Kínai makettezés hadi célokból

2024. július 08. 22:39

Amerikai F–35-ös és F–22-es vadászgépek is szerepelnek a kínai légi csapások találati listáin, sőt, korábban célba vették már Tajpej belvárosát is. Tartanunk kellene egy nagyobb támadástól?

2024. július 08. 22:39

Természetesen az említett célpontok csupán a valódiak megtévesztően pontos másolatai... 

Több forrás már korábban is felfedezte, hogy a Takla-Makán sivatagban egy kifutópályának tűnő objektum látszik a műholdképeken. Ezek mellett pedig amerikai harceszközök, például a Lockheed Martin által gyártott F–35-ös és F–22-es vadász-, sőt P–8A Poseidon tengerészeti járőr- és U–2-es felderítőgépek dekkolnak. Némelyiket közülük teljesen kilőtték, vannak, amelyeken részleges sérülések láthatók, de olyanok is, amelyek még teljesen érintetlenek. 

A műholdfelvételeken valójában az eredeti modellek pontos másolatai látszódnak. Az utánzatok valószínűleg gyakorlatozás céljára készültek, véli Brady Africk nyílt forrású hírszerzési elemző, az American Enterprise Institute munkatársa. Igaz, azt a képek felbontása miatt nehéz megmondani, hogy mennyire pontosak ezek a makettek. 

Ez nem az első eset, hogy Kína másolatokon gyakorlatozik. Korábban amerikai repülőgép-hordozókat is láttak a sivatag homokján „úszni”.  

Az anyahajók másolatait valószínűleg arra a célra készítették, hogy az új Dong-Feng DF-21D-t, azaz a „cirkálógyilkosnak” nevezett, kimondottan hajók ellen tervezett ballisztikus rakétákat teszteljék rajtuk. 

Ezek fejlesztési tervei között szerepel, hogy űrbe telepíthető műhold- és rakétaelhárító fegyverként is alkalmazzák majd. 

Nemrég Tajpej központját is felépítették 

Néhány hónapja, március 26-án posztolta az X-re egy tajvani adatelemző, hogy Kína Belső-Mongóliában, körülbelül 1200 kilométerre a fővárostól egy sivatagos területen megkezdte felépíteni Tajvan fővárosa, Tajpej központi részét.  

A makett ráadásul a Bo’ai speciális zóna másolata volt. Ez azért hátborzongató, mivel itt található a tajvani elnöki iroda is. 

Emellett a Bo’ai speciális zónában kap helyett több fontos állami épület: a legfelsőbb bíróság, az igazságügyi minisztérium és a tajvani központi bank. Maga a körzet szigorúan védett, a felette való átrepülésre is tilalom vonatkozik. 

A France24 értesülései szerint a makettezés célja egy esetleges Tajvan elleni bombatámadás szimulálása. Egy másik lehetséges opció pedig egy földi invázió begyakorlása a legfontosabb állami hivataloknak otthont adó kerületben. 

Egyes elemzők viszont úgy vélik, hogy egyszerűen pszichológiai hadviselésről van szó. 

(Források: Interesting Engineering; France24

Kapcsolódó:

Címlapfotó: A Maxar Technologies által 2021. november 8-án közreadott műholdkép, amely tanúsága szerint Kína amerikai repülőgép-hordozók és más hadihajók életnagyságú makettjeit építette fel, feltehetőleg esetleges tengeri ütközetekre való felkészülést szolgáló gyakorlatozások céljával. Az Egyesült Államok és Kína között növekszik a feszültség Tajvan ügye, valamint a Dél-kínai-tengerre vonatkozó kínai területi követelések és az ottani kínai katonai jelenlét fokozása miatt.
MTI/EPA-EFE/Maxar Technologies/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!