Bokszbotrányok az olimpián: bírókat zár ki az ökölvívó szövetség

2016. augusztus 17. 17:44

Több bírót és játékvezetőt is felfüggesztett a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, az AIBA – írja az Index. A Guardian szerint a szövetségben sok a bundázott meccs.

2016. augusztus 17. 17:44

Több, erősen vitatott bírói ítélet született a riói olimpia bokszmeccsein, ezért a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) felülvizsgálta az eddigi ítéleteket a riói olimpián, és több bírót és játékvezetőt is kizárt a további mérkőzésekről – írja az Index.

A Guardian az olimpia előtt egy alapos riportban tárta fel, hogy iszonyatosan elcsalhatják a bokszmérkőzéseket, névvel megszólaló bírók is elmondták, hogy az AIBA tornáin nyíltan megmondták nekik, kit is kell kihozni győztesnek.

Az AIBA szerint „alig néhány” érintettje van a 239 olimpiai küzdelem után meghozott döntésnek. A kizárt bírók és játékvezetők nem működhetnek közre a továbbiakban a riói mérkőzéseken, de az eddigi eredményeken már nem változtatnak.
 
A bokszolók riói botránya azzal indult, hogy  az ír klasszis, Michael Conlan, miután botrányos pontozással maradt alul az olimpiai negyeddöntőben az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben, azt mondta: „az olimpiai boksz halott”, az AIBA pedig „kibaszott csalókból áll. Egyszerűen kibaszott csalókból áll, akiket lefizetnek. Soha nem fogok többet olimpián indulni, és másnak sem javaslom.”
 
Az amerikai Gary Russell és az üzbég Fazliddin Gajbnazarov meccsét, a könnyűsúly negyeddöntőjét egy ponttal az üzbég bokszoló nyerte meg, amit nem hagytak szó nélkül az amerikaiak. Az amerikaiak szövetségi kapitánya, Billy Walsh azt mondta: „a pontozóbírók botrányos munkát végeznek ezen az olimpián. Legutoljára az 1988-as szöuli olimpián voltak ennyire rosszak”.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. augusztus 18. 09:20
Akkor most jöhet a nagytakarítás a birkózóknál is.
felcsúti
2016. augusztus 17. 21:24
na még ez is 2016. augusztus 17. 20:23 Persze. A zindex még véletlenül SEM írná le az Igazságot!
felcsúti
2016. augusztus 17. 21:23
"de az eddigi eredményeken már nem változtatnak" Ez kb olyan, mint amikor kiderült, hogy négse Kaiser volt Móron, ennek ellenére felakasztják:)
felcsúti
2016. augusztus 17. 21:22
És ha odaragasztják a lécet rúdugrásnál?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!