Légierő deszkával

2011. február 08. 15:33

Február 4-5 között rendezték meg a Burn-Billabong Air & Style nemzetközi snowboardversenyt, ahol a csodálatos mutatványok mellé óriási buli társult. Az egész hétvégés rendezvény egyik versenyén egy magyar versenyző, Takács Balázs is elindult. A Mandiner helyszíni riportja.

2011. február 08. 15:33
Zulik Ákos

Az innnsbrucki Air & Style két dologról szól: a világhírű snowboardosok emberfeletti trükkjeiről és a hatalmas buliról. A tarka ruhákba öltözött deszkások alkotta közönség szórakoztatására a verseny alatt lebonyolítottak két koncertet is, illetve egy DJ folyamatosan játszott. A lemezlovas előadása egyébként szokatlan, de élvezetes volt: igényes elektronikus zenék, popszámok és klasszikus rockszámok váltakoztak percenként.  A hangulat fenntartásáért két konferanszié felelt, akik az értő szakkommentátorok, illetve Fábry Sándor és Palik László képességeit ötvözték.

A viadal a freestyle snowboard egyik legnépszerűbb versenyfajtáját, a Big Air-t alkalmazza. A versenyek lényege, hogy a deszkások minél nagyobb, több forgásból álló (Air) és kifinomultabb, szebb trükköket hajtsanak végre (Style). A forgások száma évről-évre nő: egy évtizeddel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egyszer 1440 fokos fordulatot hajtanak majd végre egy ilyen eseményen. Ehhez képest az új évtizedben a 1260 dupla corkscrew már alaptrükknek számít – persze csak a csúcson.

A tizenhat meghívott versenyzőt párosítják, majd a párharcok győztesei jutnak a következő fordulóba. A legjobb négy már egyszerre verseng a dobogós helyekért. Az első helyet idén a kanadai Mark McMorris szerezte meg a finn Peetu Piroiinen és a tiroli Werner Stock előtt. Külön figyelmet érdemel a legjobb trükkért járó különdíjat bezsebelő belga Seppe Smits is, aki egy gyönyörű 1440 cabbel aratta le a babérokat, ami négy fordulatot jelent. Egyet kell értenünk a showman belgákhoz intézett tanácsával: „Seppe for president!

A főverseny pénteki mellékrendezvényén, a Burn Rail Session-ön egy magyar rider is képviseltette magát. Takács Balázs szereplése betegség miatt sajnos nem sikerült, azonban  mindenképp örvendetes, hogy immár a hazai sport is büszkélkedhet egy meghívott tehetséggel. A Rail Sessiont a tiroli főváros központjában bonyolították le, a deszkások különböző korlátokon mérték össze tudásukat. A magyar snowboard fejlődik, bár a domborzati viszonyok és a pénzhiány gátat szabnak ennek. Ha a hegy nem jön Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!