Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Kötelező lesz a napelem? (X)

2024. július 03. 13:10

2024. július 03. 13:10
null

Sajtóértesülések szerint az Európai Parlament jóváhagyása után ismét közelebb került a bevezetéshez az a jogszabály, amely a jövőben előírná az EU tagállamainak, hogy új és felújított épületeikbe napelemes rendszereket létesítsenek. A jogszabály szerint a tagállamoknak a méretük alapján fokozatosan kell napelemeket telepíteniük köz- és nem lakóépületekre, ha ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható. 

 

Az ütemterv szerint 2026-ra az új kereskedelmi és középületek, 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek, 2029-re pedig az új lakóépületekre kell napelemes rendszereket létesítsenek. 2030-ra pedig a meglévő középületek esetében kötelező lesz a napelemes berendezések beépítése. 

Kinghammer Noah Jeromos energetikai szakértő szerint hazánkban ezek az ütemtervek abszolút betarthatóak, hiszen lakossági felhasználás terén már jelenleg is élen járunk. 

„Tavaly év végére a főként családoknál működő, kisebb napelemes rendszerek darabszáma meghaladta a negyedmilliót, és hazánk a zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot ért el” – magyarázta a szakember. 

Klinghammer 2024-re további rekordok felállítását prognosztizálta a hazai piacra. 
„Véleményem szerint 2024-ben a telepítések száma biztosan meghaladja majd az előírt mennyiséget a kormány támogatási konstrukciójának köszönhetően. A magas színvonalú előállítási és telepítési technikák mellett nagyon fontos ugyanis a megfizethetőség” – tette hozzá Klinghammer Noah Jeromos.

 

(X)

Fotók: Canva