Egy arany, két ezüst összejött, bronzmeccs vár a női vízilabda-válogatottra

2021. augusztus 05. 18:53

Csak egy gondolat jut eszünkbe a mai napról: soha rosszabbat! Csütörtöki olimpiai beszámolónkat olvashatják.

2021. augusztus 05. 18:53
null
Vámos Tamás

A világ leggyorsabb kajakosa

Kezdjük a nap legfényesebb hírével: a férfi kajakosok 200 méteres sprintszámában Tótka Sándornak 27 évesen teljesedett be élete álma, hiszen remek rajt után nem csak a fő esélyes, brit Liam Heath-et, hanem Manfredi Rizzát is legyőzte, az olasz előtt mindössze öt századdal ért a célba – de kit érdekel a különbség?! A dobogós helyezés sajnos Csizmadia Kolosnak nem jött össze, „csupán” a negyedik helyre lapátolta be magát, saját bevallása szerint pontosan azért, mert Tótkával ellentétben nem kapta el jól a rajtot.

A poznani Eb után a tokiói olimpián is remekül sprintelő kajakos közvetlen a döntő után a következőket nyilatkozta:

Rióban nem jött össze az érem, de az élet mindig egyenlőre játszik (valami hasonlót hallottunk az Eb-n, a franciák ellen lőtt gólja után a futballista Fiola Attilától is… - a szerk). Rengeteget köszönhetek a feleségemnek, akivel sokat beszélgettünk arról, miben kell javulnom, hogy a legjobb legyek. Amit senki nem vehet el tőlem: jelen pillanatban én vagyok a világ leggyorsabb kajakosa!”

Tótka egy érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet, ugyanis az úszó Milák Kristóffal egy különleges klub tagjai lettek.

 „Ifjúsági olimpiai bajnokok, ifjúsági Európa- és világbajnokok, felnőtt Európa-bajnokok, felnőtt világbajnokok és most már olimpiai bajnokok vagyunk, ráadásul ugyanazon a játékokon teljesült az álmunk” – mondta az újdonsült bajnok.

Csipes Tamara végre elhitte

Maradjunk kajaknál, hiszen a Rióban K4 500 méteren négyesben olimpiai bajnoki címet szerző Csipes Tamara ezúttal – karrierje során először – egyesben állt rajthoz egy világverseny döntőjében, és remek, taktikus versenyzéssel a szinte legyőzhetetlen ausztrál Lisa Carrington mögött – csupán hat tizeddel lemaradva – ezüstérmet szerzett, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a dán Emma Jörgensen mögött a negyedik helyen ért célba.

Az immár kétszeres olimpiai bajnok Tamarát a szöuli játékokon szintén aranyérmet szerző édesapa, Csipes Ferenc ölelte át először, majd a 32 éves klasszis ezután mondta el gondolatait:  

„Annyira boldog vagyok és felszabadult, hiszen rengeteg munkám van ebben az ezüstéremben. Végre fejben is elhittem, hogy Danát (Kozák Danuta – a szerk.) legyőzhetem. Világversenyen soha nem kaptam meg a lehetőséget, és úgy voltam vele,

Éreztem, hogy közel vagyok Carringtonhoz, de nem mertem jobban rámenni, mert arra figyeltem, nehogy elfogyjon az erőm a végére.”

Első olimpiáján ezüstérmes Raskovszky Kristóf!

S ha már ennyire jól megy, maradjunk a vízben, hiszen most mutatkozott be az olimpián a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf. Az 5 kilométeres távon világbajnoki címet szerző honfitársunk először a nyílt vízi hosszútávúszás 10 km-es számában indult, és másodikként ért célba a klasszis német, Florian Wellbrock mögött, aki a hétkörös versenyen rögtön az élre állt, és bár a negyedik körben éppen Kristóf előzte meg, a végén magabiztos győzelmet aratott.    

„Florian ma verhetetlen volt, de megérdemelte a győzelmet, mert ugyanúgy rengeteget dolgozott, mint én, úgy hogy nem bánom, örülök, hogy megvan ez az ezüstérem.” – fogalmazott a friss olimpiai ezüstérmes sportoló.

A nyílt vízről menjünk zárt térbe, az uszodába, hiszen a vízilabdás lányok előtt hatalmas lehetőség nyílt arra, hogy Peking, London és Rio után a negyedik helynél előrébb végezzenek. Sajnos nem jött össze a bravúr, hiszen ugyan jól védekeztünk, de a főleg a mérkőzés első felében nagyon gyenge volt a támadójátékunk, így hiába jöttünk fel 5-1-ről 5-3-ra, majd 8-4-ről 8-6-ra, végül ennyi maradt a végeredmény. Keszthelyi-Nagy Rita szerint a kihasználatlan emberelőnyökön és a helyzetkihasználáson ment el a meccs, de mint a csapatkapitány elmondta,

Hétpróba, öttusa

A hétpróbázó Krizsán Xénia jól teljesített, mert ugyan a távolugrás után csupán a 20. helyen állt az összesítésben, de az utolsó két számban – az utolsó erőtartalékait is mozgósítva – előrelépett, hiszen gerelyhajításban ötödik lett, míg a 800 méteres síkfutást megnyerte (2:07,64), így az összesítésben a 13. helyen végzett.

A magyar sportolók közül utolsóként az öttusázók is elkezdték a küzdelmeket: a körvívás után Gulyás Michelle és Kovács Sarolta holtversenyben a hatodik helyen áll, míg a fiúknál Marosi Ádám a 10. Kasza Róbert a 27. helyen várja a folytatást – ebből még bármi összejöhet! 

Nyitókép: Sírni a másodiknak is szabad! Csipes Ferenc öleli Csipes Tamarát MTI/Kovács Tamás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. szeptember 22. 05:54
Rasovszky hatalmasat úszott. Minden elismerésem.
BossN
2021. augusztus 26. 11:08
Szép volt Tamara.
Coccothraustes
2021. augusztus 07. 01:42
Büszkék vagyunk rátok.
Coccothraustes
2021. augusztus 07. 01:41
Köszönet és hatalmas gratula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!