Pontszerzés

2012. május 21. 21:18

Mindenképpen pontszerző helyre várjuk magunkat, amely az első 8 hely bármelyikét jelenti.(Tavaly) nem voltunk elégedettek. Ennél jobb eredményt vártunk, hiszen egész évben döntősök voltunk a világkupákon, ez 1-6. helyeket jelentett. Ezek fényében a 11. hely egy kis visszaesés volt

2012. május 21. 21:18
Simon Béla, Juhász Adrián

"A legfontosabb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, hogy milyen eredményt szeretnétek elérni a Londoni Olimpián? Mi az, amivel elégedettek lennétek?

Béla: Mindenképpen pontszerző helyre várjuk magunkat, amely az első 8 hely bármelyikét jelenti. Ugyanakkor minden sportoló az aranyéremért fog evezni, máshogyan nem is lehet mentálisan készülni erre a nagy megmérettetésre.

A tavalyi világbajnokság nem úgy sikerült, ahogyan vártátok, és bár a 11. hellyel kvótát szereztetek, mégsem voltatok elégedettek. Mi volt a probléma akkor? "

Adrián: Így van, nem voltunk elégedettek. Ennél jobb eredményt vártunk, hiszen egész évben döntősök voltunk a világkupákon, ez 1-6. helyeket jelentett. Ezek fényében a 11. hely egy kis visszaesés volt, ez volt az első felnőtt világbajnokságunk, egy új helyzetben, új mezőnyben kellett helyt állnunk, és talán a mentális felkészültségünk sem volt megfelelő, de az elsődleges cél mégis a kvalifikáció volt, amelyet sikerült elérnünk.

"Az evezés kifejezetten nehéz sportág, erő, állóképesség és mentális felkészültség egyaránt szükséges hozzá, mennyit edzetek, hogy elérjétek az eredményt, amire vágytok?

Béla: Egy nehezebb napon reggel 7 óra körül már megyünk is evezni. Ilyenkor körülbelül 10 km-t evezünk, ami azt a célt szolgálja, hogy a reggeli edzést két részre osztjuk, így a kettő között tudunk pihenni és reggelizni valamit. A második edzésre 10 órakor kerül sor, ilyenkor legalább 14 km-t evezünk. Ez vagy kemény alaptempó, vagy van benne egy könnyebb terheléses rész is. Van, hogy a második edzést a kiegészítő sportágainkkal helyettesítjük. A délutáni edzésen 20 km-t evezünk, ebben magas pulzusszámú terhelés van, amit nagyon nehéz teljesíteni."

"Biztosan nehéz a megszokott környezettől távol, sok időt edzőtáborokban töltenetek. Hány hetet jelent ez egy évben?

Béla: Körülbelül 12 hetet töltünk edzőtáborban. Ez a nemzetközi viszonylathoz képest elég kevés, olyan ellenfeleinkről is tudunk, akik legalább 40 hetet töltenek különböző edzőtáborokban. Ilyen helyen egyébként sokszor könnyebb készülni, hiszen minden feltétel adott. A sportoló teljes mértékben az evezésre tud koncentrálni. Sajnos az anyagi körülmények nekünk határt szabnak."

"Kik támogatnak titeket anyagilag?

Adrián: A Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság próbál minket támogatni, de felkészülésünk költségeinek legnagyobb részét saját magunk, illetve edzőnk, Molnár Dezső szerzi meg. Nehéz ilyen körülmények között készülni."

"Ti vagytok a nemzetközi mezőny legfiatalabb tagjai, hogyan érint ez titeket?

Adrián: Úgy gondoljuk, hogy ennek megvannak az előnyei és hátrányai is. Előny az, hogy a többiek még nem ismertek ki minket, taktikánk és képességeink a meglepetés erejével hatnak majd, ugyanakkor a tapasztalatlanságunk hátrányt is jelenthet, hiszen vannak olyanok is a mezőnyben, akik már Sydney-ben is versenyeztek. "
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!