Budapestre érkezett a Euro 2020 Európa-bajnokság trófeája

2021. június 16. 10:06

A Henri Delaunay kupát két napig a szurkolók is testközelből láthatják a Szurkolói Zónában a Műjégpálya területén.

2021. június 16. 10:06
null

Az Henri Delaunay kupát az Európai Labdarúgó Szövetség megálmodójáról nevezték el és az első 1960-as EB óta ezt emelhetik a győztesek a magasba. 

A 2008-as Európa bajnokságra az UEFA készíttetett egy új serleget, amelyet az akkori csoportsorsolás alkalmával mutatott be hivatalosan. A trófeát a londoni Asprey ékszerészet készítette 30 700 euróért, azaz 11 millió forintért. Az új serleg nagyon hasonlít az eredetire, de a mérete kissé változott. Az ezüst talpazata nagyobb lett, hogy jobban elbírja a trófeát. A magassága 60 centiméter, súlya pedig 7,6 kilogramm, ami közel egyharmadával nagyobb és 400 grammal könnyebb, mint a korábbi. Az 1960 óta használt kupán még a talpazatra gravírozták a győztesek nevét, az új változatnak már a hátoldalára kerül. 

A kupa tavasszal már végigjárta a rendező városokat, Budapesten április végén vendégeskedett. Most szombatig marad a magyar fővárosban, két napon keresztül pedig a szurkolók is megtekinthetik testközelben a városligeti műjégpályán kialakított hivatalos szurkolói zónában. A kupát amikor nincs kiállítva a Puskás Arénában őrzik elzárva.

Nevét a francia labdarúgó szövetség titkáráról, Henri Delanuay-ről kapta. Az ő ötlete volt az Európa-bajnokság megrendezése. Tervét 1927-ben mutatta be, de az előkészületek csak 1954-ben kezdődtek. Végleges döntés az EB kiírásáról az UEFA 1957-es kongresszusán született, Ezt azonban Delaunay már nem élhette meg. Két évvel korábban ugyanis elhunyt, ezért tiszteletére az európai szövetség róla nevezte el a trófeát.

A Euro 2020 Európa-bajnokság trófeájáról készült rövid videót az alábbiakban tekintheti meg:

(UEFA szurkolói zóna sajtóközpont)
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!