Elértük az inflációs célt, de figyelni kell a Közel-Keletre

2024. október 10. 11:18

Szeptemberben az infláció elérte a jegybanki 3 százalékos célt, részben az üzemanyagárak 9,5 százalékos éves csökkenésének köszönhetően. A kőolaj világpiaci ára viszont a közel-keleti konfliktus miatt 70-ről átmenetileg 80 dollár fölé ugrott, ami jelentős hatással lehet az üzemanyagárak alakulására a következő hónapokban.

2024. október 10. 11:18

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Szeptemberben az infláció elérte a 3 százalékos jegybanki célt, annak köszönhetően, hogy havi bázison kismértékben, 0,1 százalékkal csökkentek az árak. 

Az élelmiszerárak az idén először felfelé húzták az inflációs rátát, ugyanakkor ebben a szegmensben a 3,7 százalékos drágulás továbbra sem kiemelkedő. E termékcsoportban havi bázison 1,0 százalékkal nőttek az árak, ami erősebb a korábbi trendeknél. Ami árképzés szempontjából megjelenhetett ebben a termékkategóriában, az egyrészt az idei gyengébb mezőgazdasági teljesítmény, amely a rendkívüli szárazságra vezethető vissza, másrészt pedig a bázishatások az éves ráta gyorsulását illetően. 

Több összetevő lassította a pénzromlást 

Visszafogta az áremelkedést a tartós fogyasztási cikkek éves alapú árcsökkenése, amelyben a továbbra is mérsékelt kereslet, illetve a háztartási energia 5 százalékos éves ármérséklődése játssza a legnagyobb szerepet. 

Az infláció lassulását ezeken felül az üzemanyagárak alakulása is érdemben támogatta. Itt a KSH éves bázison 9,5, míg havi szinten 3,7 százalékos csökkenést mért, amelynek hátterében a kőolaj világpiaci árának alakulása húzódott meg. 

Dráguló banki és távközlési szolgáltatások 

Az inflációt szeptemberben is leginkább a szolgáltatások húzták felfelé, viszont a 8,4 százalékos éves alapú áremelkedés 2022 októbere óta így is a legkedvezőbb, és a fogyasztói árak havi alapú csökkenését is az üzemanyagok mellett ez a főcsoport okozta. Az éves indexet változatlanul jelentős részben azon területek (például bankszektor, telekommunikáció) húzták felfelé, ahol a vállalatok az év elején visszatekintő, inflációkövető árazási gyakorlatot folytattak.  

Eközben a havi árcsökkenés jelentős részben a turizmushoz kötődött, ahol a nyári szezon végével érdemi mérséklődés következett be az árakban mind a belföldi, mind a külföldi üdülés tekintetében. Az élelmiszerárakkal szemben az árfolyamatok ezen termékkategóriában tehát a korábbi árazási gyakorlatoknak megfelelő képet mutattak szeptemberben. 

Elérhette a mélypontot az infláció  

A mai adattal a pénzromlás elérhette a mélypontját. A bázishatások miatt a tavaly év végén tapasztalt havi árcsökkenések kikerülnek az éves indexből, így pedig átmenetileg gyorsulást mutathat majd az infláció üteme. Ennek mértéke azonban várhatóan nem lesz jelentős, év végéig is érdemben 5 százalék alatt maradhat.  

Az éves ráta ezt követően a jövő év elejétől ismét lassulhat, az idén megfigyelt, a szolgáltató szektort jellemző árazási gyakorlatok jövőre már nem fogják felfelé hajtani az áremelkedés ütemét, ennek köszönhetően az várhatóan 2025 nyarára érheti el ismét a jegybanki célt. 

A közel-keleti konfliktus hatásai  

Az inflációs trendeket nem befolyásolja, de a havi árváltozásokban az elkövetkező időszakban is jelentős szerepe lesz az üzemanyagok árának, amelyet elsődlegesen a kőolaj világpiaci ára befolyásol. A közel-keleti konfliktus ismételt kiéleződése jelentős piaci reakciókat váltott ki, a benchmarknak tekintett brent típusú kőolaj ára a szeptember végi 70 dollár körüli szintjéről átmenetileg 80 fölé is ugrott, amely ugyan nem jelentős, hiszen tavaly ilyenkor 90 dollár feletti szinteket is láthattunk, azonban a volatilis piac semmiképpen nem kedvező a hazai vagy akár a világgazdaságra nézve. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 10. 12:48
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­ ­p­u­n­­­c­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. október 10. 12:45
Az állam újrakezdte a forint rontását 2024-ben, ezért marad z infláció. Nem pénzromlás az, hanem pénzrontás. A pénznek nem jellemzője, hogy magától romlik, mert nincsen hűtőszekrényben. Az állam teremti és bocsájtja ki a fedezetlen forintot, ami az infláció oka. Tehát nem az olajár az.
satrafa-2
2024. október 10. 12:04
A napokban a spárban négyezer forint volt egy kiló fokhagyma.
sagirdilsiz-2
2024. október 10. 11:46
Nem kellene az OOOOOOOOOOOOOObán 4 millió elnyomott éhezőjét, 10 ezer forint/ literes olíva (colavita) olajokkal hergelni a nyitóképpel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!