A pozitív covid-tesztet produkáló sportolókat nem zárják ki a tokiói játékokról

2021. június 18. 08:10

Nem sújtja majd kizárással a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azokat a sportolókat, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak és ezért nem versenyezhetnek Tokióban az olimpia vagy paralimpia ideje alatt.

2021. június 18. 08:10
null

Csisztu Zsuzsa írása a Mandiner Sporton.

Nem sújtja majd kizárással a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azokat a sportolókat, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak és ezért nem versenyezhetnek Tokióban az olimpia vagy paralimpia ideje alatt. Helyette a „nem indult el” (DID NOT START, DNS) kategóriába sorolják majd őket. Amennyiben olyan helyzet állna elő, hogy egy sportoló, vagy egy csapat a döntőben nem tud részt venni pozitív teszteredmény miatt, úgy az ezüstérmet is megkapják majd.

Az érmek a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. június 3-án.<br>Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Kato Isszei
Az érmek a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. június 3-án.
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Kato Isszei

A verseny integritása

Ez a fő üzenete azoknak az irányelveknek, amelyek az úgynevezett sportspecifikus szabályozásban (SSSZ) szerepelnek, s amit a NOB, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fejlesztett ki 32 nemzetközi sportszövetséggel közösen a nyári játékokra, azzal a céllal, hogy a jelenlegi példátlan versenyszervezési körülmények között megőrizzék a verseny integritását” – ismertette a legfrissebb szabályozást a NOB sportigazgatója, Kit McConnell.

McConnell elismerte, habár a különböző sportágaknak helyenként eltérő szabályozása lehet a COVID-19 esetekkel kapcsolatban, az SSSZ-ban foglaltak biztosítani fogják a következetességet. Egységes irányelveket alkottunk meg, melyeket már ismertettünk is múlt héten a NOB végrehajtó bizottságának ülésén” – hallhattuk McConnell-től.

Cserék

A gördülékenységet nem kell persze relativizálnunk ahhoz, hogy tudjuk, a sportolók és a hivatalos kísérők, edzők, sportszakemberek számára pokolian nehéz és nagy türelmet igénylő feltételekhez kell majd alkalmazkodni a játékok ideje alatt. Egyértelművé tették a NOB vezetői ugyanis, hogy a sportolóknak és játékvezetőknek szóló, június 15-én kiadott, harmadszor és utoljára átdolgozott szabálykönyv szigorú figyelmeztetéseket tartalmaz, miszerint, ha valaki bármilyen módon ellenkezik a COVID-19 elleni intézkedésekkel, azt diszkvalifikálhatják a játékokról.

Koronavírus-tesztelés<br>Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Koronavírus-tesztelés
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A fő irányelvek továbbá azt is tartalmazzák: amennyiben van elég idő kicserélni a koronavírus-fertőzés miatt „nem indult el” jelölést kapott sportolót vagy csapatot, a kiesők helyét feltölthetik, így a versenyszámot meg lehet rendezni. Ha ez a döntőben fordul elő, úgy az is megtörténhet, hogy egy számban több érmet osztanak ki, mint azt előzetesen tervezték. 

A csapatvezetők és kapitányok nem árt, ha elkezdik bemagolni a legfrissebb szabálykönyv passzusait, mert bőven előfordulhat, hogy egy friss pozitív teszt miatt a helyszínen és gyorsan kell „improvizálni” egy nemzet versenyben maradásáért, például azon szabály alapján, hogy

Fájdalomdíj?

McConnell azt is részletezte, hogy amennyiben egy sportoló pozitív teszt miatt nem tud részt venni egy olyan döntőben, ahol már oklevelet osztanának a résztvevőknek, akkor ezt ő is megkapja majd. Amennyiben olyan fináléban indulna, ahol a leggyengébb szerepléssel is biztosan éremmel távozna, úgy azt a medált megkapja az adott versenyző, sőt igaz ez egy arany- és ezüstéremért folyó csatára is. Ebben az esetben ezüstéremmel honorálják a szereplését. „El sem tudjuk képzelni, hogy a sportolók min mentek keresztül az elmúlt 18 hónapban, hogy eljussanak idáig, elég, ha a felkészülésük szaggatott menetrendjére, vagy a páratlanul körülményes utazási nehézségeikre gondolunk. Támogatnunk és értékelnünk kell a sportolók erőfeszítéseit, ezért döntöttünk így” – érvelt a sportvezető.

Képünk csupán illusztráció. A fotón: A győztes Kapás Boglárka (b) és az ezüstérmes Hosszú Katinka<br>a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 20-án.<br>Fotó: MTI/Kovács Tamás
Képünk csupán illusztráció. A fotón: A győztes Kapás Boglárka (b) és az ezüstérmes Hosszú Katinka
a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 20-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tokiói vagy Türelem Játékok?

A sportolóknak minden nap tesztelniük kell, kötelezően maszkot kell viseljeniük a versenyeken kívül, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, kerülniük kell a nem szükségszerű társasági kapcsolatokat, illetve kizárólag a szervezők által biztosított közlekedési eszközöket használhatják. Aki mindezeket fegyelmezetten végigcsinálja, akárhol is végez a játékok során, már bizonyosan megérdemelne legalább egy türelemszobrocskát.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció. A képen: Egy védőmaszkos nő a japán fővárosban 2021. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2021. június 18. 12:20
Lehet ez lesz az első olimpia amit nem nézek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!