Paralimpia: Szvitacs Alexa és Pálos Péter már biztos érmes!

2021. augusztus 27. 18:41

Veres Amarilla vívó csütörtöki aranyérme után az elkövetkező napokban újabb magyar győzelmek és dobogós helyezések várhatóak.

2021. augusztus 27. 18:41
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ez a mérkőzés olyan volt, mint a legdurvább hullámvasút bárhol a világon”

A nap egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy a kínai Hsziung Kuj-jen, hozza-e a papírforma győzelmet a brazil Danielle Rauen ellen.

3-0-s kínai siker született, így Hsziung elsőként, míg honfitársunk másodikként jutott tovább. Mivel Pálos Péter nagy küzdelemben legyőzte a japán Aszano Takasit londoni paralimpiai bajnokunk szombaton – Szvitacs Alexához hasonlóan – a döntőbe jutásért áll asztalhoz, és mivel bronzmérkőzést ebben a számban sem rendeznek, ő is már biztos éremszerző! Pálos a pénteki meccsről így nyilatkozott:

Ez a mérkőzés olyan volt, mint a legdurvább hullámvasút bárhol a világon. Nem ismertem a srácot, de tudtam, hogy a szervái nem fognak feküdni. El is ment 0-2-re, viszont

Ezt most sikerült megnyerni, de egyetlen poént sem tudnék feleleveníteni.”

Arlói Zsófia a holland Frederique van Hoof elleni csoportmérkőzését ugyan megnyerte, ám a negyeddöntőben a francia Kamkasomphou hihetetlen küzdelemben 3-2-re legyőzte őt. Ugyanígy járt Major Endre is, akit a dél-koreai Nam Ki Von állított meg, Csonka András pedig a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget a francia Thomas Bauvais-tól (1-3) és búcsúzott.

Nem jött össze a nagy bravúr... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Nem jött össze a nagy bravúr... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

„Rendkívül egyben volt a csapat, nagyon készültünk a mérkőzésre, de…

Mivel a kerekesszékes női pábajtőrcsapatunk csupán a harmadik helyen végzett a nyolccsapatos mezőnyben, így nem jutott tovább. A mieinknél az egyéniben győztes Veres Amarilla, valamint Krajnyák Zsuzsanna és Dani Gyöngyi vívott, a küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe. Sajnos a kínaiaktól rendkívül kiélezett küzdelem során 45:38-ra kikaptunk, majd ugyan hiába győztük le magabiztosan az Egyesült Államokat (45:13), az Ukrajna elleni vereség (38:45) azt jelentette, hogy végül az ötödik helyen zártunk. A rutinos Krajnyák Zsuzsa a következőket nyilatkozta az MTI-nek:

„Az, hogy az ukránok legyőzték a kínaiakat, megváltoztatta a helyzetet, de mi ettől függetlenül arra készültünk, hogy az ukrán csapatot meg kell vernünk. Rendkívül egyben volt a csapat, és nagyon készültünk erre a mérkőzésre.

mindenki jól teljesített, de azzal tényleg nem számoltunk, hogy az ukránok megverik a kínaiakat. Ez fölborította a papírformát, mert itt egy körbeverés is lett volna, ha mi nyerünk. Számolgattuk, hogy nekünk milyen tusaránnyal kellene nyerni, lehet, hogy ez sem tett jót, de ma ez így alakult.”

A kerékpáros Wermeser Zsombor a hetedik helyen végzett a 4000 méteres üldözéses versenyben. A 23 éves0 kerekes, aki az 1000 méteres állórajtos időfutamban csütörtökön 20. volt, a pénteki selejtezőben, a második párban egy francia ellenféllel tekert és 4:35.606 perccel ért célba, és ezzel három ellenfelét előzte meg. A két leggyorsabb jutott a döntőbe, a harmadik és negyedik pedig a bronzért küzd majd meg a tízfős mezőnyben.

Sokat sikerült javulni az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok a körülöttem lévőknek. Jöhet az országút, az már jobban testhez áll, a mezőnyversenyt nagyon várom, ott bármi történhet” – mondta Wermeser Zsombor, aki a pályaversenyek után kedden az országút egyéni időfutamban, majd pénteken a mezőnyversenyben is rajthoz áll.

Pénteken délelőtt szerepelt a kerekesszékes íjász Gáspár Tamás is, aki a rangsorolóban 72 lövésből 647 körrel negyedik lett a 12 fős mezőnyben. Ezzel a teljesítménnyel elérte, hogy hétfőn a negyeddöntőben lőhet újra.

 A szombati program

Asztalitenisz

A tokiói paralimpián az asztaliteniszező Szvitacs Alexa két győzelemmel és vereséggel lépett tovább csoportmásodikként az elődöntőbe, ahol az ausztrál Na Lei Livel csap össze magyar idő szerint 5 óra 20 perckor. Mivel a paralimpián nem rendeznek bronzmérkőzéseket, az eredménytől függetlenül az Európa-bajnok para-asztaliteniszező már biztos paralimpiai érmesnek mondhatja magát.

London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter 6 órakor elődöntőzik a francia Lucas Creange-val. Péter ugyancsak biztos érmesnek mondhatja már magát Tokióban.

Atlétika

Atlétáink közül világ-, és Európa-bajnok Ekler Luca kezdi meg elsőként a szereplést 100 méteres síkfutásban. Az előfutam magyar idő szerint hajnali 3 óra 38 perckor, a döntő 13 óra 1 perckor kezdődik.

Kerékpár

Ocelka Róbert (B1) és segítője, Nagy Gergely folytatják a paralimpia küzdelmeit, miután az első versenynapon új országos csúccsal a tizedik legjobb időt tekerték a 4000 méteres üldözéses versenyben. Az 1000 méteres időfutam, amely egyben a döntő is lesz, 4 óra 1 perckor indul.

Kerekesszékes vívás

Férfi és női egyéni tőraranyérmekért harcolnak a kerekesszékes vívóválogatott tagjai. Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva Madarászné Dr. Mező Boglárka 4 órakor kezdenek a főtáblára jutásért. A nyolcaddöntőket reggel fél hétkor, a negyeddöntőket fél nyolckor, az elődöntőket 10 órakor, a bronzmeccseket 11.00-kor kezdik. Az A-kategória döntőjét este déli fél egykor indítják, míg a B-kategória fináléja fél órával később kezdődik. Osváth Richárd magyar idő szerint hajnali 2 órakor már a főtábláért vív, a további körök minden esetben a hölgyek A-kategóriás kezdési időpontjai előtt 30 perccel kezdődnek.

Úszás

Iván Bence rögtön a második futamban szerepel 100 méter mellen 2 óra 3 perckor, döntőbe jutás esetén 10 órától szurkolhatunk neki. Száraz Evelin ugyancsak 100 méter mellen rajtol 2 óra 7 perckor, e szám fináléja 10 óra 7 perckor kezdődik. Pap Bianka 100 méter gyorson a májusi Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, tokiói előfutama 2 óra 25 perckor, míg a döntő 10 óra 20 perckor kezdődik.

Nyitókép: Szvitacs Alexa nem előre iszik a sikerekre. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!