is a nagyon sikeres régmúlt emlegetésében fog csak létezni. Komolyabb sikerek ilyen aljas utánpótlás képzés és tehetséggondozás mellett ki vannak zárva. Nem arról van szó, hogy a mai szint túl messze van Puskásék tudományától, hanem az a baj, hogy Albert, Bene, Fazekas, Mészöly, ...stb tudását sem tudják még megközelÍteni sem a mai játékosaink.
Búvár Kund
2021. augusztus 27. 22:20
Sajnos az alapok a rosszak, már évtizedek óta. Ameddig egy nb-s szintű utánpótlás csapatba be lehet kerülni olyan áron, hogy apu vesz mondjuk 20 labdát a csapatnak, vagy fizeti az edző nyaralását, addig mit várjunk. A kluboknál a kevés pénzből még mindig túl sokan élnek jól, és kényelmesen aktív munka nélkül, hogy változzon vmi... A 90-es évek "sztárjai" foglalkoznak a mai fiatalokkal.. De még attól, hogy vki jó focista volt, nem biztos, hogy jó "pedagógus" is lesz pl..... A jeenlegi edzőképesítést, pl amivel már lehet serdülőket edzeni, csak az analfabéták nem tudják elvégezni.... Eleve a vednyeztetéssel is gond van.. Ameddig odakint a 12-16 éves gyerkőcökkel nincs semmi elvárás, csak az, hogy focizzanak, próbálgassák az adottságaikat, csinálják meg a cselt, magyarul "játszák", a focit. Addig itt, már a serdülőcsapat edzője is leordítja a fejét szegény kiskölyöknek, ha be mer vállalni egy cselt, és nem sikerül neki! Már ekkor beléjük nevelik a következményektől való félelmet... Nemhiába sokszor telegatyával lépnek pályára...már felnőtt korban is...Nagyon sok oka, összetevöje van a foci mai állapotának, de a javarésze még a 70-es évekbennkezdődött, és azóta is túl sokak érdekét sérti, hogy változtassanak rajta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!