Nem mehetnek Rióba a kézis lányok

2015. december 18. 17:42

A 2012-es londoni után a 2016-os riói olimpiára sem jutott ki a magyar női kézilabda válogatott, miután a franciák és a montenegróiak is kikaptak a pénteki játéknap folyamán. A magyar csapat akkor juthatott volna ki, ha mindkét együttes a legjobb hétben végez és Norvégia világbajnok lesz. A kézilabda szövetség tartalékként jelentkezett a nemzetközi szövetségnél az olimpiai selejtezőkre.

2015. december 18. 17:42

Nem lesz ott a jövő évi riói olimpián a magyar női kézilabda-válogatott. A magyar nemzeti csapat a dániai világbajnokságon hétfőn a nyolcaddöntőben búcsúzott, így már csak akkor vehetett volna részt az olimpiai kvalifikációs tornán, ha a norvégok világbajnokok lesznek, a franciák és a montenegróiak pedig a legjobb hét közé kerülnek. 

Pénteken az utóbbi két együttes kikapott az 5-8. helyért játszott mérkőzésén, a franciák az oroszoktól, a montenegróiak a dánoktól, így egymással játszanak a hetedik helyért.

Ezzel eldőlt, hogy az olimpiai kvalifikációs tornán a legutóbbi Eb-n bronzérmes svéd, valamint – norvég aranyérem esetén – a montenegrói-francia összecsapása győztese lehet ott. Ha nem a norvégok nyerik a tornát, akkor az előző kontinensviadalon ezüstérmes spanyolok lehetnek ott a selejtezőtornán, ellenkező esetben – tehát norvég diadallal – az ibériaiak már a riói részvételt ünnepelhetik.

A férfiaknak sem lesz könnyű kijutni

A magyar csapat a 2012-es londoni olimpiáról is lemaradt. A mostani kudarc után Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról, utódját várhatón januárban jelölik majd ki.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is ott legyen a riói olimpián. A férfiaknak ehhez bravúrosan kellene szerepelniük a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiákon 1976 óta van ott a férfi és a női kézilabda is. Azóta, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben férfi tornát rendeztek a nyári olimpián, és azokon is ott voltak a magyarok. Így ha Rióban egyik magyar csapat sem szerepelhet, akkor megszakad ez a szép sorozat.

Tartalékként jelentkeztünk az olimpiai selejtezőkre

Miután a vb-11. és Eb-6. Magyarország mind világbajnoki, mind Európa-bajnoki eredménye alapján a legjobb helyen végzett csapat, amely nem szerzett közvetlen olimpiai vagy az olimpiai selejtezőtornákon való részvételre jogosító kvótát, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) arról tájékoztatja a Nemzetközi Kézilabda Szövetséget, hogy első számú tartalékként bármelyik, az olimpiai selejtezőkre részvételi jogot szerző válogatott visszalépése esetén készen áll az indulásra. Az MKSZ közleménye szerint mivel a világbajnokság eredményei alapján Európa mellett az amerikai kontinensről szerepelhet két csapat az olimpiai selejtezőn, mégpedig a Pán-Amerikai Játékok 3. és 4. helyezettje, Uruguay és Mexikó, utóbbi csapatok esetleges visszalépése és egy újabb európai csapat részvétele szakmailag is megalapozott lehetne.

Eredmények:

az 5-8. helyért:

Dánia-Montenegró 28-20 (15-11)

Oroszország-Franciaország 31-25 (15-8)

A pénteki játéknap további mérkőzései  elődöntők:

Hollandia-Lengyelország 18.00

Norvégia-Románia 20.45

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. december 19. 15:33
Sajnálom őket, de önerőből ki kellett volna jutni, annak ellenére, hogy Tomori és Görbicz megsérült. Keményen kell dolgozni és újra talpra állni. Hajrá lányok!
zőldsas
2015. december 19. 12:51
Tudjátok húsz éven keresztül volt szerepem, igaz nem kézi hanem a női kosárlabda életben. Sokszor és sok magyar és külföldi csapatok vezetői edzői egyöntetű véleménye volt egy-egy nem várt érhetetlen eredmény után ezek csak nőből vannak. Ezt lássa meg a T-kom és vegye el a mobilomat. Egyébként tízből kilencszer biztos kitömjük a lengyeleket. Sajnos az egy most volt.
liberálzöld.
2015. december 19. 09:40
Majd az új felcsuti sportcsarnok lendületet ad az ügynek.
KannibálTatárÚr
2015. december 18. 23:11
Érdekes megnézni a 2013-as VB és a2014-es EB eredményeit: 13 VB: 1.Brazília; 2. Szerbia; 14 EB: 2. Spanyolország; 3. Svédország. Ugyanezen országok idei helyezései: 9. Svédország; 10. Brazília; 12. Spanyolország; 15. Szerbia. A mezőny nagyon kiegyenlített lett. Egyszer lent, máskor fent. Megjegyzem még, hogy a nagymultú Csehország és Szlovákia ki sem jutottak a VB-re.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!